Září

Kdybyste se mohli vidět tak, jak vás vidí druzí, poznali byste, kým skutečně jste? Román Astra kanadské spisovatelky Cedar Bowersové odhaluje různé tváře jedné tajemné ženy, viděné očima deseti lidí, s nimiž se setkává v průběhu šesti desetiletí.

Dům pod jasany je mysteriózní román od irského autora Stuarta Nevilla. Sara následuje svého muže Damiena z Anglie do jeho rodného Severního Irska. V domě na venkově se však cítí osamělá a izolovaná. Jedné noci zabouchá na dveře zmatená zkrvavená stařena, která, jak se ukáže, je přímo spojená s děsivou historií tohoto domu. Začne Saře vyprávět svůj pohnutý příběh, který po desetiletí nebyla s to nikomu sdělit.

Katka žije spokojený život. Její dlouholetý přítel Pavel vlastní úspěšnou firmu, ona mu v ní na částečný úvazek pomáhá a jinak se věnuje domácnosti. Vše se změní ve chvíli, kdy Pavel Katce oznámí, že čeká dítě s jinou a ona se musí postavit na vlastní nohy. Nachází práci v agentuře, pro niž dělá noční inventury, a postupně se spřátelí s kolegyněmi, které si přezdívají Sovy. Každá z nich skrývá nějaké tajemství a každá má své problémy, ale ne nadarmo se tvrdí, že v jednotě je síla. Autorem knihy Holky se čtečkou je Vítězslav Jareš.

Jedeme na dovolenou. Na Šumavu, do Itálie nebo do Kalifornie. Autem, vlakem, lodí nebo letadlem. S rodinou, novou láskou nebo sami. Možností je nepřeberně. Co ale mají společného hrdinové povídek deseti soudobých českých autorů, je fakt, že si svůj výlet představovali úplně jinak, a kdyby jen tušili, jak to dopadne, dost možná by zůstali doma.

Humoristicky laděný román Kam se poděl můj sexuální život britské autorky Kristen Bailey líčí běžný život mladé rodiny s malými dětmi, kdy na sebe partneři nemají čas. A kdy se pak náhle může vynořit nějaké to tajemství, které vztah buď utuží, nebo definitivně zničí. A právě na takové životní křižovatce se ocitá hlavní hrdinka Meg.

Krimi romance o odvážné novinářce a nebezpečném motorkáři s názvem Král je úvodní knihou temně romantické série americké autorky Devney Perry. Novinářka Bryce tuší, že v bývalém motocyklovém klubu se děje něco nekalého. A když je brutálně zabita žena a vše ukazuje na členy klubu, Bryce je odhodlána odhalit klub a jejich vůdce Dashe, jako vrahy. Drsný a pohledný Dash se ale ukáže být nečekaným protivníkem.

V autobiografickém románu Mezi dvěma světy vypráví americká autorka Suleika Jaouadová o své cestě za zdravím a životem. Po promoci se Suleika zamilovala a přestěhovala do Paříže, aby tam následovala svůj sen stát se válečnou zpravodajkou. Pár týdnů před třiadvacátými narozeninami si však vyslechla krutou diagnózu: leukémie s pětatřicetiprocentní šancí na přežití. A tak začíná závod na dlouhou trať, ve kterém chce mladá žena pochopitelně zvítězit.

Na Afriku zapomeň je autobiografický román české autorky Vladany Gomes Adolfo, která už od dětství snila o tom, že jednou bude žít v Africe. Aby se svému snu přiblížila, otevřela si v Ostravě Afro kavárnu. A když jí do života vstoupil sympatický Angolan Eurico, mohla se konečně přestěhovat na černý kontinent. Stala se součástí africké rodiny, začala podnikat a dočkala se svých vysněných dobrodružství.

Nadia je švédský psychologický thriller od Elisabeth Norebäck. Linda byla dívka na výsluní, kterou znalo a milovalo celé Švédsko. Jednoho dne se však probudila vedle zavražděného manžela, a přestože trvala na své nevině, nevěřil ji nikdo, ani vlastní rodina.

Některá tajemství je lepší nechat spát. O tom nás ve své knize Návrat na panství přesvědčí Amanda Geard. V roce 1940 dojde na panství Blackwater Hall k záhadnému zmizení lady Charlotte. Ve stejnou dobu obdrží její švagrová ve svém londýnském bytě dopis vypovídající o tajemství, které musí zůstat ukryto. V současnosti přiměje série osobních neúspěchů bývalou reportérku Ellie k návratu do rodné vísky, kde vybledlý dopis najde. Pochopí, že může být klíčem nejen k Charlottinu dávnému zmizení.

Může Čech se stálým zaměstnáním vměstnávat do pěti týdnů dovolené hromadu dobrodružství na druhém konci světa? Jakub Kynčl propojil životní hobby se svou prací a pravidelně dokazuje, že to lze. Ve své knize Pas a pes nám povypráví spoustu zajímavých příběhů ze svých cest po Střední a Jižní Americe.

Vznik prvního písma v Sumeru, vítězné tažení Alexandra Velikého, výboje dobyvatele Čingischána, objevení Ameriky či přistání Američanů na Měsíci a rozšíření internetu, to jsou jen některé z událostí, které měly rozhodující vliv na dějiny světa. O tom, že za tímto pokrokem se skrývají dramatické příběhy lidí, kteří se nebáli změn, si můžeme přečíst v knize Jana Bauera Převratné události v dějinách lidstva.

Růžové bludičky autorky Marie Čtyroké je román z prostředí lázeňské knihovny jednoho malého městečka na jihu Čech. Knihovnice „Růžového oddělení“ se snaží zpříjemnit pobyt lázeňským hostům a tak pro ně pořádají různé besedy, autorská čtení či zajímavé besedy. Ozdravným procesem při těchto aktivitách neprocházejí jen pacienti, ale i samotné knihovnice.

Aria žije na překrásném ostrově, kde její rodina provozuje hotel. Ten ale pomalu přestává prosperovat. Sestry odešly, otec zemřel a ona zůstala na všechno sama. Její jedinou šancí je spojit síly s Noahem, mužem, který ví, jak hotel zase postavit na nohy. Má to ale háček - Noah jí před rokem zlomil srdce a Aria nechce do beznadějného vztahu opět spadnout. Autorkou románu Svítání nad Safírovým zálivem je britská spisovatelka Holly Martin.

Detektivní román Temná hra z prostředí kriminálky v anglickém Salisbury je prvním dílem ze série Detektiv Henry Ford. Čerstvě povýšený inspektor Ford je povolán k vyšetřování dvojité vraždy. I přes nedostatek indicií tuší, že za vším stojí sériový vrah. Podaří se mu dopadnout vraha zdravotní sestry a jejího malého syna dříve, než si najde další oběti? Autorem thrilleru je britský spisovatel Andy Maslen.

O tom, že na lásku není nikdy pozdě, se můžeme přesvědčit v románu Aleny Vachtové Z Madridu do oblak. Magdalena se narodila v 60. letech v Československu, Gabriel v Argentině. Zatímco on v době diktátorského režimu hledal útěchu ve hře na klavír, ona za socialismu snila o světě bez překážek a nesmyslných omezení. Jejich cesty se nyní protnou v Madridu, kam dorazí v době, kdy už oba mají za sebou několik neúspěšných vztahů.

zpět na výpis

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací