odkaz externí fotoalbum knihovny

 

© Městská knihovna Kopřivnice

Historie kurzů A3VK ve školním roce 2016/2017

Skončil jubilejní 15. ročník Akademie třetího věku v Kopřivnici
 

Zimní semestr

Na co můžeme být hrdi - Mgr. Ladislav Cvíček (31 posluchačů)

Pro velký zájem posluchačů se v zimním semestru opakovalo téma pana Ladislava Cvíčka „Na co můžeme být hrdi“. V průběhu osmi přednášek se posluchači seznámili s pozitivními stránkami a událostmi našich dějin a se zajímavými a významnými osobnostmi daného období – a to nejen politiky či státníky, ale také osobnostmi kulturního života. Pro zájemce byl vždy připraven bohatý výběr literatury z naší knihovny a zájemci si mohli vybrané knihy hned zapůjčit.

 

 

 

Něco z ekonomie - Ing. Pavla Kudělková (18 posluchačů)

Paní lektora Pavla Kudělková si pro zájemce z řad seniorů připravila přednášky na téma „Něco z ekonomie“. Zabývala se základními pojmy ekonomie a vysvětlila zákonitosti trhu práce či okolnosti veřejného sektoru. Lektorka téma přiblížila opravdu srozumitelným způsobem a přednášky vždy doplnila aktuálními informacemi.

 

 

 

Velikáni světového umění - Mgr. art. Anna Georgiadu (16 posluchačů)

Lektorka Anna Georgiadu tentokrát své výtvarné lekce a přednášky o umění nazvala„Velikáni světového umění“. Každá ze šesti lekcí byla inspirována tvorbou určitého výtvarníka – například Pabla Picassa, Marca Chagalla či Jiřího Anderleho. Posluchačky kursu si vyzkoušely různé techniky – kresbu tužkou i uhlem, malbu temperovými i olejovými barvami, ale také asambláž či koláž.

 

 

 

Genealogie. Hledáme své předky - Virtuální univerzita třetího věku (55 posluchačů)

Posluchači virtuální univerzity si pro tento semestr vybrali téma „Genealogie. Hledáme své předky“. Pátrání po předcích je evidentně velmi atraktivní, téma si zvolilo hned 55 posluchačů a až na jednoho všichni úspěšně absolvovali a byli odměněni pamětními listy a potvrzenými výkazy o studiu Provozně ekonomické fakulty České zemědělské univerzity v Praze.

 

 

Závěrečný seminář Virtuální univerzity třetího věku

Tentokrát jsme se ujali organizace závěrečného semináře virtuální univerzity u nás v Kopřivnici. V kinosále kulturního domu se v úterý 17. ledna konal za účasti manažerky virtuální univerzity ing. Kláry Nehodové, ředitelky Kulturního domu Kopřivnice ing. Adriany Bartoň Polarczyk a pana místostarosty města Kopřivnice Stanislava Šimíčka slavnostní závěrečný seminář, na kterém byly zástupcům konzultačních středisek z Hukvald, Vsetína, z Ostravy – Výškovic, Ostravy – Vysoké školy báňské, z Valašských Klobouk a samozřejmě z Kopřivnice předány pamětní listy a výkazy o studiu. Paní Klára Nehodová posluchače seznámila s výhledem na letní semestr, přečetla nejzajímavější eseje a seznámila s novými kursy univerzity. Zvlášť byli oceněni nejstarší účastnice a nejstarší účastník a autorka nejlepší eseje.

V rámci doprovodného programu absolvovali zájemci exkurze do Lašského muzea a shlédli nejen stálou expozici, ale také aktuální výstavu o Ivančeně. Kurátor Lašského muzea Pavel Dvořák si pro návštěvníky připravil zajímavou prezentaci. Další senioři zavítali do expozice Technického muzea, kde absolvovali hodinovou prohlídku s odborným výkladem.

 

 

Letní semestr

Vybrané kapitoly z kulturní antropologie a etnografie – PhDr. Václav Michalička, PhD. – 36 posl.

Zajímavé téma letního semestru si pro zájemce připravil vedoucí pobočky Muzea Novojičínska – Muzea a pamětní síně Sigmunda Freuda v Příboře, pan doktor Václav Michalička. V průběhu osmi přednášek posluchače seznámil s tvorbou betlémů, s historií zbojnictví u nás i na Slovensku nebo s tradiční rukodělnou výrobou v Beskydech. Jedna z přednášek byla věnována fenoménu „kopřiva“, který byl také předmětem dlouhodobé a velice zajímavé výstavy v příborském muzeu. Všechny přednášky byly doplněny bohatým obrazovým materiálem i originálními předměty a velmi zajímavým povídáním.

 

 

Biologie trochu jinak – Mgr. Pavel Netušil – 36 posluchačů

Středoškolský pedagog Pavel Netušil, který vyučuje matematiku, biologii a výpočetní techniku na příborském gymnáziu, posluchače seznámil se zajímavými tématy z biologie. Zabýval se různými biologickými mýty, ale také chráněnými živočichy či rostlinami, které můžeme v našem okolí vídat. Jedna přednáška byla věnována psychosomatice či geneticky modifikovaným organismům. Na závěr si pan přednášející připravil zcela originální téma – věnoval se problematice kritického myšlení a argumentačním klamům působícím na emoce i na nevědomost, se kterými se v médiích i jinde setkáváme každodenně.

Téma se setkalo s velkým ohlasem a pan lektor přislíbil pokračování svých přednášek v některém z budoucích semestrů.

 

 

Trénování paměti – Lucie Kazlepková – 11 posluchačů

V polovině března se naše knihovna již tradičně připojila k Národnímu týdnu trénování paměti, který pravidelně pořádá v České republice Česká společnost pro trénování paměti a mozkový jogging ve spolupráci se světovou organizací Dana Alliance for the Brain. Tuto ojedinělou akci může v naší knihovně navštívit široká veřejnost.

 

 

I letos se účastníci přednášky mohli přihlásit do navazujícího kursu trénování paměti, který probíhal vždy ve středu dopoledne v čítárně knihovny. V průběhu šesti lekcí se posluchači seznámili se základními principy fungování mozku a paměti a s některými mnemotechnickými pomůckami, procvičili si krátkodobou i dlouhodobou paměť a trénovali koncentraci a pozornost.

 

 

Virtuální univerzita třetího věku – Čínská medicína v naší zahrádce - 46 posluchačů

Pro letní semestr si posluchači zvolili téma Čínská medicína v naší zahrádce. Obsahem šesti přednášek byly ty nejznámější bylinky využitelné v každodenním životě. Posluchači se dozvěděli o jejich praktickém využití v léčbě nejčastějších chorob a neduhů.

 

 

Prevence požární ochrany

V průběhu semestru se konala pro posluchače A3VK mimořádná přednáška o požární prevenci. Přednášela paní nprap. Dagmar Benešová.

 

 

Závěrečný seminář VU3V – Ostrava-Výškovice

Každý semestr virtuální univerzity je zakončen závěrečným seminářem, který pořádá některé z konzultačních středisek. Tentokrát se naši posluchači přihlásili na seminář, který pořádalo konzultační středisko v Ostravě – Výškovicích.

Hned na úvod všechny účastníky semináře přivítal starosta části Ostrava – Jih, pan Martin Bednář. Poté matrikář města Mgr. Petr Přendík uvedl svou prezentaci, ve které se věnoval historii Výškovic. V průběhu oficiálního programu byly zveřejněny důležité informace o právě končícím semestru – kolik konzultačních středisek v celé republice funguje, jaká témata jsou ta nejoblíbenější a kolik studentů letní semestr virtuální univerzity úspěšně dokončilo. Poté byli představeni posluchači a tutoři jednotlivých středisek a jejich zástupci převzali pamětní listy a výkazy o studiu.

Odpolední doprovodný program nabídl účastníkům semináře zajímavé aktivity - někteří si vybrali návštěvu areálu Dolních Vítkovic, někteří výhled na město Ostravu z radniční věže a pár zájemců se vydalo do Jubilejní kolonie.