Květen

Deník chaotické matky je deník ženy na mateřské dovolené, ve kterém zaznamenává každodenní krásy i strasti mateřství. Když se Lucii narodí první dítě a dva roky poté druhé, uvědomí si, že to nebude žádná procházka růžovým sadem. Teď navíc čeká dvojčata, takže konec mateřské je v nedohlednu. Autorkou je slovenská spisovatelka Dana Hlavatá.

Kniha Chladné stopy je detektivní román irské spisovatelky a novinářky Sharon Dempsey. Ve zchátralém domku kousek od Belfastu dojde k čtyřnásobné vraždě. Na stromě za domem visí pět zdeformovaných panenek a uvnitř je na zdi nápis Kdo unesl Eden Mulliganovou? Tato otázka spojí čtyřnásobnou vraždu se slavným odloženým případem mladé matky, která beze stopy zmizela v 80. letech.

Překvapivá a zábavná cesta za poznáním do země protikladů, to je nová cestopisná kniha německého spisovatele Iliji Trojanowa Indie: návod k použití. Trojanow v Indii přes šest let žil, procestoval ji křížem krážem a nyní nabízí svým čtenářům osobitý pohled na současný všední indický život.

Carsten Henn je autorem románu Knihonoš, který vypráví o nevšedním přátelství stárnoucího knihkupce a malé dívenky. Každého večera vyráží Carl Kollhoff na procházku uličkami Starého Města a roznáší svým zákazníkům objednané knihy. Pan Darcy, paní Dlouhá punčocha i doktor Faust mají sice v civilním životě jiná jména, ale pro Carla představují postavy z románů, které má rád a velmi mu na nich záleží.

Příběh historického románu Marie Terezie: symfonie života velké císařovny začíná v prvních dnech její vlády. Byla jedinou ženou na českém trůnu, jednou z nejvýznamnějších osobností 18. století, ale i matkou šestnácti dětí a milující manželkou. Josef Bernard Prokop se ve své knize věnuje především osobnímu a rodinnému životu Marie Terezie, zvláště pak jejímu synu Josefu II.      

Benjamin Fisher, usvědčený sériový vrah, se po letech mlčení rozhodne prozradit, kam pohřbil těla svých obětí. Jeho podmínkou ale je, že se cesty musí zúčastnit i jeho dcera Reni. Detektivové však brzy zjišťují, že sériový vrah je mistr manipulátor a noční můra ani zdaleka není u konce. Autorkou thrilleru Najdi mě je Anne Frasierová.

Anna se nikdy neplavila sama. Ben sliboval, že spolu vyrazí na velkou plavbu po Karibiku a všechno ji naučí. Před rokem však nečekaně spáchal sebevraždu. Když se blíží datum jejich plánovaného výletu, Anna se rozhodne jet sama. Pro Bena, i na protest proti vlastnímu zármutku. Autorkou románu Plán plavby je americká spisovatelka Trish Doller.

Nora se rozhodne zemřít. Ocitá se však v Půlnoční knihovně, která na každého čeká mezi životem a smrtí. V každé knize, kterou vytáhne z regálu, se skrývá paralelní život, který mohla žít, kdyby změnila svá dřívější rozhodnutí. Najde knihu s takovým životem, ve kterém bude chtít zůstat? Autorem tohoto fantasy románu je Matt Haig.

Román česky píšící autorky bosenského původu Vesny Evans Sametový domov vypráví o zkušenosti emigrace z pohledu dítěte. Jedenáctiletá Mája se po útěku z válečného Sarajeva ocitá se svým dvojčetem Adinem a rodiči v České republice. I když zpočátku nechápe, proč musela svou zemi i kamarády opustit, časem si český jazyk i kulturu zamiluje.

Román Samotářky úspěšné české bloggerky a spisovatelky Barbory Šťastné je inspirován skutečnými událostmi. Ludmila, Amálie, Věra. Tři ženy, které kromě samotářství spojuje i rodinné tajemství, z něhož zná každá jenom střípek. Hledání odpovědí vede až k jednomu dávnému létu, kdy se spustil řetězec událostí, který se dosud nezastavil.

Hlavním tématem historického románu Smrt na kůru je atentát na zastupujícího říšského protektora Heydricha. Autor knihy Dalibor Vácha popisuje přípravu této operace, peklo, které se rozpoutalo po jejím provedení i závěrečnou bitvu v kostele v pražské Resslově ulici.

Unesená je krimi román slovenské autorky Soni Bulbeck, v němž americká agentka slovensko-arabského původu Lessley McKenzie pátrá po unesené kuvajtské princezně.

Román V utajení britské spisovatelky a historičky Mary Chamberlainové vypráví příběh z doby německé okupace Normanských ostrovů. Dora, Joe a Geoffrey si užívají podzim života, když jejich klid naruší příjezd Němky Barbary, která chce zjistit, kdo je na fotce, kterou našla mezi matčinými věcmi. Pravda o tom, co se dělo za okupace postupně vyplouvá na povrch a spolu s ní i šokující příběh židovské uprchlice Dory a irského faráře Joea.

Vévoda v pravý čas je milostný historický román, v němž se mladá vdova Katherine musí vypořádat s hříchy svého zesnulého chotě a zároveň bojovat o svou vlastní existenci i o novou lásku. Autorkou knihy je americká spisovatelka Janna MacGregorová.
Zloděj stínů je romantický příběh odehrávající se v Anglii 18. století. Winter Makepeace žije dvojím životem. Přes den je učitelem v sirotčinci v jedné z nejhorších městských čtvrtí Londýna, v St. Giles. V noci se ale stává jejím maskovaným ochráncem a soudcem, nazývaným Duch ze St. Giles. Autorkou románu je americká autorka Elizabeth Hoyt.

Nový humoristický román oblíbené české autorky Marcely Mlynářové nese název Zodpovědně lehkomyslná. Ve vzpomínkách se autorka vrací do dob svého mládí, které však vnímá už spíše jako vzdálenou vzpomínku, nad kterou není třeba truchlit - nakonec na věku přece vůbec nezáleží.

zpět na výpis

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací