Srpen

Klára se po rozchodu se svým přítelem stěhuje do babiččina domu v Praze. Společnost jí dělá spolubydlící Viktor, s jehož pomocí se pustí do rekonstrukce nového domova. Když náhodou nalezne na půdě starý kufr, ještě netuší, že díky jeho obsahu odkryje tajemství, které mělo zůstat navždy skryto. Autorkou rodinné ságy Balada o snech je česká autorka Markéta Prášková.

Populární žurnalista a spisovatel Josef Klíma přináší ve své nové knize Hřebec a kráska dva kriminální příběhy vyšetřovatelky Kláry Radové. Je možné, že kontroverzního bohatého muže s minulostí v STB zabil ve stáji hřebec, nebo to byla rafinovaná vražda? A smrt krásné modelky v bazénu také vypadá na první pohled na přirozenou příčinu, ale zkušení kriminalisté brzy vidí, že něco nesedí.

Biografický román Irena Sendlerová nese podtitul Anděl z Varšavy a vypráví životní příběh členky polského protinacistického odboje, která pomáhala lidem ve varšavském ghettu a které se podařilo zachránit život více než dvěma tisícům židovských dětí. Autorkou je německá spisovatelka a historička Lea Kampe.

Kdo byla Královna Viktorie? Romantická princezna, velice schopná vladařka, zatrpklá žena, která mnoho let neodložila smutek a žila v ústraní? Prostřednictvím Viktoriiných deníků, korespondence a dalších dokumentů nám dává autorka Lucy Worsleyová nahlédnout do soukromí ženy, jež téměř čtyřiašedesát let panovala nejen Spojenému království Velké Británie a Irska, ale i obrovské říši, kde žila čtvrtina tehdejší světové populace.

Marie Curie-Skłodowská je biografický román o dětství, mládí a začátcích vědecké kariéry této významné polské vědkyně. Marie už v dětství toužila studovat na univerzitě, ale v 19. století musela jako dívka, která navíc pochází ze skromné rodiny polského učitele, za svůj sen tvrdě bojovat. Autorkou knihy je německá spisovatelka Susanna Leonardová.

Chtěla žít svůj život tam, kde jí všichni říkali, co má dělat. Za své „ne“ zaplatila, ale nikdy se nesklonila. Píše se rok 1960, Olivě Denarové je patnáct let a vyrůstá na konzervativním sicilském venkově, kde žena má jediné poslání - vdát se a porodit svému muži děti. Oliva má však o svém životě zcela jiné představy. Autorkou románu Nejsem jako džbán je Viola Ardone.

Adam a Ella se snaží vyrovnat s tragickou smrtí svého jedenáctiletého syna. Když vyhrají pobyt ve Fenton House, poskytne jim to skvělou příležitost k úniku z každodenního stereotypu. O domě se však šíří duchařské zvěsti. Adam ale na duchy nevěří a je přesvědčen, že všechny ty historky jsou jen snůška nesmyslů. Může si tu ale být vůbec něčím jistý? Autorem hororu Neohlížej se je britský spisovatel Ben Cheetham.

Před rokem zmizel malý Max Berkhoff. Pouze viník, psychopatický sériový vrah Tramnitz ví, co se s ním stalo. Problém je, že je zavřený na přísně střeženém oddělení psychiatrie a mlčí. Maxův otec zná jen jednu cestu, jak se dozvědět pravdu. Nechá se pod cizí identitou zavřít jako pacient na psychiatrii, kde se Tramnitz nachází. Autorem psychothrilleru Pacient je Sebastian Fitzek.

Román Sestry z vinice od JoAnn Rossové vypráví příběh silného sourozeneckého pouta, přátelství i nových lásek. Válečný fotograf Jackson Swann se zúčastnil mnoha konfliktů, a když zemřel, jeden za sebou také zanechal. Měl tři dcery, každou s jinou ženou, a ty teď zjistily, že po svém otci zdědily nejen podíl na vinici, ale především novou rodinu.

Román Štěstí hřeje jako slunce je romantický příběh ze slunné Florencie, jehož autorkou je Pauline Maiová. Třicetiletá servírka Carli, která živoří v pronajatém bytě v německém Marburku, jednoho dne zdědí ve Florencii hračkářskou dílnu. Původní plán dílnu prodat a zaplatit dluhy však brzy vezme za své. Uvědomí si, že už se vlastně vrátit nechce, že možná právě tady a teď začíná prožívat úplně nový příběh.

Tudy na hrad vypráví příběh skupinky obyvatel zapomenuté vesnice Lomliš. Vesnička leží skrytá v lesích jen pár kilometrů od světa, který díky kulturním památkám prosperuje. Pověst vesnice je navíc po staletí opředená nelichotivými pověrami. Přesto tam pár lidí, jimž okolnosti nedovolí změnit bydliště, žije. A jeden z nich přijde s nápadem, jak prosperovat také a ostatní na něj, byť s pochybami, přistoupí. Autorkou knihy  je Petra Stehlíková.

Podivně hrbaté mohyly u Kloboukového lesa už léta přitahují pozornost majitelky zdejších pozemků. Ale teprve na jaře 1939, když se už nad Anglií stahují válečná mračna, paní Prettyová pověří amatérského archeologa Browna, aby přišel záhadě na kloub. O pár týdnů později je ve výkopu nalezen zlatý šperk následovaný dalšími a dalšími artefakty. John Preston se ve své knize Vykopávky nechal inspirovat skutečnými událostmi, které znamenaly pro britskou archeologii převratný objev.

Světoznámý přírodovědec a dokumentarista David Attenborough ve své knize Výpravy do divočiny vzpomíná na své expedice v mládí, kdy cestoval po světě a hledal vzácná, těžko polapitelná zvířata pro londýnskou zoologickou zahradu. Na svých výpravách do Guyany, Indonésie či Paraguaye se musel vypořádat nejen se zrádným terénem a nevyzpytatelným počasím.

Kateřina je žena středního věku, která má za sebou tři nevydařená manželství a nepříliš oslnivou kariérou advokátky. Celý život dělala, co od ní její rodina právníků očekávala. Teď je však nejvyšší čas začít žít tak, jak si sama vysnila. Vždy chtěla být zámeckou paní a cukrářkou. O tom, že od snů k jejich realizaci vede nelehká cesta plná překvapení, nás s humorným nadhled ve své knize Zámeček přesvědčí Barbora Majchráková.

Vzpomínky s nádechem nostalgie, kterými Václav Kopta prokládá jednotlivé písně v pořadu Zlaté časy, znovu ožívají ve stejnojmenné tištěné podobě. V těchto vyprávěních se s humorem vrací nejen do doby svého dětství a dospívání, ale ohlíží se také za svou divadelní kariérou a sdílí úsměvné příběhy, které zaslechl od svých kolegů.

Historický román Železná rukavice je druhým dílem ze série o bývalém žoldnéři Ondřeji z Rohatce, jehož autorem je známý český spisovatel František Niedl. Po návratu do Čech se Ondřej z Rohatce usadil na hradě Jenčov na Křivoklátsku, který dostal od markraběte Karla za služby, jež mu prokázal při tažení v Itálii. Na pozemcích náležejících k Jenčovu se však nachází ložiska železné rudy, o které má velký zájem křivoklátský purkrabí Chval z Valdéře, který se nezastaví před ničím.

zpět na výpis

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací