odkaz externí fotoalbum knihovny

 

© Městská knihovna Kopřivnice

Historie kurzů A3VK ve školním roce 2011/2012

Skončil desátý ročník Akademie třetího věku v Kopřivnici

Ve středu 30. května byl zajímavou exkurzí do záchranné stanice v Bartošovicích ukončen již desátý ročník Akademie třetího věku, kterou v Kopřivnici organizuje městská knihovna.

 

Desátý ročník byl slavnostně zahájen výstavou fotografií a dokumentů, které zachycovaly historii Akademie, její počátky v prostorách škol, fotografie z přednášek a exkurzí, ukázky osvědčení absolventům i práce posluchačů kursů trénování paměti. Vernisáž se konala v čítárně 3. října 2011 za účasti pana starosty Josefa Jalůvky. Při této příležitosti také proběhlo slavnostní předání almanachu příspěvků posluchačů Akademie třetího věku „Napsali nám... almanach k 10. výročí Akademie třetího věku v Kopřivnici", který je k dispozici ke stažení na webových stránkách.

 

 

 

Hodina kreslení s ilustrátorem Adolfem Dudkem (29 posluchačů)

Zimní semestr zahájilo 5.října vystoupení ilustrátora Adolfa Dudka, který zábavnou a působivou formou ukázal, že kreslit se může naučit opravdu každý. Nejprodávanější ilustrátor dětských knih u nás seznámil seniory se svou tvorbou, ale také s procesem výroby knih – od nápadu, přes realizaci až po nákup knihy v obchodě.

 

 

Zimní semestr

Spisovatelé jak je znáte i neznáte – Mgr. Ladislav Cvíček (39 posluchačů)

Zimní semestr byl věnován historii. Téma Spisovatelé jak je znáte i neznáte pana Ladislava Cvíčka se setkalo s obrovským ohlasem, na poutavé povídání o osobnostech české literatury se přihlásilo 39 posluchačů. Pan Ladislav Cvíček je výrazná osobnost kopřivnického veřejného života, pravidelný organizátor a moderátor setkání Masarykova demokratického hnutí v Kopřivnici a především vynikající učitel. Při každé přednášce se mohli zájemci seznámit s konkrétní literaturou, kterou knihovna nabízí a v případě zájmu si také hned publikaci vypůjčit. Posluchači této možnosti rádi využívali.

 

 

Vývoj výtvarného umění II. – Mgr. Zdeněk Babinec (29 posluchačů)

O dějinách výtvarného umění přednášel další z oblíbených lektorů Akademie, ředitel Základní umělecké školy Zdeňka Buriana, pan Zdeněk Babinec. Tentokrát se ve svých přednáškách věnoval modernímu umění. Přednášející stál často před nesnadným úkolem představit kontroverzní a v některých případech ne zcela líbivé umění. Nutno říct, že se tohoto úkolu zhostil důstojným způsobem, jak se jistě shodlo všech 29 absolventů.

 

 

Kurs patchworku – Věra Kahánková (6 posluchačů)

Letos poprvé proběhl na podzim v rámci Akademie kurs patchworku. Paní Věra Kahánková si pro šest účastnic kursu připravila náplň čtyř lekcí. Zájemkyně se naučily základní techniky a postupy, jak si udělat polštář či deku, ale vzhledem k blížícím se Vánocům také různé ozdoby na stromeček či dekorace do bytu a domu.

 

 

Letní semestr

Letní semestr byl tentokrát věnován životnímu prostředí, psychologii a trénování paměti.

 

Od sebepoznání k sebepřijetí – PhDr. Stanislava Podžorná (34 posluchačů)

Paní doktorka Stanislava Podžorná, která patří dlouhodobě k nejžádanějším lektorům Akademie, si připravila pro 34 absolventek svého tématu povídání o asertivitě, charakteru, schopnostech, tvořivosti i transakční analýze. Posluchačky se dozvěděly také mnohé o sobě při vyplňování různých testů a jak si poradit v obtížných situacích všedního dne.

 

 

Životní prostředí... co já s tím? – Odbor životního prostředí MěÚ Kopřivnice (29 posluchačů)

Zaměstnanci odboru životního prostředí kopřivnického městského úřadu si pro posluchače letního semestru připravili sérii přednášek na téma Životní prostředí… co já s tím?, témata se týkala problematiky odpadů, ochrany ovzduší, přírody a krajiny, lesů, vody a zaujala 29 posluchačů. Semestr byl ukončen exkurzí do záchranné stanice v Bartošovicích.

 

 

Trénování paměti – Lucie Kazlepková (16 posluchačů)

Národní týden trénování paměti si ve středu 14. března nenechalo ujít 40 seniorů, na jednorázovou přednášku navazoval kurs trénování paměti, který absolvovalo 16 posluchačů. Ti se měli možnost naučit zajímavé mnemotechniky pro snadnější zapamatování, ale také si procvičili pozornost, své verbální schopnosti, dlouhodobou i krátkodobou paměť.

 

 

Exkurze do záchranné stanice v Bartošovicích 30. května byla velice poutavá, pan Jan Kašinský v průběhu dvou hodin účastníkům přiblížil činnost a aktivity záchranné stanice, seznámil všechny s osudem svěřenců, o které se svými kolegy pečuje, o pomoci, kterou poraněným či jinak handikapovaným zvířatům poskytují. Stanice v Bartošovicích se zapojila do záchranného programu na návrat orla skalního do volné přírody, podílí se na odchovu mláďat a jejich vypouštění do volné přírody, konkrétně do Beskyd. Pan Jan Kašinský seznámil posluchače s úskalími i radostmi této aktivity a ochotně odpovídal na zvídavé dotazy.