odkaz externí fotoalbum knihovny

Google

 

© Městská knihovna Kopřivnice

Historie kurzů A3VK ve školním roce 2022/2023

Letní semestr

Aby záda nebolela – Mgr. Petra Milichová

Letní semestr byl zahájen cyklem přednášek „Aby záda nebolela“, který vedla paní magistra Petra Milichová. V průběhu šesti přednášek si posluchači osvěžili základními pojmy z fyzioterapie, které se dozvěděli v minulých letech a především se naučili spoustu cviků, které slouží nejen jako prevence proti bolesti zad a krční páteře. Účastnice kurzu cvičily společně s lektorkou cévní gymnastiku, cviky na procvičování nejen zad, ale celého těla a na poslední přednášce si zkusily pomocí cviků a pohybů procvičit mozek. Přednášky byly doplněny bohatým spektrem cvičebních pomůcek, které jsou určeny speciálně pro tyto potřeby.

 

 

Vývoj výtvarného umění do konce 19. století - Mgr. Zdeněk Babinec

Po několika letech se do Akademie vrátil oblíbený lektor, ředitel ZUŠ Zdeňka Buriana, pan Zdeněk Babinec, který si pro své posluchače připravil přednášky na téma „Vývoj výtvarného umění do konce 19. století“. Tématem šesti přednášek byly mytologické náměty, náboženská tématika, vývoj krajinné malby, sochařství, díla Leonarda da Vinci, Michelangela, Hieronyma Bosche a spousty dalších umělců dané doby. Součástí přednášek byly prezentace, které obsahovaly názorné ukázky jednotlivých děl. Prezentace byly obohaceny o fotografie a snímky, které sám lektor pořídil při svých cestách za uměním.

 

 

Mozkový jogging - Bc. Kamila Mičková

Letní semestr byl ukončen kurzy, které posluchačům ukázaly, jak trénovat a procvičovat paměť. Účastníci měli možnost naučit se nejen zajímavé mnemotechnické pomůcky, díky kterým si mohou zapamatovat více věcí, ale také se naučit, jak procvičovat pozornost, dlouhodobou i krátkodobou paměti a také zjistit, kterou mozkovou hemisféru ovládají lépe. Úlohy byly posluchačům dávkovány lektorkou Kamilou Mičkovou postupně od snadných až po ty obtížné a časově náročnější.

 

 

VU3V: Buddhistické umění Indie

Pro letní semestr si posluchači zvolili téma Buddhistické umění Indie pana RNDr. Aleše Krejčího, CSc., který provedl posluchače dějinami výtvarné kultury buddhismu. Přednášky kurzu byly zaměřeny na podrobnou prezentaci všech zásadních památek, sochařskou a vzácně i malířskou výzdobu. Zájemci se seznámili s hlavními stavebními typy buddhistické sakrální architektury a důležitými sochařskými styly na ukázkách z památkových lokalit i na početných exponátech indických a světových muzeí. To vše v dějinném kontextu, samozřejmě.

 

 

Zimní semestr

Ignác Šustala a Kopřivnice – Mgr. Ondřej Šalek

Zimní semestr zahájil Mgr. Ondřej Šalek se svým odborným výkladem, který se vázal k 200. výročí narození Ignáce Šustaly, který v Kopřivnici v polovině 19. století založil továrnu na výrobu kočárů, která se stala jednou z největších ve střední Evropě. Studenti se dozvěděli vše o jeho životě od jeho narození až po jeho smrt. V průběhu šesti přednášek se studenti rromě života a díla Ignáce Šustaly dozvěděli spoustu zajímavých informací o historii města Kopřivnice, co městu předcházelo, jak vypadalo před x lety a mnoho dalších zajímavostí.

 

 

Kulturní antropologie – PhDr. Václav Michalička, Ph. D.

Zajímavé téma si pro zájemce připravil vedoucí pobočky Muzea Novojičínska – Muzea a pamětní síně Sigmunda Freuda v Příboře, pan doktor Václav Michalička. V průběhu šesti přednášek posluchače seznámil s tvorbou oděvů z přírodních zdrojů a s tradiční rukodělnou výrobou v Beskydech. Všechny přednášky byly doplněny bohatým obrazovým materiálem i originálními předměty, které sám pan doktor s pomocí svých kolegů z muzea vyrobili a nafotili.

 

 

Setkání s umělci 19. a 20. století - Mgr. art. Anna Georgiadu

Lektorka Anna Georgiadu své posluchače seznámila s výtvarníky a umělci 19. a 20. století. Každá ze šesti lekcí byla inspirována tvorbou určitého výtvarníka a posluchači kurzu si každou lekci vyzkoušeli jinou techniku – kresbu tužkou, uhlem, malbu temperovými i olejovými barvami, malbu na plátno, koláž a další. Po skončení kurzu byly práce účastníků kurzu vystaveny v čítárně knihovny.

 

 

VU3V: Evropské kulturní hodnoty - doc. Ing. PhDr. Petr Kokaisl, Ph.D.

Pro zimní semestr si posluchači zvolili téma Evropské kulturní hodnoty. Přednášky v tomto kurzu se dotýkaly evropské kultury a jejích kořenů a vedl je doc. Ing. PhDr. Petr Kokaisl, Ph.D..