odkaz externí fotoalbum knihovny

 

© Městská knihovna Kopřivnice

Historie kurzů A3VK ve školním roce 2014/2015

Skončil již 13. ročník Akademie třetího věku v Kopřivnici

Ve středu 27. května byl předáním osvědčení všem absolventům ukončen již 13. ročník Akademie třetího věku. Posluchači měli opět možnost vybrat si ze zajímavých témat i doprovodných aktivit, celkově celý ročník absolvovalo 196 seniorů.

Již druhým rokem zájemci mohou studovat Virtuální univerzitu třetího věku, kterou pořádá Provozně ekonomická fakulta České zemědělské univerzity v Praze. Absolventi semestru mají vždy možnost vybrat si téma, které je zajímá a které by rádi studovali - v tomto akademickém roce vyhrála v zimním semestru Kouzelná geometrie a v letním Dějiny oděvní kultury I. Kouzelná geometrie mohla svým názvem někoho odradit, hlavně ty se špatnými vzpomínkami na hodiny matematiky. Obavy ovšem byly zbytečné, jak se absolventi přesvědčili.

Přednášky o oděvní kultuře se věnovaly historii odívání od pravěku do období renesance. Toto téma zaujalo 28 posluchačů natolik, že si pro další ročník zvolili pokračování – tentokrát se bude téma věnovat módě od baroka do začátku 20. století.

 

Virtuální univerzita třetího věku -  Kouzelná geometrie (23 posluchačů)

 

 

 

Virtuální univerzita třetího věku - Dějiny oděvní kultury I. (28 posluchačů)

 

 

Ukončení semestru probíhá vždy slavnostně v jednom z konzultačním středisek – v lednu proběhlo slavnostní předávání pamětních listů a výkazů o studiu v Ořechově u Brna, koncem května potom v Břeclavi. Kromě oficiální části je pro absolventy vždy připraven bohatý doprovodný program – návštěva muzea, knihovny, vyhlídka z radniční věže a podobně. V zimě možnost návštěvy Ořechova využily tři posluchačky, na jaře jich seminář navštívilo deset.

Pro všechny absolventy potom proběhlo v úterý 2. června slavnostní předání pamětních listů i výkazů o studiu v akademické posluchárně. Účastníci semináře se podělili o své zážitky i fotografie.


Ořechov

 

Břeclav

 

Zimní semestr

Zimní semestr nabídl kromě virtuální univerzity další tři témata – Spisovatelé jak je znáte i neznáte, Dějiny i současnost letectví a také Setkání s výtvarnými technikami.

 

Spisovatelé pro radost: Spisovatelé jak je znáte i neznáte II. - Mgr. Ladislav Cvíček (35 posluchačů)

Pan Ladislav Cvíček si opět pro zájemce připravil povídání o zajímavých českých spisovatelích. Při přípravě přednášek čerpal z dostupné literatury v naší knihovně. Posluchačům byla vždy literatura k dispozici a při přednáškách bylo často z literatury citováno – posluchači si mohli přímo v přednáškové místnosti knihy prohlédnout a případně vypůjčit domů. Témata byla věnována známějším i méně známým autorům – například Josefu Ladovi, Karlu Poláčkovi, Heleně Salichové, Jiřímu Suchému či Zdeňku Svěrákovi. I když se už téma opakovalo, přesto si přednášky pana Cvíčka nenechalo ujít 35 seniorů.

 

 

 

Dějiny i současnost letectví - Svaz letců České republiky, odbočka č. 18 plk. ing. Vladimíra Vaňka Příbor (18 posluchačů)

Členové Svazu letců České republiky, její odbočky č. 18 plk. ing. Vladimíra Vaňka z Příbora , si připravili pro 18 posluchačů sérii přednášek o historii i současnosti letectví. Jednotlivé přednášky byly věnovány jak technickým záležitostem (motorům, navigaci, leteckým přístrojům či aerodynamice), tak historii legionářství nebo letištím v našem okolí.

 

 

Velmi zajímavá a originální byla určitě na závěr návštěva vrtulníkového a leteckého trenažéru na letišti v Mošnově, kterou pro posluchače letci připravili.

 

 

 

Setkání s výtvarnými technikami I. - Mgr. art. Anna Georgiadu (12 posluchačů)

Setkání s výtvarnými technikami navštěvovalo 12 zájemců o výtvarné umění. Posluchači si vyzkoušeli kresbu uhlem a rudkou, pastelkami, malbu temperovými, akrylovými i olejovými malbami.

 

 

Všichni byli natolik pilní a šikovní, že by byla veliká chyba jejich díla nevystavit. Ve středu 4. března se konala v čítárně knihovny vernisáž a poté výstava všech prací, které vznikly v průběhu kursu a také maleb či kreseb, které posluchači tvoří ve svém volném čase doma.

 

 

Pro zájemce z řad posluchačů Akademie se před Vánoci uskutečnil zájezd do Domu umění v Ostravě na výstavu Bohumila Kubišty. Byla zajištěna komentovaná prohlídka prací slavného malíře.

 

 

Letní semestr

Letní semestr začal zvesela – hodinovým workshopem ilustrátora Adolfa Dudka pro všechny přihlášené posluchače. Naučili se kreslit pomocí základních geometrických tvarů a dozvěděli se, jak vzniká kniha.

 

 

Letní semestr nabídl také čtyři témata – kromě již zmíněných Dějin oděvní kultury také Psychologii pro život paní doktorky Stanislavy Podžorné, Kapitoly z historie Kopřivnice a trénování paměti.

 

Psychologie pro život - PhDr. Stanislava Podžorná (32 posluchaček)

Psychologie pro život probíhala pro velký zájem již podruhé a opět se setkala s příznivým ohlasem. Paní doktorka Podžorná také čerpala při svých přednáškách z literatury, která je k dispozici v naší knihovně a na četbu mnoha knih všech 32 posluchaček nalákala.

 

 

 

Kapitoly z minulosti Kopřivnice - Mgr. Ondřej Šalek (39 posluchačů)

Kurátor místního Muzea Fojtství magistr Ondřej Šalek si připravil sérii šesti přednášek o historii našeho města – o sportu, živnostech, školství či národnostní otázce. Mnoho zajímavého o historii našeho města si nenechalo ujít 39 posluchačů. Přednášející měl vždy přichystán bohatý obrazový materiál a jeho vyprávění bylo velice poutavé.

 

 

 

Trénování paměti - Lucie Kazlepková (9 posluchaček)

Od roku 2007 probíhají v naší knihovně jednorázové přednášky i pravidelné kursy trénování paměti. Tentokrát si kurs nenechalo ujít 9 posluchaček a naučily se základní mnemotechniky a jak cvičit pozornost a trénovat paměť doma.