Listopad

Román Anglická kuchyně slečny Elizy od Annabel Abbsové přináší skutečný příběh anglické básnířky Elizy Actonové, která se stala nejznámější britskou autorkou kuchařské knihy, z níž dodnes čerpá celá řada šéfkuchařů. Recepty na stránkách knihy přímo ožívají, román však mapuje také probíhající boj o ženská práva v Anglii 19. století.

Emilka přišla na svět za první republiky na dědině nedaleko Brna a odešla z něho, když se její země stala znovu svobodnou. Tento kraj nikdy neopustila a svůj život prožila ve 20. století plném událostí, jejichž důsledky ovlivnit neuměla. Přestože byl Emilčin život protkán radostmi i bolestmi obyčejného člověka, nikdy neztratila sílu jim statečně čelit. Autorkou románu Emilka je Ivana Fajnorová.

Everest 1922 je dramatický příběh prvního pokusu o výstup na Mount Everest. Kniha vychází ke stému výročí expedice z roku 1922, která skončila tragédií ve chvíli, kdy při výstupu na vrchol zasáhla skupinu lavina a zabila sedm mužů. Autorem knihy je Mick Conefrey.

Fazóna je humorný román o tom, že i mužům mohou tikat biologické hodiny a že není všechno zlato, co se třpytí. Autorem tohoto finského bestselleru, který boří všechny stereotypy o partnerství i rodině je Miika Nousiainen.

Náctiletá Alíša během brigády v knihovně najde v knize zmuchlaný seznam četby. Přestože dosud měla ke knihám spíše vlažný vztah, ze zvědavosti rozečte první román ze seznamu, po něm druhý, třetí... S údivem zjišťuje, že jí knihy otevírají bránu do nových a krásných světů a pomáhají jí uniknout od osobních starostí. Debut britské autorky Sary Nishy Adams nese název Knihovna malých zázraků.

Krev andělů je historický detektivní román, který se odehrává v Praze v 17. století. Mladý soudní vyšetřovatel Borek vyšetřuje sérii vražd těhotných žen. Zdá se, že pachatel touží po krvi nenarozených dětí, jež má mít zázračnou moc. Autorkou knihy je oblíbená česká spisovatelka Jaroslava Černá.

Detektivní thriller Lhát se nemá americké autorky Allison Brennanové je druhým románem z cyklu Matt Costa a Kara Quinnová. Mladá ekologická aktivistka je nalezena mrtvá poté, co se snažila vypátrat příčinu úhynu ptactva v blízkosti měděných dolů. V průběhu pátrání vychází najevo, že ve hře jsou zájmy nejen důlní společnosti, ale i vražedného kartelu, který obchoduje s drogami, zbraněmi a lidmi. Obětí přibývá a oba vyšetřovatelé si uvědomují, že proti nim stojí všehoschopný nepřítel.

Píše se rok 1748 a do Frankfurtu nad Mohanem přijíždí Laurent de Angeloure se svým novým přítelem a učitelem, kterým je sám Lucifer. Ten dává Laurentovi novou identitu a představuje ho jako Karla Johanna Fausta, filozofa, učence a alchymistu. Společně s Luciferem se Laurent stává středobodem společenského života starého říšského města. V románu Lucifer a Markétka vypráví Kristýna Freiová nevšedním způsobem příběh rodičů J. W. Goetha i příběh postav, které slavného autora možná inspirovaly k napsání jeho nesmrtelného díla o doktoru Faustovi.

Katastrofický sci-fi román z nedaleké budoucnosti Metro 2034 volně navazuje na knihu Metro 2033. Po celosvětové jaderné katastrofě se ti, kteří zůstali naživu, skrývají ve stanicích moskevského metra. Na povrch nemůžou, protože je radiace dosud příliš silná. Snaží se tedy vyjít s tím, co mají a jednotlivé stanice se postupně mění v malé státy. Postupem času se však morálka lidí začíná měnit. City střídají pudy a ze všeho nejdůležitější je přežít. Autorem je ruský spisovatel Dmitry Glukhovsky.

New York, 1939. Harry Clifton, nyní pod novou identitou jako Tom Bradshaw, je zatčen za vraždu prvního stupně. Když mu špičkový právník Sefton Jelks nabídne zdarma své služby, Harry, který je na mizině, nabídku přijme. Jenže poté, co je Harry shledán vinným a odsouzen, Jelks záhadně zmizí a jediný způsob, jak Harry může dokázat svou nevinu, je odhalit svou pravou identitu. Autorem knihy Otcovy hříchy je Jeffrey Archer.

Sedm sourozenců a dvě události, které otřesou jejich světem. Nečekaná, záhadná smrt matky a šokující těhotenství jedné z nezletilých sester je budou pronásledovat celý život – jako jednotlivce i jako rodinu. V příbězích vyprávěných v různých časových rovinách od počátku dvacátého století po padesátá léta líčí každý ze sourozenců svou vlastní verzi vzpomínek. Román americké autorky Rebeccy Kauffmanové nese název Sedmihlas.

Poklidný život toskánské hraběnky Sofie di Corsi poznamená válka a v roce 1943 nečekaný příchod německých vojáků. Mladá žena sympatizuje s odbojem a zoufale se snaží pomoci svým přátelům ve vesnici. Uzavře nelehké spojenectví s Američankou italského původu Maxine, která se, stejně jako Sofie, snaží udělat vše pro to, aby ochránila své nejbližší. Autorkou románu Toskánská hraběnka je Dinah Jefferies.

Román Vlk od Samuela Bjørka je prequel norské detektivní série o Holgeru Munchovi a Mie Krügerové. Píše se rok 2001. Šéf zvláštní vyšetřovací jednotky Munch má za úkol vyřešit vraždu dvou jedenáctiletých chlapců. Do případu zapojí i talentovanou studentku policejní akademie Miu. Ani s pomocí její intuice se však nevyhnou všem falešným stopám, které jim zanechává pomatený vrah posedlý vizuální dokonalostí. Podaří se nakonec dopadnout muže, jenž má hrůzné činy na svědomí?

Oslavovaná šéfkuchařka Isabel se rozhodla proměnit svůj rodný dům v ospalém městečku Sonoma na kuchařskou školu. Hacienda s nádherným jablečným sadem, úrodnými zahradami a včelími úly je ideálním prostředím pro její projekt i pro ni samou. Isabelin důkladně promyšlený plán se však začíná hroutit, když se u ní objeví válečný korespondent Cormac O‘Neill a začne se přehrabovat v minulosti její rodiny. Román americké autorky Susan Wiggsové, odkrývající stará rodinná tajemství, nese název Vůně medu.

Když bylo Chloe Davisové dvanáct, zmizelo v jejím rodném městečku šest dívek. Její otec byl zatčen a odsouzen coby sériový vrah. Nyní, o dvacet let později, má Chloe vlastní psychologickou praxi a na minulost se snaží ze všech sil zapomenout. Jenže pak se ztratí jedna místní dívka a po ní další. A to děsivé léto jako by se náhle v plné síle vrátilo. Autorkou thrilleru Záblesk ve tmě je Stacy Willingham.

Ačkoli kniha Anity Johnstonové Ženy, které jedí ve svitu Luny pojednává o poruchách příjmu potravy, není zdaleka jen o nich a není určena pouze těm, které se s některou z forem této poruchy potýkají. Je věnována všem ženám, které mají zájem prohloubit si sebevědomí, napojit se na své vnitřní vědění, žít v harmonii se svým tělem a změnit svůj vztah k jídlu.

zpět na výpis

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací