Leden

Román Americký predátor přináší skutečný příběh Israela Keyese, jednoho z nejchladnokrevnějších vrahů v moderních dějinách, který útočil na území celých Spojených států. Kniha, jejíž autorkou je novinářka Maureen Callahan, je výsledkem roky trvajících rešerší a sběru informací.

Kamila slíbila své matce, že se postará o úklid a prodej starého domu, v němž před mnoha lety společně bydlely. S vidinou snadno získaných peněz odjíždí do pohraniční sudetské vesničky, aby se pustila do práce. Netuší však, že špína, zatuchlost a tajemně popsané stěny jsou tím nejmenším zlem, které tady na ni číhá. Psychologický thriller inspirovaný skutečnými událostmi Balada pro Emily napsala Jarmila Stráníková.

Příběh několika generací rodiny chudého přistěhovalce rámuje zároveň příběh pohraniční horské vsi od jejího založení v 15. století až po zánik ve 20. století. Román Cejch od Zdeňka Šmída není jen příběhem o lásce a pomstě zasazeném do drsné přírody Krušných hor, ale rovněž svědectvím o údělu prostých lidí.

Berlín, zlatá 20. léta minulého století. Do nakladatelského domu Ullstein přichází rozvedená novinářka Rosalie. Když se na jednom banketu setká s generálním ředitelem Franzem Ullsteinem, okamžitě mu učaruje. Z pohádkového setkání se však postupně vyvíjí skandál. Milostné aféry, kariéra, špionáž - témata, která se tak často objevují na titulních stranách novin a časopisů z produkce tohoto nakladatelského domu, se nyní stávají ústředním tématem jejich rodiny. Román Dům knih napsala Beate Rygiert.

Kdyby se vaše matka ztratila, řekli byste to policii? I kdyby byl hlavním podezřelým váš otec? Právě před takovým dilematem stojí čtyři dospělí sourozenci Delayneovi. Každý ve městě je zná a jejich rodičům, Stanovi a Joy, jejich přátelé závidí, že i po padesáti letech manželství to mezi nimi jiskří. Jenže je tomu skutečně tak? Autorkou krimi románu Jablka ze stromu nepadají je Liane Moriarty.

Pro skauty, trampy a toulavý lid s batohem na zádech je Miloslav Nevrlý beze sporu legendou. V knižním rozhovoru nazvaném Náčelník rekapituluje své cesty a prožitky, zejména pak vzpomíná na výpravy do osamělých hor, jakých je dnes už tak málo. Dokládá, že cesty je možné absolvovat v každém věku, pokud duše zůstane dychtivá. To vše okořeňuje vrchovatou dávkou humoru. Knihu doplňují dosud nepublikované fotografie z rodinných alb. Autorem knihy je Aleš Palán.

Za sychravého zimního dne zmizí tříletá Millie a nic není tak, jak se zdá… Román Nevlastní dítě od Nicole Trope je strhující psychologický thriller o rodinných tajemstvích, šokující minulosti a lžích, které si člověk namlouvá, aby přežil.

Jenně táhne na pětatřicet, když ji opustí manžel. Rozchod nese velmi těžce a tak ji její svérázná babička Evelyn přemluví ke společnému výletu do svého rodného města. Cestou Jenně vypráví příběh své první lásky k Tonymu, chlapci z rybářské rodiny, kterého její otec neschvaloval. Nakonec se Evelyn provdala za Freda, se kterým prožila desítky let šťastného života. Fred však před pěti lety zemřel. Chystá se snad babička na stará kolena vrátit do náruče dávné lásky? Autorkou románu Něco má za lubem je Sara Goodman Confino.

Obyčejná rodina, obyčejná vesnice. Dvě dcery ve školním věku, rodiče s obyčejnými profesemi. Také prarodiče, všichni tak trochu natěsno v poslepovaném, ale jinak úplně obyčejném domě. A kolem stejně tak obyčejný, nehybný čas. Jenže zdání klame. Tiše se naplňuje chvíle, kdy starý režim dozrává k náhlému rozpadu. Autorkou románu Pláňata je Petra Dvořáková.

Výpravný historický román z drsného 11. století První král vypráví o prvním českém králi Vratislavovi. Vratislav budoval Pražský hrad i kapitulu na Vyšehradě a jeho život provázela válečná i milostná dobrodružství. Byl to první český panovník, kterému poddaní určili přívlastek Laskavý, a on jim vládl déle než třicet let. Autorkou knihy je Ludmila Vaňková, která svůj poslední román začala psát v roce 2019, ale už jej nestačila dokončit. Podle jejích poznámek román dopsala její dcera Ludmila Klabačková.

Jaké byly roky 2020-2022, kdy celý svět ochromil postrach zvaný koronavirus na druhé straně kanálu? Alena Damijo, která už přes dvacet let žije v Anglii, líčí ve své knize Rozmarná Anglie s charakteristickým vtipem a nadhledem lockdownové trampoty na jedné londýnské základní škole, byrokratický boj o získání britského občanství a místy zoufalou snahu normálně žít. Na hořkosladkých příbězích ukazuje, že i v časech nejtemnějších vždy existuje naděje.

Smrt v temnotách je klasická anglická detektivka pro fanoušky seriálu Vraždy v Midsomeru. V jeskyni v hrabství Yorkshire na severu Anglie se najde tělo muže, kterého až příliš mnoho lidí mělo důvod nesnášet. O podezřelé není nouze, okolnosti zločinu však detektivům nejdou na rozum. Zdá se, že uzavřená venkovská komunita je plná tajemství a lží. Autorem knihy je britský spisovatel J. R. Ellis.

Nekonečná poušť Mauritánie, opuštěné hory Maroka, vojenské hlídky Egypta, byrokracie Alžíru, pohraničníci Izraele i pivo v Jordánsku, to všechno jsou aktéři příběhů o Arabech i jejich zemích, které najdete v cestopisné knize Jiřího Kaláta Tři a půl Arabárny.

Za dobu vlády anglického krále Jindřicha VIII. se po jeho boku vystřídalo šest různých žen. Skutečné příběhy těchto tudorovských královen jsou pak pevně spjaty s příběhy těch, kdo žili vedle nich, milovali je a sloužili jim, ale také jim lhali a zrazovali je. Ve stínu královen od Alison Weirové obsahuje třináct příběhů od tudorovského dvora, vyprávěných těmi, kdo se pohybovali v samém srdci dění.

Čerstvě rozvedená a čerstvě v důchodu, to je amatérská vyšetřovatelka Julia Birdová, která se právě přestěhovala z Londýna do idylické anglické vesničky. Když nechá zbourat zahradní kůlnu, najde pod ní kostru mladé ženy, jež tam zřejmě leží více let. Policejní vyšetřování se ne a ne hnout z místa, a tak Julia prostě musí začít pátrat. Ještě že přitom má k ruce zvědavé labradoří štěně jménem Jake. Knihu Vražda v anglické zahradě napsala dvojice úspěšných mladých autorek vystupujících pod pseudonymem Katie Gayle.

V knize Vylomeniny Jiřího Krampola nás Jiří Krampol pobaví při vyprávění příběhů, v nichž vystupují jeho herečtí kolegové Miloš Nedbal, Jiří Kodet, Jan Přeučil, Rudolf Hrušínský, Miloslav Šimek a další. Zároveň nám v této knížce přiblíží své dětské a studentské vylomeniny, první herecké zkušenosti nebo sportovní úspěchy a zavzpomíná na natáčení slavných filmů, seriálů a zábavných pořadů.

zpět na výpis

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací