odkaz externí fotoalbum knihovny

Google

 

© Městská knihovna Kopřivnice

Historie kurzů A3VK ve školním roce 2018/2019

Hodnocení zimního semestru

Historie i současnost středního školství v Kopřivnici (6 posluchačů)
Pedagogové místní střední školy si pro posluchače z řad seniorů připravili přednášky o historii jak střední průmyslové školy, tak učňovského školství ve městě. Povídání bylo doplněno bohatým obrazovým materiálem a dokumentací. Posluchači absolvovali exkurzi do prostor odborného učiliště, kde se seznámili s moderními vyučovacími metodami i praktickými způsoby výuky. Každý posluchač si za pomoci studentů i pedagogů školy mohl osobně vyzkoušet v odborné učebně učiliště počítačovou 3D modelaci a programování CNC strojů, po kterém následovala praktická ukázka obrábění na moderních CNC strojích v dílnách učiliště.

knihovnakoprivnicerajce.net

 

VU3V – České dějiny a jejich souvislosti II. (46 posluchačů)
Již 11. semestr Virtuální univerzity třetího věku probíhající v Městské knihovně Kopřivnice tentokrát nabídl pokračování oblíbeného tématu o českých dějinách. Lektorem byl opět pan profesor Zdeněk Beneš, renomovaný historik a autor mnoha odborných publikací. Kurs se věnoval našim dějinám od období vlády Lucemburků až po národní obrození. Po úspěšném absolvování semestru měli dva posluchači nárok na slavnostní promoci na České zemědělské univerzitě v Praze.

knihovnakoprivnicerajce.net

 

Zájezd do Galerie výtvarných umění v Ostravě, 26. listopadu 2018 (29 účastníků)
V pondělí 26. listopadu 2018 se pro zájemce z řad přihlášených posluchačů A3VK konal zájezd do Galerie výtvarných umění v Ostravě. Na programu byla komentovaná prohlídka aktuální výstavy "Černá země? Mýtus a realita". Výstavou návštěvníky provedla kurátorka výstavy Mgr. Renata Skřebská. Výstava představila výtvarnou a uměleckou scénu Ostravy a širšího regionu, ve kterém žili Češi, Němci, Poláci i Židé mezi lety 1918–1938. Mimo kosmopolitní ráz obyvatelstva působily na uměleckou tvorbu složité a protichůdné společenské, sociální, kulturní a krajinné podmínky – ostravská průmyslová aglomerace; Kravařsko, Opavsko a Hlučínsko, Pobeskydí, Valašsko. Část výstavy tvořila také plakátová a reklamní tvorba první poloviny 20. století, která byla doplněna originálním exponátem - automobilem Tatra V570 z roku 1933. Po zhlédnutí výstavy se všichni posluchači zúčastnili tvůrčí dílny, kterou si pro návštěvníky připravila edukátorka Mgr. Jana Sedláková.

knihovnakoprivnicerajce.net

 

Historie Technického muzea Tatra v Kopřivnici, Mgr. Michaela Bortlová, 12. prosince 2018 (15 posluchačů)
Kurátorka Technického muzea v Kopřivnici Michaela Bortlová na své přednášce návštěvníky provedla počátky poválečného muzejnictví v Kopřivnici, které se velmi brzy soustředilo na budování sbírky automobilů Tatra. To v roce 1967 vyústilo v založení prvního značkového automobilového muzea v Československu. Byly zmíněny nejdůležitější přírůstky, osobnosti a okolnosti, které tatrováckou sbírku formovaly. Bohatá fotodokumentace posluchače seznámila také s nejzajímavějšími muzejními exponáty. Doplňující dotazy posluchačů se věnovaly především chystané výstavbě budovy nového technického muzea ve městě a právě probíhající opravě Slovenské strely.

knihovnakoprivnicerajce.net

 

Kapitoly z etnografie a dějin našeho regionu – Muzeum Novojičínska (38 posluchačů)
Historici a kurátoři Muzea Novojičínska posluchačům představili historii a dějiny našeho regionu, a to z různých oblastí. Od kurátorky Renáty Jaškové se posluchači dozvěděli, co všechno se dělá v muzeu, jak vznikají sbírky a jak se o ně musí pečovat. Kdo je to sběratel, co všechno se dá sbírat a jaké originální sbírky najdeme v Muzeu Novojičínska, s tím posluchače seznámila Hana Jabůrková. Mimořádným lidovým soudům v letech 1945 až 1948 se ve své přednášce věnoval historik Martin Vitko, o soužití s německými spoluobčany a jich odsunu po 2. světové válce pohovořil pan Jan Číp. Eva Sulovská měla hned dvě přednášky o kloboučnictví v Novém Jičíně, a to jak o vývoji módy klobouků v 19. a ve 20. století, tak o významné rodině Hücklů a jejím odkazu pro Novojičínsko a současný kloboučnický průmysl. O vlku a jeho obrazu v historických pramenech, ale také o vývoji pohádky O červené Karkulce nebo o bajkách, ve kterých vlk vystupuje, povyprávěl Zdeněk Orlita, který čerpal z rozličných historických dokumentů. V poslední přednášce semestru magistr Pavel Stabrava přiblížil významná archeologická naleziště v našem okolí, především Kotouč, ale také Kopřivnici, Příbor či Studénku. Některé archeologické nálezy ze sbírek novojičínského muzea lektor dovezl na ukázku.

knihovnakoprivnicerajce.net

 

 

Hodnocení letního semestru


Regionální spisovatelé – Spisovatelé jak je znáte i neznáte III - Mgr. Ladislav Cvíček (38 posluchačů)
Již třetí cyklus přednášek o spisovatelích si připravil pan magistr Ladislav Cvíček. Tentokrát se přednášky věnovaly známým i méně známým regionálním autorům. Vyprávění o Ivanu Binarovi, Bohumilu Četynovi, Karolíně Světlé, Marii Pujmanové nebo Karlu Klostermannovi bylo doprovázeno ukázkami literatury. Pro posluchače byla na každé přednášce připravena literatura z fondu knihovny, kterou si mohli zájemci zapůjčit domů.

knihovnakoprivnicerajce.net

Kapitoly z astronomie III. – Mgr. Radek Kraus (30 posluchačů)
Velice oblíbené jsou přednášky interních i externích pracovníků Hvězdárny Valašské Meziříčí. Třetí cyklus přednášek se věnoval struktuře vesmíru, meteorologii a denní astronomii, ale posluchači si také vyzkoušeli zajímavé fyzikální a chemické pokusy. Poslední přednáška se uskutečnila přímo v hvězdárně.

knihovnakoprivnicerajce.net

Exkurze do Hvězdárny Valašské Meziříčí 
Závěrečná lekce tématu Kapitoly z astronomie III. se odehrála 22. května 2019 přímo ve hvězdárně ve Valašském Meziříčí, kde se posluchači seznámili s historií hvězdárny, vyzkoušeli si denní pozorování oblohy a nahlédli do jednotlivých budov.

knihovnakoprivnicerajce.net

Nedovolte mozku stárnout – Lucie Kazlepková (10 posluchačů)
Pro nové i stávající posluchače byl připraven další kurs trénování paměti. V průběhu šesti lekcí se senioři naučili základní mnemotechniky pro snadnější zapamatování a procvičovali kognitivní funkce – především krátkodobou i dlouhodobou paměť a pozornost. Absolventi kursu dostali tipy na každodenní domácí cvičení pro zlepšení paměti. 

knihovnakoprivnicerajce.net


Virtuální univerzita třetího věku: Cestování – co jste možná nevěděli (45 posluchačů)
Tématem letního semestru virtuální univerzity pro posluchače v Kopřivnici bylo cestování. Lektor Petr Štumpf v šesti přednáškách představil cestování z různých úhlů. Zabýval se historií a ekonomickými aspekty cestování, lázeňstvím a jak například filmový průmysl dokáže ovlivnit trendy v cestování. 

knihovnakoprivnicerajce.net

Závěrečný seminář VU3V ve Šternberku 
Úspěšní absolventi letního semestru virtuální univerzity třetího věku se v úterý 21. května zúčastnili závěrečného semináře ve Šternberku. V dopoledním oficiálním programu zástupci jednotlivých konzultačních středisek obdrželi pamětní listy a výkazy o studiu a byli oceněni autoři nejúspěšnějších esejů a také nejstarší účastníci semináře. V doprovodném programu byla připravena komentovaná prohlídka centra města a komentovaná prohlídka augustiniánského kláštera ve Šternberku.

knihovnakoprivnicerajce.net