odkaz externí fotoalbum knihovny

Google

 

© Městská knihovna Kopřivnice

Historie kurzů A3VK ve školním roce 2021/2022

Skončil další ročník Akademie třetího věku v Kopřivnici

Letní semestr

Jak se člověk naučil kreslit světlem – Kapitoly z české a světové fotografie

Letní semestr zahájil Mgr. Pavel Dvořák, Ph.D. a posluchače zasvětil do tajů fotografie. Zaznělo, co to vlastně fotografie je, jak vzniká, jaké má podoby a jaké byly nejstarší techniky fotografie. Studenti se seznámili také s velikány české i světové fotografie jako František Drtikol nebo Josef Sudek a sami si mohli vyzkoušet jednu z fotografických technik, které se užívaly ve druhé polovině 19. století.

 

 

Zdravý životní styl

V rámci bloku přednášek Zdravý životní styl, se představily hned tři lektorky, které posluchače zasvětily do témat, které se zdravého životního stylu týkají. Ing. Babeta Linhartová přednášela o výživovém poradenství a radila, jak stravu upravovat při konkrétních zdravotních problémech, PhDr. Stanislava Podžorná mluvila o relaxačních technikách a jejich dopadu na naše psychické zdraví a MVDr. Hana Chocholatá představila homeopatii jako metodu alternativní medicíny.

 

 

Trénování paměti pro začátečníky

Kurzy trénování paměti probíhají v knihovně pravidelně již od roku 2006. Účastníci kurzů měli možnost naučit se nejen zajímavé mnemotechnické pomůcky, díky kterým si mohou zapamatovat více věcí, ale také se naučit, jak procvičovat pozornost, dlouhodobou i krátkodobou paměti a také zjistit, kterou mozkovou hemisféru ovládají lépe.

 

 

VU3V: Život a dílo Michelangela Buonarroti

Pro letní semestr si posluchači zvolili téma Život a dílo Michelangela Buonarroti pana docenta Mgr. Martina Pavlíčka, Ph.D.. Přednášky na vysoké odborné úrovni se věnovaly florentskému sochaři, malíři a architektovi, jenž se stal nejslavnějším umělcem v dějinách lidstva a nebyl to nikdo jiný nez Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni (6. března 1475, Caprese – 18. února 1564, Řím).

 

 

Exkurze do Muzea nákladních automobilů Tatra Kopřivnice

V rámci letního semestru se uskutečnila Exkurze do nového Muzea nákladních automobilů Tatra. Edukátorka muzea Bc. Lucie Kazlepková v průběhu dvou hodin posluchače seznámila se vznikem muzea, s jeho vybudováním, popsala a za pomocí fotografické dokumentace ukázala, jak probíhal návoz aut ať už z depozitáře či muzea osobních automobilů, jak se auta do nového muzea složitě umisťovala a celou expozici s posluchači prošla a ukázala jim interaktivní prvky a jiné inovace, které jsou napříč celou expozicí.

 

Zimní semestr

Po téměř roce a půl bylo opět umožněno se scházet ve větším počtu a mohly se tak uskutečnit náhradní termíny přednášek, které byly původně na programu na jaře roku 2020. Navázalo se tedy na přerušení a přednášky všech tří tematických okruhů se po téměř dvou letech zdárně dokončily.

 

Zoo Ostrava – Moderní zoo

V rámci cyklu „Zoo Ostrava – Moderní zoo“ se v říjnu uskutečnily 3 přednášky, kterých se zúčastnilo 25 posluchačů z původních 36. Do Kopřivnice zavítali lektoři ostravské zoologické zahrady, pan inženýr Otakar Závalský, který posluchačům přiblížil rozmanitost živých organismů nejen ze zoo Ostrava, magistr Zdeněk Berger zasvětil posluchače do tajů chování zvířat a tisková mluvčí zoo Ostrava Mgr. Šárka Nováková posluchačům představila záchranné projekty, kterými se ostravská zoologická zahrada zabývá, na kterých spolupracuje a objasnila, jak probíhá repatriace zvířat zpět do své „vlasti“.

 

 

 

Od hlavy až k patě

Stejně tak doběhl i cyklus přednášek „Od hlavy až k patě“ s paní magistrou Petrou Milichovou, na kterou přišlo 16 posluchačů z 20 přihlášených. V průběhu čtyř přednášek si posluchači osvěžili základními pojmy z fyzioterapie, které se dozvěděli v prvních dvou přednáškách konaných rok a půl zpět. Dále se dozvěděli se, jaké jsou hlavní příčiny bolestí zad a krční páteře, i jak spolu souvisí hrudní páteř a horní končetiny. Zjistili také, jak předcházet bolestem zad, jak záda správně procvičovat, jak mít správné držení těla a také, jak pečovat o klouby.

 

 

 

Vybrané kapitoly z dějin 20. století

„Vybrané kapitoly z dějin 20. století“, na které přišlo 25 z 29 přihlášených posluchačů, došly také zdárně svému konci. Na přednáškách se pan doktor Vitko věnoval konci války v našem regionu, ale také okolnostem invaze vojsk Varšavské smlouvy a navázal tak na přednášky zaměřená na vznik Československé republiky a jaru 1919 na Novojičínsku, které posluchačům představil na podzim loňského roku.

 

 

 

VU3V

Knihovna spolupracuje s Českou zemědělskou univerzitou a její Provozně ekonomickou fakultou již od roku 2013. Projekt virtuální univerzity vhodně doplňuje nabídku klasických přednášek s lektory. Pro zimní semestr si posluchači zvolili téma „Rituály evropských královských rodů“ pana magistra Kamila Rodana. Přednášky na vysoké odborné úrovni se věnovaly zvykům a tradicím při narození, křtech, zásnubách, svatbách, rozvodech a pohřbech členů evropských vladařů a jejich rodinných příslušníků. Téma zaujalo 43 posluchačů, z toho byli 4 zcela noví.