Březen

Třiatřicetiletá Alice je se svým životem spokojená. Dělá, co ji baví, provozuje vlastní psychoterapeutickou praxi, má kamarádky, na které se může spolehnout, a hlavně dokonalého přítele. Tedy téměř dokonalého – Karel je totiž ženatý. Když Alice zjistí, že jedna z jejích klientek je Karlova manželka, život se jí obrátí vzhůru nohama. Autorkou románu Alice je slovenská spisovatelka Helena Farníková.

Hanna Brooksová je na první pohled nenápadná holka z Texasu. Pod touto maskou se však skrývá profesionální bodyguardka, která kvůli hollywoodskému sexsymbolu Jacku Stapletonovi nasadí vlastní život. Aby ho ochránila před šílenou stalkerkou, musí proniknout do Jackova soukromí a předstírat, že je jeho přítelkyní. Jack je tak díky ní v bezpečí. Ale kdo ochrání Hannu před jejími city k Jackovi? Román Bodyguardka napsala Katherine Center.

Detektivní román Dceřina kletba od Terezy Bartošové je už třetím případem poručíka Tomáše Vyskočila. Uprostřed Příbrami je nalezen těžce podchlazený opilec, který po pár hodinách v nemocnici umírá. Taková smrt by kriminálku mohla nechat v klidu, kdyby se ovšem dotyčný nedávno nezmínil, že mu někdo usiluje o život. A tak se Tomáš s kolegou Richterem pouštějí do vyšetřování zločinu, po jehož vyřešení nikdo netouží.

Kuchař Xavier Kieffer vede poklidný život v Lucemburku. Když však dojde v jeho restauraci k úmrtí známého gastrokritika, všechen klid je tentam. Mrtvý recenzent, série záhadných požárů a zmizení jeho někdejšího učitele, to vše nutí Kieffera, aby začal vyšetřovat na vlastní pěst. Při svém pátrání, které ho zavede až do Paříže a Ženevy, se stále hlouběji noří do nebezpečného světa, v němž vládne tvrdý konkurenční boj. Autorem kulinářského krimi Ďábelské ovoce je Tom Hillenbrand.

Píše se rok 1917, když hluboko v horách okupované Koreji zachrání chudý místní lovec před útokem tygra japonského důstojníka. Jejich osudy se tak v jediném okamžiku propojí a jejich setkání stojí u zrodu příběhu trvajícího přes půl století. Mladá dívka Jade je prodána svou rodinou do školy pro kurtizány. Když se náhodou setká s osiřelým chlapcem Jung Ho, vznikne mezi nimi pevné přátelství. V románu Jako tygr ve sněhu líčí Juhea Kimová příběh několika postav, jejichž osudy nás zavedou přes provoněné komnaty kurtizánské školy v Pchjongjangu přes oslnivé kavárny stále modernějšího Soulu až po lesy Mandžuska, kde zuří líté boje.

Závěrečná část série o tudorovských královnách přibližuje životní příběh šesté manželky Jindřicha VIII. Roku 1542 nechal Jindřich popravit Kateřinu Howardovou. Nato upřel svůj zrak na dámu o poznání zralejší. Třicetiletá Kateřina Parrová se svazku s Jindřichem děsí, navíc je starý a tlustý. A ona miluje Toma, králova švagra, který je mladý a krásný a chce si ji vzít. Krále však nelze odmítnout, a tak se Kateřina stává proti své vůli královnou, odhodlána být Jindřichovi dobrou manželkou. Autorkou knihy je Alison Weirová.

Když se Alžběta setkává s princem Filipem, cítí, že právě s tímto mužem chce spojit svůj život. Královská rodina sice sňatku s nemajetným šlechticem nepřeje, ale Alžběta si stojí za svým a roku 1947 se koná velkolepá svatba. Bezstarostné období však netrvá dlouho - v únoru 1952 nečekaně umírá Jiří VI. a Alžběta se musí ujmout role anglické královny. Autorkou biografického románu Královna s podtitulem Na cestě k trůnu je Eva-Maria Bastová.

Kay Redfield Jamison, uznávaná odbornice na bipolární poruchy, líčí ve své knize Neklidná mysl vlastní zápas s touto nemocí. Popisuje závratné výšky i tíživé deprese, které léčila u mnoha svých pacientů a které prožila na vlastní kůži, včetně epizod násilí a pokusů o sebevraždu. Téma přijetí diagnózy, potřeby léčby a medikace, které tak často lidem postiženým duševní nemocí činí potíže, je stěžejním tématem knihy.

Kriminalistická historie ostravského regionu vydává další krvavá svědectví. Tentokrát se vydáme po stopách nelítostných zabijáků plánujících popravu i vražd s mafiánským rukopisem. Před očima nám ožijí zločiny mezi rodinnými příslušníky, vraždy z vášně i případ smrtící prostitutky. Kniha Ivany Žákové Skutečné zločiny na Ostravsku 2 přináší více než dvě desítky hrůzných činů z oblasti Ostravska.

Po dvou cestách stopem kolem světa vyráží Slávek Král stopovat i se svým pejskem. Zamíří do Japonska, místo toho však nakonec křížem krážem projede Rusko a skončí vyhoštěn v Kazachstánu. Ale tím to rozhodně nekončí. Jak se stopuje v zemi, kde nedává nic smysl? A ještě k tomu se psem? To vše se dozvíme v autorově nové knize Stopem se psem.

Vladimír Váchal je tak trošku výstřední. Únosně výstřední. Cestuje po světě a zažívá věci, nad kterými občas zůstává rozum stát. V Arménii si například stopnul džíp místního generála a podíval se tak do míst, kam se běžně nesmí. Na hranicích Mauritánie zase málem strávil zbytek svého života. Cestování se pro něj stalo prací, vášní i koníčkem, o čemž se můžeme při četbě této knihy přesvědčit.

Úvodní díl trilogie Pekařky od německé autorky Evy-Marie Bastové má název Vanilkové dny. Bielefeld, 1892. Josefína a její manžel Carl mají velkolepé plány. Chtějí najít prostředek, který by znamenal revoluci pro hospodyňky a domácí pečení. Jediné, co jim schází, je však ta správná směs. Po řadě experimentů nakonec sklízí úspěch. Jejich prášek do pečiva je skvělý a Josefína s Carlem záhy expandují po celé zemi. Jejich úspěch bohužel vyvolává také závist a oni často musejí bojovat o budoucnost svého podniku i svoji lásku.

Mladá šlechtična Karolína soupeří se svou sestřenicí Eliškou o přízeň obchodníka Fabiena. Intriky ji ale nakonec o všechno připraví, Karolína skončí v klášteře a Fabien v nešťastném manželství s její sokyní. Po dvou letech se Karolína vrací k normálnímu životu a stane se správkyní hostince. Daří se jí dobře, ale k úplné spokojenosti jí stále něco chybí. Může mít láska k ženatému muži šťastný konec nebo na ni čeká úplně jiný osud? Autorkou románu Vůně šafránu je Sarah Parsley.

V Česku oblíbený izraelský novinář a spisovatel Tuvia Tenenbom dokáže odkrývat nešvary dnešního světa jako málokdo, trefně, tvrdě, ale s vtipem a nadhledem. Léta jezdí po planetě z místa na místo a sleduje proměny společnosti. Jestli Tenenbom opravdu něco není, pak rozhodně politicky korektní. Jeho kniha Z New Yorku do Brna je plná zábavných dialogů i pronikavých pozorování. Za vším tím vtipem jsou ale často překvapující i kruté pravdy, o kterých bychom raději nevěděli.

Zimní hrob od Petera Maye je thriller odehrávající se na pozadí děsivě pravděpodobné budoucnosti. Píše se rok 2051 a Zemi postihla klimatická katastrofa, která ve Skotsku způsobila prudký pokles teploty. Stárnoucí detektiv inspektor Cameron Brodie musí vyšetřit případ mrtvého investigativního novináře, jehož tělo bylo nalezeno zamrzlé v ledu na skotské vysočině.

Miloš Jesenský a Robert K. Lesniakiewicz, autoři populárně-naučné publikace Ztraceni v horách, nás zavedou do světa paranormálních jevů a záhadných případů, které se odehrály v Tatrách a na Babí hoře. Před očima nám ožijí bizarní, dodnes nevyřešené zločiny a tragédie, nečekaná neštěstí, strašidelná zjevení a příběhy, které je lepší nevyprávět.

zpět na výpis

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací