odkaz externí fotoalbum knihovny

 

© Městská knihovna Kopřivnice

Historie kurzů A3VK ve školním roce 2007/2008

Zimní semestr

Ve středu 30. ledna byl předáním osvědčení ukončen zimní semestr šestého ročníku Akademie třetího věku. Zájem posluchačů byl obrovský, již v průběhu prvního týdne přihlašování byly kapacity naplněny. Celkově semestr absolvovalo 66 posluchačů, Dějiny filozofie pana doktora Martina Jemelky 29, Trénování paměti pro začátečníky 12 a Trénování paměti pro pokročilé 25 seniorů.

Také u nás se potvrdil všeobecný trend, podle kterého se volnočasovým aktivitám tohoto typu věnují spíše ženy. Z celkového počtu 66 absolventů bylo 6 mužů, tedy devět procent. Máme stejné zkušenosti jako jiné knihovny, které se organizací akademií třetího věku věnují (např. Knihovna Karla Dvořáčka ve Vyškově či Krajská knihovna v Havlíčkově Brodě). Můžeme se však pochlubit jistou raritou – nejstarší i nejmladší absolvent tohoto semestru je právě muž. Nejstarší posluchač se narodil v roce 1924, nejmladší o více než třicet let později, v roce 1956 (splňuje naše věkové kritérium 50-ti let). Průměrný věk všech absolventů právě končícího zimního semestru (tedy mužů i žen dohromady) je 65 let.

Drtivá většina přihlašovaných pochází pochopitelně z Kopřivnice, ale naše Akademie je lákavá také pro seniory z jiných obcí, především ze Štramberka, Frenštátu pod Radhoštěm, Příbora…

Lucie Kazlepková, Městská knihovna Kopřivnice

 

Dějiny filozofie - PhDr. Martin Jemelka, PhD. (30 posluchačů)

 

Trénování paměti - začátečníci - Lucie Kazlepková (12 posluchačů)

Trénování paměti - pokročilí - Lucie Kazlepková (13 posluchačů)

Letní semestr

Ve středu 21. května byl ukončen letní semestr již šestého ročníku Akademie třetího věku v Kopřivnici. Posluchačům bylo za jejich poctivou účast a práci na přednáškách předáno osvědčení o absolvování semestru. Letní semestr začal přednáškou pana docenta Libora Knězka, který je znalcem regionální literatury a v kopřivnické knihovně přednášel již dříve. Tentokrát nám představil svou novou knihu Cesta z hořícího kruhu, která se věnuje životu a tvorbě Pavla Tobiáše. Povídání pana Knězka nebylo určeno pouze posluchačům Akademie třetího věku, ale bylo přístupné také zájemcům z řad široké veřejnosti.

Vzhledem k oslavám šedesátého výročí povýšení Kopřivnice na město a také pro zájem seniorů bylo do programu semestru zařazeno téma Historie Kopřivnice, které přednášel pan Jiří Tichánek. Místní historik se dějinám našeho města soustavně věnuje, o čemž svědčí nejen nedávno vydaná kniha o zřícenině hradu Šostýna, ale také mnoho dalších publikací, které pan Tichánek zpracoval a vydal. Posluchači si mohli prohlédnout nepřeberné množství fotografií, map a jiných materiálů, které se podařilo přednášejícímu za léta jeho mravenčí práce nashromáždit. Přednášky o Kopřivnici navštěvovalo 27 posluchačů, muži tvořili rovnou třetinu z nich, což je více než obvykle.

Až z Olomouce k nám byl ochoten dojíždět další lektor, doktor Jaroslav Čihovský, přednášející sociologii na Fakultě tělesné kultury Univerzity Palackého. O velkém zájmu o tuto společenskou vědu svědčí nejen počet přihlášených (přednášky absolvovalo 31 seniorů, kapacita tedy byla zcela naplněna), ale také dohoda s panem doktorem o pokračování v příštím roce. Absolventi se tedy budou moci těšit v letním semestru sedmého ročníku A3VK na lekci navazující na letošní téma.

Lucie Kazlepková, Městská knihovna Kopřivnice

 

Základy sociologie - Ing. Jaroslav Čihovský (30 posluchačů)

Historie Kopřivnice - Jiří Tichánek (27 posluchačů)

 

Doplňkové přednášky

Senioři, braňte se! - nprap. Zbyněk Tomšík

 

Cesta z hořícího kruhu - PhDr. Libor Knězek, CSc.