odkaz externí fotoalbum knihovny

 

© Městská knihovna Kopřivnice

Historie kurzů A3VK ve školním roce 2008/2009

Co se událo v zimním semestru?

Ve středu 11. února a 18. února byla slavnostně předána osvědčení dalším úspěšným absolventům zimního semestru Akademie třetího věku v Kopřivnici, kterou pořádá místní knihovna. Posluchači si mohli tentokrát vybrat ze tří témat a přihlásilo se jich rovných 77. Průměrný věk posluchačů Akademie je 67 let.

Rekordních 38 účastníků si zvolilo téma Osobnosti českých dějin pana Ladislava Cvíčka, které se zabývalo nejen českými panovníky a jejich osudy. Pan Cvíček také nabídl netradiční pohled na mnohé české osobnosti a události našich dějin a doporučil mnoho zajímavých knih, které jsou ve fondu naší knihovny a které stojí za to si přečíst.

Přednášky na téma Zdravý životní styl nabídl posluchačům pan doktor Mořic Jurečka z Příbora. Zabýval se aktuálními tématy, která trápí nejen seniory, ale všechny věkové kategorie. Senioři se aktivně zapojovali a poslední přednáška byla věnována výhradně dotazům a námětům z publika.

Aktivní zapojení účastníků vyžaduje téma Trénování paměti, které bylo opět věnováno jak začátečníkům, tak pokročilým. Posluchači se učili nejen používání různých mnemotechnik, ale především dostali podněty k dennímu cvičení, které je možno aplikovat doma i kdekoliv jinde. A to je hlavním účelem kursů. Nejen senioři, ale lidé každého věku by měli věnovat mozkovému tréninku aspoň 15 minut denně.

Pěkným zpestřením byla návštěva pana ilustrátora Adolfa Dudka, který se věnuje nejen vystoupením pro děti, ale připravil si také hodinovou lekci kreslení pro seniory. Všichni se moc dobře bavili, zkusili si kreslení postav i obličejů, ale také se seznámili se složitou cestou jakékoliv publikace od nápadu ke čtenáři.

Lucie Kazlepková, Městská knihovna Kopřivnice

 

Zimní semestr

Osobnosti českých dějin – Mgr. Ladislav Cvíček (28 posluchačů)

Zdravý životní styl – MUDr. Mořic Jurečka (28 posluchačů)

 

Trénování paměti - začátečníci Lucie Kazlepková (28 posluchačů)

Trénování paměti - pokročilí Lucie Kazlepková (28 posluchačů)

 

Letní semestr

Komunikační a relaxační dovednosti – PhDr. Stanislava Podžorná (28 posluchačů)

Základy sociologie Ing. Jaroslav Čihovský (28 posluchačů)

Sociologie života Ing. Jaroslav Čihovský (28 posluchačů)

 

Doplňkové přednášky

Hodina kreslení pro seniory – Adolf Dudek

 

Literární tradice na Valašsku – PhDr. Libor Knězek, CSc.

 

Anketa mezi posluchači Akademie třetího věku

V průběhu letního semestru 2008/2009 proběhla mezi posluchači Akademie třetího věku anketa, které se zúčastnilo 49 seniorů. Měla zjistit nejen spokojenost se stávajícími lektory a tématy Akademie, ale také případně jaká témata by zajímala seniory v nadcházejících letech. Poprvé se bral ohled také na to, který semestr posluchači navštěvují a zda tedy mají patřičné srovnání.

Spokojenost s tématy i lektory je stoprocentní, všem zúčastněným nabízená témata vyhovují. Panuje také maximální spokojenost s lektory. Posluchači, kteří chodí krátce, sami přiznávají, že prozatím nemají srovnání. Nejčastěji senioři zmiňovali pana Ladislava Cvíčka, paní doktorku Stanislavu Podžornou, doktora Martina Jemelku a pana doktora Mořice Jurečku. Někteří napsali, že jsou spokojeni se všemi lektory a nechtěli uvádět nikoho konkrétního. Žádné výhrady k přednášejícím nikdo nezmínil.

V budoucnu je zájem především o klasická témata, jako jsou: psychologie, historie Kopřivnice a okolí, dějiny umění, dějiny vážné hudby, trénování paměti, psychologie, ekonomická témata, problematika Evropské unie, počítačová gramotnost. Někteří začátečníci by rádi pokračovali v sociologii, popřípadě by uvítali lékařskou tématiku. Ojediněle se vyskytla témata jako astrologie, cestování a právo.