odkaz externí fotoalbum knihovny

 

© Městská knihovna Kopřivnice

Historie kurzů A3VK ve školním roce 2017/2018

Skončil 16. ročník Akademie třetího věku v Kopřivnici
 

Zimní semestr

Povídání o zdraví – MUDr. Mořic Jurečka (26 posluchačů)

Pan doktor Mořic Jurečka nepřednášel u nás v knihovně poprvé, přesto jeho povídání o zdraví opět sklidilo velký úspěch. Každá přednáška byla věnována konkrétnímu tématu – výživě, imunitě či onkologickým onemocněním. Pozornost byla věnována také zdravému pohybu. V průběhu každé přednášky mohli posluchači oslovit pana doktora s konkrétním dotazem - jednalo se o zdravotní problémy jejich či jejich příbuzných a známých, ale také problematiku zdravé výživy, kvalitního spánku či aktuální a diskutovanou problematiku očkování.

 

knihovnakoprivnicerajce.net

 

 

Témata z astronomie II. – Hvězdárna Valašské Meziříčí (31 posluchačů)

Již podruhé přednášeli zájemcům z řad posluchačů Akademie astronomové z hvězdárny ve Valašském Meziříčí. Povídání bylo opět věnováno mnoha zajímavým tématům – hvězdám, sluneční soustavě, ale také třeba gravitaci. Jedna přednáška byla věnována Slunci, další zase Měsíci a jeho vlivu na Zemi. Poutavé bylo také povídání o kometách a meteorech nebo o dějinách astronomie a třech astronomech – Johanessovi Keplerovi, Galileo Galileovi a Tycho de Brahe. Každou přednášku doprovázel zajímavý a bohatý obrazový materiál.

 

knihovnakoprivnicerajce.net

 

 

Téma ve výtvarném umění – Mgr. art. Anna Georgiadu (14 posluchaček)

Již se stává tradicí, že na podzim probíhají v čítárně knihovny výtvarné kursy pod vedením pedagožky a výtvarnice Anny Georgiadu. Také tentokrát si připravila šest lekcí pod název Téma ve výtvarném umění. A jaká to byla témata? Děj, žena, zátiší, krajinomalba, zvíře a nakonec portrét. Každá s posluchaček konkrétní téma pojala zcela po svém a originálně, a to za použití různých výtvarných technik – kresby tužkou, uhlem či pastely, ale také malby temperovými a akrylovými barvami.

 

knihovnakoprivnicerajce.net

 

Narozdíl od předchozích ročníků se nekonala v průběhu jara souhrnná výstava, ale absolventky kursu se sešly v dubnu na mimořádné lekci. Shlédly připravenou prezentaci o několika významných ženách – výtvarnicích a společně poté vytvořily papírové postavy na téma „Žena ve výtvarném umění“.

 

knihovnakoprivnicerajce.net

 

 

VU3V – České dějiny a jejich souvislosti, prof. PhDr. Zdeněk Beneš, CSc. (48 posluchačů)

Nové a v období nadcházejícího výročí naší republiky velice aktuální téma. Vynikající historik Zdeněk Beneš si připravil šest přednášek z raných českých dějin. Co rozumíme pod pojmy „národ“ a „národní identita“, co je to stát a státní vědomí, počátky křesťanství, počátky českého státu – tyto pojmy pan profesor v prvních přednáškách vysvětlil. Poté navázal obdobím vlády Lucemburků, o vztahu českého státu a Svaté říše římské. Jedna z přednášek byla věnována období Přemyslovců, těžbě stříbra a českému groši. Poslední setkání se věnovalo 14. století a jeho problémy – krizí papežství, „černé smrti“, hladomoru v Čechách a poté vládě Karla IV. a Václava IV.

Pan profesor Zdeněk Beneš již má připraveno pokračování tématu České dějiny a jejich souvislosti II., téma si zvolili posluchači pro zimní semestr nadcházejícího ročníku.

 

knihovnakoprivnicerajce.net

 

 

Letní semestr

Rusko snů a skutečností – Mgr. Ladislav Cvíček (36 posluchačů)

Pan učitel Ladislav Cvíček si připravil pro posluchače zcela nové přednášky zabývající se ruskými dějiny – a to od období Kyjevské Rusi a Moskevského knížectví až po období vlády současného ruského prezidenta Vladimíra Putina. V průběhu vyprávění se posluchači dozvěděli o mnoha významných ruských vládcích, ale také o svébytných rysech ruské povahy. Při každé přednášce byla posluchačům představena literatura, která se v knihovně k tématu nachází a kterou si posluchači mohli ihned po skončení přednášky vypůjčit.

 

knihovnakoprivnicerajce.net

 

 

Biologie trochu jinak – Mgr. Pavel Netušil (37 posluchačů)

Středoškolský pedagog Pavel Netušil, který vyučuje matematiku, biologii a výpočetní techniku na příborském gymnáziu, posluchače seznámil s dalšími zajímavými tématy z biologie. Jeho loňské téma sklidilo velký úspěch, proto si připravil další a zcela nová témata. V průběhu přednášek se věnoval například imunitě, bakteriím a virům nebo vitamínům, jedna přednáška byla věnována podivuhodným tvorům z živočišné říše. Jako poslední téma si pan přednášející nechal problematiku DNA – a to možnosti jejího využití jak v léčbě a prevenci onemocnění, tak v kriminalistice.

 

knihovnakoprivnicerajce.net

 

 

VU3V – Barokní architektura v Čechách, doc. Mgr. Martin Pavlíček, Ph.D. (45 posluchačů)

Posluchači si pro letní semestr virtuální univerzity zvolili téma o barokní architektuře v Čechách. Pan docent Martin Pavlíček hned v první přednášce přiblížil barokní období a charakteristické prvky architektury tohoto období. V průběhu dalších přednášek představil ty nejvýznamnější barokní architekty, kteří v Čechách působili. Byli to například Carlo Lurago, Jean Baptiste Mathey, Kryštof a Kilián Ignác Dietzenhoferové nebo Jan Blažej Santini-Aichel. Přednášky byly doplněny bohatým obrazovým materiálem, fotografiemi i filmovými ukázkami přímo z interiérů budov či jejich okolí.

 

knihovnakoprivnicerajce.net

 

 

Prezenční přednáška Virtuální univerzity na téma Barokní architektura na střední a severní Moravě, doc. Mgr. Martin Pavlíček, Ph.D.

Téma pana docenta Pavlíčka o barokní architektuře sklidilo velký úspěch, proto jsme ho pozvali k nám do Kopřivnice osobně a požádali jsme ho o přednášku o barokní architektuře v našem okolí – na střední a severní Moravě i ve Slezsku. Posluchači tak dostali vyčerpávající informace o zajímavých a krásných barokních stavbách v našem kraji. Přednáška byla doplněna mnoha fotografiemi. Mnozí posluchači povídání pojali také jako zajímavý tip na prázdninové putování.

 

knihovnakoprivnicerajce.net

 

 

Trénování paměti – Lucie Kazlepková (11 posluchaček)

V polovině března se naše knihovna opět připojila k Národnímu týdnu trénování paměti, který pravidelně pořádá Česká společnost pro trénování paměti a mozkový jogging ve spolupráci se světovou organizací Dana Alliance for the Brain. Jedna přednáška proběhla v naší knihovně, jedna potom pro klub důchodců v Mniší.

Tuto ojedinělou akci může v naší knihovně navštívit široká veřejnost, nejen senioři, ale také nezaměstnaní či maminky na rodičovské dovolené. I letos měli účastníci přednášky možnost přihlásit se do navazujícího kursu trénování paměti, který probíhal vždy ve středu dopoledne v čítárně knihovny. Letos se přihlásilo 11 posluchaček, které se v průběhu šesti lekcí seznámily se základními principy fungování mozku, dozvěděly se, co je krátkodobá a dlouhodobá paměť a jak ji cvičit. Dostaly tipy na každodenní a jednoduchá denní cvičení, naučily se základní mnemotechnické pomůcky.

 

knihovnakoprivnicerajce.net

 

knihovnakoprivnicerajce.net

 

knihovnakoprivnicerajce.net

 

 

Závěrečný seminář VU3V – Valašské Klobouky

Každý semestr virtuální univerzity je zakončen závěrečným seminářem, který pořádá některé z konzultačních středisek. Tentokrát se naši posluchači přihlásili na seminář, který pořádalo konzultační středisko ve Valašských Kloboukách.

Na seminář se přihlásilo hned 24 posluchaček, proto jsme si objednali na cestu pohodlný autobus.

Hned při příchodu do kulturního domu nás vítala zpěvem a hrou dětská cimbálová muzika Klobučan. Po nezbytné kávě a chlebíčku všechny účastníky semináře přivítala organizátorka semináře, tutorka místního konzultačního střediska, paní Jana Dorňáková. Poté se slova ujala starostka města Valašské Klobouky paní Eliška Olšáková. Měla připravenou krátkou prezentaci a seznámila návštěvníky se zajímavými akcemi a místy „svého“ města. V průběhu oficiálního programu byly zveřejněny důležité informace o právě končícím semestru – kolik konzultačních středisek v celé republice funguje, jaká témata jsou ta nejoblíbenější a kolik studentů letní semestr virtuální univerzity úspěšně dokončilo. Zazněly také nejlepší eseje posluchačů, kteří byli oceněni. Po krátkém, ale výstižném představení přítomných středisek převzali jejich zástupci pamětní listy a výkazy o studiu.

Odpolední doprovodný program nabídl účastníkům semináře zajímavé aktivity - někteří si vybrali návštěvu Envicentra Vysoké Pole, někteří navštívili Betlém Horní Lideč a pár jedinců se vydalo do místního muzea a na prohlídku městské památkové rezervace. Všem se věnovali vstřícní a dobře informovaní průvodci.

 

knihovnakoprivnicerajce.net