odkaz externí fotoalbum knihovny

 

© Městská knihovna Kopřivnice

Historie kurzů A3VK ve školním roce 2009/2010

Skončil osmý ročník Akademie třetího věku v Kopřivnici

Ve středu 26. května byl ukončen další ročník Akademie třetího věku, kterou pořádá kopřivnická knihovna. O vzdělávání je mezi seniorskou populací velký zájem, témata zaujala a setkala se s příznivými ohlasy.

Letní semestr nabídl dvě hlavní témata: Od sebepoznání k sebepřijetí, které si pro posluchače připravila paní doktorka Stanislava Podžorná a téma s názvem Dějiny a literatura pana magistra Alexandra Orošnjaka. Psychologické téma sklidilo velký úspěch. Zájemci měli možnost absolvovat různé osobnostní testy, zaměřené například na temperament či charakter, a to s odborným výkladem lektorky. Pan magistr Alexandr Orošnjak, vyučující na příborském gymnáziu, nabídl rozličná témata. Každou přednášku se pan lektor věnoval jinému problému, jako novým trendům v českém jazyce, paradoxům dějin, ale také třeba současnému českému filmu. Jedna samostatná přednáška byla věnována Milanovi Kunderovi.

Již páté pokračování kursů trénování paměti proběhlo pro absolventy předchozích kursů, ale kursy byly připraveny tak, aby se mohli zúčastnit také začátečníci. Celkem kurs absolvovalo 16 posluchačů. I tentokrát se v rámci lekcí senioři věnovali nejen výuce a procvičování mnemotechnik, ale také zábavnou formou řešení jazykových kvízů, hříček a podobně.

V rámci semestru byly nabídnuty také „doplňkové“ přednášky. Paní Olga Heimerlová seznámila seniory s léčivými svícemi, mnozí si mohli sami na „vlastní kůži“ vyzkoušet tuto alternativní metodu léčení. S velkým zájmem se setkala přednáška pana nprap. Zbyňka Tomšíka, vrchního inspektora Policie České republiky, která se věnovala prevenci kriminality. Pan Tomšík poradil, jak se chovat v krizových situacích a jakého rizikového chování se naopak vyvarovat. Posluchači se mohli ptát na to, co je „pálí“, pan nadpraporčík Tomšík se zdržel také po přednášce, aby se mohli zájemci ptát také v soukromí. Pozvánku do knihovny přijal také Jan Michálek ze sboru dobrovolných hasičů Kopřivnice, který seniory seznámil s činností sboru. Přednáška proběhla spíše v komorních duchu, počasí některé odradilo, ale to vůbec nevadilo. Posluchači se dozvěděli mnoho praktických informací, opět kladli rozličné dotazy, mohli si prohlédnout a přímo „osahat“ hasičské vybavení.

Lucie Kazlepková, Městská knihovna Kopřivnice

 

Zimní semestr

Vývoj výtvarného umění I. - Mgr. Zdeněk Babinec (33 posluchačů)

 

Štramberk a německá okupace - Josef Adamec (26 posluchačů)

 

Trénování paměti pro pokročilé - Lucie Kazlepková (17 posluchačů)

 

Letní semestr

Od sebepoznání k sebepřijetí - PhDr. Stanislava Podžorná (28 posluchačů)

 

Dějiny a literatura - Mgr. Alexandr Orošnjak (29 posluchačů)

 

Trénování paměti pro pokročilé - Lucie Kazlepková (16 posluchačů)

 

Doplňkové přednášky

Léčivé svíce - Olga Heimerlová

 

Prevence kriminality - nprap. Zbyněk Tomšík

 

O hasičích - Jan Michálek, SDH Kopřivnice