odkaz externí fotoalbum knihovny

 

© Městská knihovna Kopřivnice

Historie kurzů A3VK ve školním roce 2013/2014

Celkově 12. ročník Akademie absolvovalo v osmi tématech 217 posluchačů!

Letní semestr

Zájemci o přednášky Akademie třetího věku měli v letním semestru na výběr ze čtyř témat – jako vždy zaujala psychologie, ale také přednášky o muzejnictví, které měly v rámci Akademie premiéru. Virtuální univerzita nabídla téma o etice a jako každoročně proběhly kursy trénování paměti. Celkem si nějaké téma vybralo 107 posluchačů a proběhlo 26 přednášek a lekcí.

 

Psychologie pro život – PhDr. Stanislava Podžorná (32 posluchačů)

„Psychologie pro život“ bylo téma paní doktorky Stanislavy Podžorné, která zájemce nalákala na „pět setkání s knihou a se souvislostmi života, které evokuje, aneb pouze přečíst nestačí, protože jeden čin znamená víc než tisíc slov“. Paní doktorka si připravila pro dvaatřicet posluchačů původně pět přednášek, ale již na začátku semestru se posluchači s lektorkou domluvili na bonusové šesté přednášce. Při přednáškách byly použity knihy, které má knihovna k dispozici, proto si mohli zájemci vždy literaturu zapůjčit. Jak se ubránit stresu, jak komunikovat, jak jednat s lidmi v krizových situacích – to vše bylo obsahem přednášek. Paní doktorka vždy také ráda poradila či zodpověděla jakékoliv soukromé dotazy posluchačů.

 

 

Muzejnictví – Mgr. Pavel Dvořák (30 posluchačů)

Povídání o muzeích, muzejnictví, exponátech či přípravě výstav si pro Akademii připravil vedoucí Lašského muzea v Kopřivnici, pan magistr Pavel Dvořák. „Muzejnictví“ si zvolilo třicet zájemců a jistě nelitovali. Posluchači se seznámili s méně známými činnostmi muzejníků a kurátorů, dozvěděli se, jak se exponáty vybírají, jak o ně pečovat, jak se připravují výstavy, seznámili se s nejznámějšími světovými muzei a galeriemi. Poslední přednáška spolu s předáváním osvědčení proběhla přímo v Lašském muzeu v Kopřivnici.

 

 

Bonusovou přednášku pro posluchače Muzejnictví si připravil pan Josef Adamec ze Štramberka, a to na téma Genealogie. Známý historik a badatel seznámil zájemce s vytvářením rodokmenů, kde hledat informace, jak postupovat při bádání v matrikách a archívech. Posluchači si vyslechli i zajímavé a poutavé historky, které se při hledání rodinných pout mohou stát.

 

 

Etika jako východisko z krize společnosti – Virtuální univerzita třetího věku VU3V (26 posluchačů)

Virtuální univerzita tentokrát nabídla téma „Etika jako východisko z krize společnosti“, které si vybrali absolventi předchozího semestru a přihlásilo se 26 posluchačů. Velice zajímavé přednášky si připravil pan doktor Jan Šolc a posluchači se seznámili s mnoha pojmy, jako je etika, ctnost, svědomí… Každá přednáška byla natočena v jiném prostředí – posluchači tak nahlédli do různých prostor města Liberce, odkud lektor pochází. Po každé přednášce si vždy hromadně posluchači vyplnili zkušební testy, následně si každý musel absolvovat test samostatně.

Jako téma pro další semestr si posluchači zvolili Kouzelnou geometrii.

 

 

 

Trénování paměti pro začátečníky i pokročilé – Lucie Kazlepková (19 posluchaček)

Na kursy trénování paměti se tentokrát přihlásilo 19 posluchaček. V průběhu lekcí se mohly naučit nejen používání různých mnemotechnik, jako je například akrostikum, zapamatování pomocí příběhu, zapamatování tváří i jmen, kategorizace a podobně, ale také si procvičily krátkodobou i dlouhodobou paměť a především koncentraci. Opět byly posluchačky upozorněny na velké množství zajímavé literatury, kterou má knihovna k dispozici a která je vhodná k trénování paměti doma.

 

 

Na závěr kursu Trénování paměti jsme dostali nabídku na návštěvu studia Kabelové televize Kopřivnice. Nabídku využilo 11 posluchaček, které byly rozděleny do dvou skupin. Po dvě dopoledne se mohly seznámit s činností studia kabelové televize, s průběhem natáčení reportáží či besed a také měly možnost se zeptat na cokoliv, co je zajímá a k čemu mají jako divačky a uživatelky kabelové televize připomínku.

 

 

Zimní semestr

Zimní semestr již 12. ročníku Akademie třetího věku začal ve středu 2. října 2013. Tentokrát měli posluchači na výběr dokonce ze čtyř témat – celkově proběhlo v průběhu semestru 26 přednášek, přihlásilo se 110 posluchačů.

Akademie nabízela zcela nové přednášky pana Ladislava Cvíčka na téma Spisovatelé pro radost a opakování oblíbených přednášek pana Zdeňka Babince o výtvarném umění. Aktivnější zájemci si mohli vyzkoušet přímo tvorbu „na vlastní kůži“, pro Ty připravila paní Anna Georgiadu kurs kresby.

A v listopadu se poté naše knihovna jako první v okrese připojila k síti knihoven, které zprostředkovávají zájemcům Virtuální univerzitu třetího věku.

 

Spisovatelé pro radost – Mgr. Ladislav Cvíček (37 posluchačů)

S velkým zájmem se opět setkaly přednášky pana Ladislava Cvíčka na téma Spisovatelé pro radost – přihlásilo se na 37 posluchačů. V průběhu osmi přednášek se posluchači seznámili s životem a dílem šestnácti českých spisovatelů – byli mezi nimi méně známí, jako Helena Salichová, Ladislav Stehlík či Zora Dvořáková, ale také ti známější – např. Josef Lada, František Hrubín, Miroslav Horníček či Zdeněk Svěrák. I když díla některých patřila do školních osnov již za dob studia seniorů, dozvěděli se mnoho zajímavého a v nových souvislostech. Na přednáškách byla vždy k dispozici literatura, která je ve fondu naší knihovny – lektor upozorňoval na zajímavá díla, která stojí za přečtení. Zájemci si mohli vždy po skončení přednášky či v následujících dnech literaturu zapůjčit.

 

 

 

Procházky světem výtvarného umění – Mgr. Zdeněk Babinec (38 posluchačů)

Mezi velmi oblíbené patří již tradičně přednášky pana Babince o dějinách výtvarného umění. I když se jeho téma o vývoji výtvarného umění opakovalo podruhé, přesto se opět setkalo s velkým zájmem posluchačů a přihlásilo se 38 seniorů. Tématem přednášek byly mytologické náměty, díla Leonarda da Vinci, Michelangela i Hieronyma Bosche, náboženská tématika či vývoj krajinné malby. Lektor vždy dává vše do dějinných souvislostí a dokládá názornou prezentací s jednotlivými díly zmiňovaných autorů.

 

 

Kurs kresby – Mgr. art. Anna Georgiadu (12 posluchačů)

Paní Anna Georgiadu si připravila pro skupinu dvanácti seniorek kurs kresby. Jednotlivé lekce byly věnovány určitému tématu – například kresbě krajiny, postavy, portrétu či zátiší. Na začátku lekce se vždy mohly inspirovat z mnoha knih, které jsou v knihovně k dispozici – a poté si vyzkoušely tvorbu osobně. Účastnice kursu měly k dispozici nutné výtvarné potřeby – tedy výkresy, ale také tužky, uhly či inkoust a štětce.

 

knihovnakoprivnicerajce.net

 

Astronomie – Virtuální univerzita třetího věku (23 posluchačů)

V zimním semestru se naše knihovna připojila k síti knihoven, které pořádají Virtuální univerzitu třetího věku. Jejím garantem je Provozně ekonomická fakulta Zemědělské univerzity v Praze. Celkově je v republice 132 konzultačních středisek, které v zimním semestru navštěvovalo 2185 studentů. Naše knihovna patří mezi deset pořádajících v kraji a je jediná v novojičínském okrese, kde výuka probíhá. Pilotní semestr byl stanoven univerzitou – a to na téma Astronomie. Další téma již si mohli posluchači vybrat ze 17 nabízených okruhů – a zvolili si Etiku jako východisko z krize společnosti.

Studium virtuální univerzity již splňuje požadavky vysokoškolského studia – studenti společně shlédnou přednášku, poté zkušebně vyplní test. Ten musí vyplnit také sami za sebe, a to doma či v knihovně – kdekoliv kde je možnost přístupu k internetu. Na závěr tématu je nutno absolvovat ještě závěrečný test shrnující veškeré učivo. Semestr bývá ukončen závěrečným seminářem, a to vždy v určitém konzultačním středisku, tentokrát proběhl ve Vsetíně. Absolventi při slavnostním ukončení semestru obdrží pamětní list a průkaz o studiu, kde mají potvrzeno absolvování tématu. Po úspěšném absolvování šesti semestrů jsou poté zváni ke slavnostní promoci do Prahy.

Možnost studia virtuální univerzity v kopřivnické knihovně zaujala nejen stávající posluchače – naopak přilákala i ty, kteří prozatím Akademii nenavštěvovali. Specifická a málo obvyklá témata nalákala také mnohem více mužů, než je obvyklé – z celkového počtu 23 posluchačů Astronomii absolvovalo 9 mužů.