odkaz externí fotoalbum knihovny

Google

 

© Městská knihovna Kopřivnice

Historie kurzů A3VK ve školním roce 2019/2020

Hodnocení zimního semestru

Regionální spisovatelé – Spisovatelé jak je znáte i neznáte III., Mgr. Ladislav Cvíček (25 posluchačů)

Pan magistr Ladislav Cvíček opakoval pro další zájemce z řad seniorů téma o regionálních spisovatelích. Každá z osmi přednášek se věnovala několika spisovatelům s regionální tématikou. Povídání o Janu Karafiátovi, Karolíně Světlé, Bohumilu Četynovi, Jarmile Glazarové nebo Petru Bezručovi se věnovalo životním osudům autorů a okolnostem jejich tvorby. Lektor se věnoval také autorům, kteří nejsou mezi čtenáři příliš známí a pozornost si jistě zaslouží – jednalo se například o Otu Filipa, Ivana Binara či Oldřicha Šuleře. Posluchači se seznámili s literaturou, kterou má knihovna k dispozici a hned si také příslušnou literaturu mohli zapůjčit.

 

 

 

Historie a myšlenkové základy skautingu, Bc. Kryštof Hyvnar (11 posluchačů)

V roce 2020 slaví kopřivnický skauting 100 let. Nejen při této příležitosti si pan Kryštof Hyvnar, skaut, vedoucí skautského centra Vanaivan, iniciátor obnovy mohyly Ivančena a autor knihy o ní, připravil sérii přednášek o historii světového i českého skautingu. Posluchači se v průběhu osmi přednášek seznámili se zakladateli světového skautingu a s osobnostmi, které se zasloužily o český i kopřivnický skauting. Jedna z přednášek se věnovala historii mohyly Ivančena, okolnostem jejího vzniku a její nedávné rekonstrukci. Poslední osmá přednáška byla zaměřena na organizační strukturu Junáka, jeho stanovy a publikační činnost. Lektor také donesl na ukázku svůj skautský kroj a šátky, na kterých demonstroval složení skautského kroje a význam jednotlivých částí. Posluchači mohli v průběhu celého cyklu nahlédnout do literatury o skautingu, kterou má knihovna ve svém fondu, včetně lektorovy knihy Ivančena.

 

 

 

Na motivy… trocha povídání, trocha malování, MgA. Anna Georgiadu (16 posluchačů)

Po roční přestávce se opět konal výtvarný kurs, ve kterém se posluchači mohli v průběhu šesti lekcí seznámit se zajímavými výtvarníky a jejich tvorbou. Každá z lekcí se věnovala určitému tématu a výtvarné technice – posluchači si vyzkoušeli malbu temperovými a akrylovými barvami na plátno i papír, kresbu rudkou, uhlem, tužkou i křídami. Novinkou byl linoryt a tvorba potřebných matric.

 

 

Z prací vzniklých v průběhu kursu i z vlastních prací proběhla v únoru 2020 výstava v čítárně knihovny. Zahájena byla slavnostní vernisáží, které se kromě účastnic kursu zúčastnili také jejich rodinní příslušníci a přátelé.

 

 

 

 

VU3V- Klenoty barokního sochařství v českých zemích, ČZU Praha, doc. Martin Pavlíček, PhD. (47 posluchačů)

Pro zimní semestr 2019/2020 si posluchači virtuální univerzity zvolili téma „Klenoty barokního sochařství v českých zemích“ pana docenta Martina Pavlíčka. Přednášky na vysoké odborné úrovni se věnovaly Květné zahradě v Kroměříži, Sala Terreně v kroměřížském zámku, ale také Karlově mostu v Praze, náhrobku Jana Václava Vratislava z Mitrovic v Praze, Ctnostem a Neřestem či Betlému na Kuksu. Téma zaujalo 47 seniorů, z toho 5 zcela nových posluchačů. Po úspěšném absolvování semestru mělo nárok na promoci 9 posluchaček, tři se zúčastnily slavnostní promoce v Praze osobně. Posluchači na závěr semestru vybírali téma toho následujícího, pro letní semestr si zvolili „Život s energií“.

 

 

Hodnocení letního semestru

Vzhledem k nezbytnému uzavření knihoven v jarních měsících neprobíhaly přednášky letního semestru Akademie třetího věku podle připraveného harmonogramu. Výuka musela být přerušena, z toho důvodu jsou všechny neuskutečněné přednášky naplánovány na podzimní měsíce.

 

VU3V – Život s energií, ČZU Praha, prof. Ing. Martin Libra, CSc. (41 posluchačů)

Virtuální univerzita třetího věku probíhala dle stanoveného harmonogramu, posluchači si své studijní povinnosti plnili online z domova. Téma „Život s energií“ bylo opravdu náročné, zvlášť při samostudiu, přesto mnozí téma absolvovali úspěšně.

 

 

 

Vybrané kapitoly z dějin 20. století, Mgr. Martin Vitko (29 posluchačů)

Z pěti plánovaných přednášek zimního semestru proběhly prozatím dvě, a to jedna zaměřená na vznik Československé republiky, druhá věnující se jaru 1919 na Novojičínsku. Na podzim téma pokračuje, na programu jsou ještě tři přednášky, věnující se konci války v našem regionu, ale také okolnostem invaze vojsk Varšavské smlouvy.

 

 

 

Zoo Ostrava – moderní zoo, lektoři Zoo Ostrava (36 posluchačů)

V jarních měsících mohla proběhnout pouze jedna přednáška. Pan magistr Vladimír Adámek přiblížil posluchačům význam zoologických zahrad v dnešní době, čemu se věnují, co je to plemenná kniha. Konkrétně se věnoval činnosti ostravské zoologické zahrady a jejím cílům a ochranářských projektům. Zmínil také nejčastější omyly a předsudky laické veřejnosti.

 

 

Exkurze Zoo Ostrava (30 účastníků)

Pro posluchače tématu „Zoo Ostrava – moderní zoo“ proběhla v pátek 11. září exkurze do prostor zoologické zahrady. Paní Michaela Raszková, edukátorka zahrady, připravila spolu se svými kolegy pro seniory bohatý program. Posluchači si užili komentovanou prohlídku zahrady, jízdu safari vláčkem přímo mezi zvířaty, soutěže a kvízy, ale také přednášku pana Zdeňka Bergera na téma „Etologie aneb proč a jak se chovají“. Téma pro přihlášené posluchače pokračuje, v listopadu jsou na programu poslední dvě přednášky, které nemohly proběhnout v jarních měsících.

 

 

 

Od hlavy až k patě, Mgr. Petra Milichová (20 posluchačů)

V průběhu dvou přednášek se posluchači seznámili se základními pojmy z fyzioterapie. Dozvěděli se, jaké jsou hlavní příčiny bolestí zad a krční páteře, i jak spolu souvisí hrudní páteř a horní končetiny.

Pro přihlášené posluchače tématu je připraveno pokračování tématu na podzim. Následující čtyři přednášky se budou věnovat bolestem zad, správnému držení těla i chůzi a péči o klouby.

 

 

 

Zájezd do Kroměříže, VU3V – Klenoty barokního sochařství v českých zemích, ČZU Praha, doc. Martin Pavlíček, PhD. (32 účastníků)

Pro posluchače Virtuální univerzity třetího věku a absolventy tématu „Klenoty barokního sochařství v českých zemích“ byl připraven zájezd do Kroměříže. Právě Sala Terrena arcibiskupského zámku a Květná zahrada byly předmětem dvou přednášek lektora tématu, pana docenta Martina Pavlíčka. Posluchači absolvovali komentovanou prohlídku Sala Terreny a zámecké knihovny, mohli nahlédnout také do zámecké obrazárny. Celé dopoledne se jim věnoval a po zámku je provázel současný zámecký knihovník Cyril Měsíc. V odpoledních hodinách byla pro účastníky připravena komentovaná prohlídka Květné zahrady. Hodinu a půl trvající procházka zahradou seniorům představila nejen historii, ale také současné trendy zahrady. Všechny upoutala především 244 metrů dlouhá barokní kolonáda se svými 44 sochami antických bohů. Zaujala také barokní osmiboká rotunda nebo původní fontány s vodotrysky, stejně tak zrekonstruované rybníky.