odkaz externí fotoalbum knihovny

 

© Městská knihovna Kopřivnice

Historie kurzů A3VK ve školním roce 2012/2013

Zimní i letní semestr Akademie třetího věku nabídl 7 témat a 48 přednášek, které navštěvovalo 191 posluchačů.

Zimní semestr

Zimní semestr začal v úterý 2. října 2012, a to zájezdem pro přihlášené posluchače Akademie třetího věku do Domu umění v Ostravě. Posluchači absolvovali v rámci programu skupinovou arteterapii s Marcelou Pelikánovou v prostoru výstavy "Umělecké poklady ze sbírek České národní banky". Poté následovala přednáška Gabriely Pelikánové o Jakubu Schikanederovi, českém malíři 19. století. Tento zájezd byl realizován v rámci Dotačního programu na podporu místní Agendy 21 v Moravskoslezském kraji.

 

 

 

Přednášky zimního semestru byly věnovány opět historii - tentokrát dějinám hudby pod vedením pana Martina Juchelky a životům a dílům českých spisovatelů, které přiblížil pan Ladislav Cvíček.

 

Hudební kapitoly – Mgr. Martin Juchelka (35 posluchačů)

Každá přednáška Hudebních kapitol byla vždy věnována určitému období v historii české hudby, jejím hlavním představitelům a poslechu ukázek z jejich významných děl. Posluchači byli seznámeni také s vývojem a skladbou hudebních nástrojů, vše bylo doprovázeno fotodokumentací. Na závěr měl pan Juchelka vždy připravenou lidovou píseň, kterou si posluchači za jeho doprovodu na housle zazpívali, takže se končilo vždy optimisticky a zvesela.

 

 

 

Spisovatelé jak je znáte i neznáte – Mgr. Ladislav Cvíček (34 posluchačů)

Přednášky tématu Spisovatelé jak je znáte a neznáte se opakovaly již podruhé a opět přilákaly velké množství posluchačů. Téma přiblížilo mnoho zajímavých osobností české literatury, pozornost byla věnována životu a dílům čtrnácti českých prozaiků i básníků. Posluchači byli upozorněni na literaturu, která je dostupná v naší knihovně a která jistě stojí za přečtení.

 

 

 

Kurs kresby – Anna Schwarzová (13 posluchačů)

Kurs kresby si zvolilo 13 zájemců a jistě nelitovali. Vyzkoušeli si kresbu tužkou i akvarelovými pastelkami a barvami, také motivy byly různé - krajina, rostliny, zátiší s ovocem a zeleninou či portrét. V průběhu šesti lekcí udělali všichni veliký pokrok a nyní záleží jen na nich, zda budou ve vlastní tvorbě pokračovat.

 

 

 

Hodnocení letního semestru 11. ročníku Akademie třetího věku

Letní semestr Akademie třetího věku poskytnul bohatou nabídku rozličných témat, všechna se setkala s velkým zájmem a proto tento ročník jistě patří k nejúspěšnějším. Některé ze čtyř témat letního semestru si vybralo 109 posluchačů. V pátek 15. února 2013 se uskutečnil zájezd pro přihlášené posluchače Akademie do Domu umění v Ostravě, a to na výstavu Božská hra Jana Zrzavého. Zájemci absolvovali animační program s Marcelou Pelikánovou a komentovanou prohlídku výstavy díla Jana Zrzavého s Gabrielou Pelikánovou a Janem Kudrnou.

 

 

 

Zdravý životní styl aneb ptejte se fyzioterapeuta - Mgr. Abdallah Walweel (31 posluchačů)

Vedoucí fyzioterapeut rehabilitačního oddělení polikliniky Therápon 98 Abdallah Walweel si připravil sérii přednášek pro 31 přihlášených posluchačů. Poradil, co si počít s bolestmi zad, kloubů a jinými neduhy, jak správně sedět, pracovat i odpočívat či jak se zbavit každodenního stresu. K přednáškám neodmyslitelně patřily také ukázky cvičení, které si mohl každý posluchač vyzkoušet. Lektor byl vždy ochoten zodpovědět jakýkoliv dotaz, kteří si senioři připravili, a nebylo jich málo. Přednášky se setkaly s velmi příznivým ohlasem.

 

 

 

Trénování paměti – Lucie Kazlepková (17 posluchačů)

Již od roku 2006 pravidelně probíhají v knihovně kursy trénování paměti. Tentokrát se přihlásilo 17 žen, některé již absolvovaly dřívější kursy, do knihovny však zavítaly i zcela nové zájemkyně o procvičování paměti. Obsahem kursů byly nejen mnemotechniky pro snadnější zapamatování, ale také procvičování pozornosti nebo dlouhodobé i krátkodobé paměti.

 

 

 

Procházky světem výtvarného umění - Mgr. Zdeněk Babinec (36 posluchačů)

Téma zabývající se výtvarným uměním se setkalo opět s velkým zájmem posluchačů. Jednalo se již o třetí cyklus přednášek v pořadí, tentokrát byly jednotlivé přednášky zaměřeny na konkrétní téma či na konkrétního umělce. Povídání o umění si zvolilo 36 posluchačů, dozvěděli se o mytologických námětech ve výtvarném umění, o templářích, ale také o Hieronymu Boschovi, Pieteru Brueghelovi, Michelangelovi či Leonardovi.

 

 

 

Vybrané kapitoly z ekonomie - Ing. Bohdan Bartoš (25 posluchačů)

Seznámení se základními ekonomickými pojmy, pravidla statistiky i tržního hospodářství, co je to inflace a hrubý domácí produkt – to vše a mnohem více bylo obsahem přednášek o ekonomice. Posluchači se mohli ptát na cokoliv, co je z dané problematiky zajímá, dostali také tipy na zajímavou literaturu.