Říjen

Populární televizní rosnička Alena Zárybnická nám ve své knize Alpami na kole II. ukáže nové trasy v Itálii, Rakousku, Německu, Švýcarsku a Francii. U každého výletu najdeme nejen detailní popis trasy, převýšení či náročnost túry, ale i tipy, jaká místa v okolí navštívit, co ochutnat a kde si odpočinout. A samozřejmě nesmí chybět ani meteorologické okénko.

Pamatujete na školní dějepis? Vždycky končil druhou světovou. Jenže právě to, co nás ve škole nenaučili, ovlivnilo naše životy nejvíc. Jak se komunisté dostali k moci, že propaganda byla i v seriálech nebo že politika do sportu bohužel vždycky patřila. Nečekejte hromadu dat, ale skutečné příběhy i náladu tehdejší doby. Autorkou populárně-naučné publikace Co vás v dějáku nenaučili je Markéta Lukášková.

Biografická kniha Dana Zátopková 100 vychází k nedožitým stým narozeninám této legendární atletky. Dokumentaristka Olga Strusková ve spolupráci se sportovní publicistkou Ivanou Roháčkovou sepsala vzpomínky přátel paní Dany, kteří v knize vypráví o její lásce ke sportu, zálibě v cestování a četbě nebo o její neuvěřitelné energii a vitalitě.

Kniha o naději čerpá ze života autorky Jane Goodallové, která zasvětila svůj život přírodě a pomáhá nám pochopit, jak si zachovat naději i tváří v tvář pandemiím, válkám a hrozícím ekologickým katastrofám. V důvěrném rozhovoru s Douglasem Abramsem poutavě vypráví o svých cestách po celém světě, průkopnickém výzkumu a neutuchajícím aktivismu.

Krysí ostrov a jiné povídky je sbírka temně laděných povídek od norského autora kriminálních bestsellerů Jo Nesba, zasazená do neutěšené blízké budoucnosti.

Malá Hope jednoho dne zmizí. Její rodiče zažívají noční můru. Vědí, že jejich osmiletá dcera by z klidné vesničky sama od sebe nikdy neodešla. Policie je bezradná, netuší, kde by holčička mohla být. Pak se ovšem najde dětská teniska a případ nabere zcela nečekaný směr. Vrátí se Hope někdy domů? Autorem thrilleru Křehkost je britská spisovatelka Betsy Reavley.

Román Mlha od Ragnara Jónassona je závěrečným dílem volné detektivní série Skrytý Island. Těsně před Vánoci roku 1987 zavítá k manželům žijícím na odlehlém statku na východě Islandu neznámý muž a prosí o útočiště. Tvrdí, že se ve sněhové vánici ztratil svým přátelům, ale hospodářce na jeho příběhu něco nesedí. Postupem času atmosféra v domě houstne a ženino neblahé tušení se potvrzuje.

Detektivní román Nalezení od Jiřího Březiny je pátým dílem ze série s detektivem Tomášem Volfem. V kanceláři soukromé vyšetřovatelky Evy Černé se objeví zoufalý otec pohřešované Elišky. Dívka způsobila tragédii, utekla a zřejmě si chce ublížit. Rozjíždí se intenzivní pátrání a na místo dorazí i Tomáš Volf, který vyrůstal v nedalekém maloměstě. Pátraní po dívce přiměje Tomáše vrátit se ve vzpomínkách k létu, které chtěl navždy vytěsnit z paměti. Jenže právě tyto vzpomínky mohou být jedinou šancí k nalezení zmizelé.

Blogové zápisky pojmenované Nočník neohrožené ženy, jejichž autorkou je sopranistka Eva Benett, se s neutuchajícím sarkasmem věnují nejrůznějším životním nesnázím, trablům a překážkám, které "neohrožená žena" překonává. V centru její pozornosti však zůstávají především problémy v partnerských vztazích.

Když Mia zdědí po své babičce letní chatu ve Švédsku, čeká ji nelehké rozhodnutí. Snoubenec Charles na ni naléhá, aby dům prodali a koupili si luxusní byt v Londýně. Mia váhá. Když se však naskytne příležitost zapojit se do archeologického výzkumu, jehož cílem je objevit na jejím pozemku vikingské artefakty, s radostí souhlasí a odjíždí do Švédska. Autorkou románu Ozvěny run je Christina Courtenay.

Policistka Madison Harperová a soukromý detektiv Nate Monroe mají jedno společné – oba si odseděli tresty za zločiny, které nespáchali. Teď spojí síly, aby pátrali po dvanáctileté Jenny, která zmizela z letního tábora na severu Kalifornie. Madison je jasné, že idylický kemp u jezera je plný tajemství, vedoucí však mlčí jako zařezaní. Pak ale Madison v místní knihovně najde zlověstný obrázek, který Jenny namalovala a události se dají do pohybu. Autorkou románu Pád do tmy je britská spisovatelka Wendy Dranfield.

Píše se rok 1531 a na francouzském zámečku Anet se za dramatických okolností objeví mlčenlivá kráska. Její příchod zasáhne do života majitelky zámku i celého dvora. Záhadná dívka je v ohrožení života, o své minulosti nesmí prozradit ani slovo, a proto předstírá němotu. Příběh plný tajemství se rozplétá v romanticko-historickém románu Ples u vévodkyně, jehož autorkou je slovenská spisovatelka Martina Monošová.

Když si manžel sbalil věci a odešel za jinou, mohla třicátnice Aneta udělat dvě věci - propadnout depresi, nebo sebrat síly a restartovat svůj život. A pak jí kamarádka nabídla, aby za ní přiletěla na návštěvu do exotického Vietnamu. Neváhá ani chvíli a vydává se do neznáma, aby si splnila dávný sen a v klidu zhojila rány. Autorkou románu Pošli svíci po řece je Vlaďka Sacká.

Šest talentovaných přátel má po zkouškách a čeká je zářivá budoucnost. Jenže pak se pustí do riskantní zábavy a způsobí smrtelnou nehodu. Sen o prestižních univerzitách se rázem změní v noční můru o životě ve vězení. Ve vypjaté situaci se osmnáctiletá Megan rozhodně vzít vinu na sebe. Ostatní jí za to slíbí, že jí po propuštění z vězení splní jakékoliv přání. O dvacet let později je Megan na svobodě a hra začíná. Autorkou thrilleru Slib je Sharon J. Bolton.

Kniha Tajemné Orlické hory nás zve do krásného kraje našich pohraničních hor. Tentokrát se autor Jiří Mach zabývá událostmi, které jsou obestřeny závojem tajemství. Můžeme se tak vypravit na záhadami obestřený kopec Chlum, objevovat tajemství prastarých Sibylliných destiček, předpovídajících údajně konec světa nebo odhalovat tajemství ukrytých pokladů.

Román Zvěrolékařka - Velké sny od známé německé autorky Sarah Larkové je prvním dílem série vyprávějící příběh mladé ženy z počátku 20. století, jejímž snem je stát se veterinářkou. Aby toho dosáhla, vdá se Nellie za svého přítele z dětství Philippa, který převzal veterinární praxi po svém otci. Nellie ho sice nemiluje, ale už od dětství je oba pojí pevné přátelství. Po skončení první světové války se však Phillipovi naskytne příležitost věnovat se svému vysněnému povolání hudebníka a tak bez váhání zmizí z jejího života.

zpět na výpis

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací