Září

Lukáš Hejlík v knize 555: výlety s Gastromapou Lukáše Hejlíka vyráží na 100 nádherných míst po celé České republice a mapuje v jejich okolí dostupné podniky, kam lze zajít na dobré jídlo, kafe, sladké, pivo nebo třeba večerní drink. V knize najdeme 555 gastrotipů a spoustu fotografií od českých fotografů a cestovatelů.

Atmosféra první republiky ožívá v detektivním příběhu Debutantka, jehož autorem je Jan Gardner. Slavnostní otevření Barrandovských teras je společenskou událostí sezóny a účastní se ho spousta prominentních hostů. Zlatá mládež si umí bouřlivá dvacátá léta patřičně užít. Když je však večírek v nejlepším, ozve se výstřel a na parketu zůstane ležet tělo. Do řešení případu se kromě policie pouští i nevšední dvojice - dcera bohatého podnikatele Emily a nový komorník rodiny, kterého Emily vydává za slavného detektiva ze Scotland Yardu.

Petře se slibně rozjíždí kariéra novinářky. Když dostane nabídku, aby zpracovala reportáž o lidech, kteří museli za války pracovat pro říši, je nadšená. Během pátrání však zjistí, že totálně nasazení byli i její prarodiče. Její babička Christina se přitom navíc dozví šokující informaci, která všechny hluboce zasáhne. Příběh o odhalení dávného rodinného tajemství Deník Marie K. napsala česká autorka Ivana Andrews.

Román Fantastické léto od americké autorky Brendy Novak je příběh tří mladých žen, které v nelehké životní situaci zjišťují, že nic není tak, jak se na první pohled zdá. Když si Serenity nechala udělat testy DNA, dělala si legraci, že jistě odhalí nějaký temný skandál svých předků. Rozhodně však nečekala, že najde dvě nevlastní sestry, o jejichž existenci neměla do té doby ani tušení.

Irsko, podzim roku 1908. Victoria a Jeremy se těší na svou opožděnou svatební cestu. Jeremy se ale zdrží v Anglii, protože jeho otec je vážně nemocný. Těhotná Victoria cestuje napřed v doprovodu svého komorníka. Při procházce po venkovském sídle v hrabství Galway zabloudí do močálu, odkud ji zachrání mladík Ióseph. Když je o několik dní později nalezena v bažině mrtvá mladá žena, upadne Ióseph do podezření. Victoria však věří v jeho nevinu a při hledání pravdy přijde na stopu neuvěřitelnému tajemství. Závěrečná část volné tetralogie z viktoriánské doby Chýše v močále pochází z pera německé autorky Pauline Petersové.

Román Milenka prince z Walesu od Bryn Turnbullové vypráví skutečný příběh Thelmy Morganové, která se provdá za vikomta Furnesse, pronikne do světa bohaté britské aristokracie a stane se milenkou korunního prince Eduarda. Když se její sestra Gloria zaplete do obřího skandálu, odjede Thelma do New Yorku, aby ji podpořila. Prince nechává v rukou své přítelkyně Wallis Simpsonové, která ho však okouzlí tak, že se kvůli ní jednou vzdá anglického trůnu. Příběh o lásce, věrnosti a zradě vystihuje atmosféru ve společnosti na počátku 20. století.

Kniha Návrat žítkovských bohyní je svědectvím o setkáních s vědmami, šeptuchami a s bohyněmi, které jsou ve většině případů překvapivě prosté a pokorné ženy. Autor Vlastimil Hela se za nimi vypravil nejen na Moravské Kopanice, ale i na slovenské Poloniny a do polského Podlesí.

Historická romance plná dobrodružství a britského humoru, to je kniha Pokušení osudu od americké autorky Alissy Johnson. Hrabě z Turstonu a slečna Mirabelle se nesnášejí od dětství a jejich hádky pobuřují anglickou smetánku už celá léta. Prostořeká mladá dáma si od nejžádanějšího mládence v Londýně nedá nic líbit. Když mu jednou dokonce přerazí nos, hrabě zjistí, že ji musí buď uškrtit, nebo políbit. Překonají vzájemné rozpory a dokážou dát šanci lásce?

Stárnoucí Rožmberk Petr Vok už ví, že jeho sňatek s mladou Kateřinou z Ludanic byl omyl. Dívka nejenže neoplývá očekávaným bohatstvím, ale navíc není duševně zcela v pořádku. Po její smrti hledá útěchu u zemanské dcery Zuzany Vojířové. Poslední radost v životě zažívá, když Zuzana porodí syna. I když se ze společenských důvodů nemůže ke svému otcovství veřejně přiznat, odchází ze světa s radostí, že rod Rožmberků nevyhynul. Autorem románu Poslední láska Petra Voka je Jan Bauer.

Vdovec Artur navštěvuje každý den místní hřbitov, aby si při obědě popovídal se svou zesnulou ženou. Právě tam se seznámí s problémovou dospívající dívkou Maddy, která se snaží vyhnout škole a raději tráví čas na hřbitově. Zrodí se přátelství, které oběma pomůže vystoupit ze své ulity. Dojemný román Příběh Arthura Truluva napsala Elizabeth Berg.

Alice se v roli novomanželky cítí dost nejistě. Ambiciózní manžel trvá na koupi domu na předměstí, s jehož rekonstrukcí je spojená spousta problémů. Alice se zároveň zprostředkovaně seznamuje se svou předchůdkyní Nellie, která v domě žila půl století před nimi. Ve sklepě nalezne pár rodinných písemností, včetně staré kuchařky, kterou si Nellie sama zapisovala a která se pro Alici stává nejen návodem na vaření ale i na život. Autorkou románu pro ženy Recept na dokonalou manželku je Karma Brownová.

Novela o strastiplném životě vězňů …stačilo jen říct Jáchymov od Anny Strnadové vypráví životní příběh Miroslava Hampla, který se po vyučení v padesátých letech musel na rok povinně zapojit do těžkého průmyslu. Vybral si Jáchymov v domnění, že se mu odsud podaří prchnout na Západ. Za pomoc při útěku jiného vězně byl však Miroslav odsouzen ke třem letům v uranových dolech.

Humorný román Tohle není žádná love story od Mary Hargreaves vypráví o mladé ženě, která se rozhodne od základu změnit svůj život. Maggie se opila na pracovní akci, vzbudila se špinavá od kari a začala bydlet s klukem, který měl být jen povyražením na jednu noc. Něco se musí změnit. Zdá se, že všichni influenceři z Instagramu vědí, co mají dělat se svým životem. A tak se Maggie rozhodne napsat si seznam. Jakmile všechno splní, určitě se stane nejlepší verzí sebe sama.

Podivín Wyatt, kterého ostatní obyvatelé texaského města obviňují ze zmizení jeho sestry a otce, jednou v polích v mystickém kruhu z pampelišek najde jednookou dívku. Vezme ji k sobě domů, kde ji objeví bývalá Wyattova přítelkyně, policistka Odette. Ta se ji pokusí zachránit, ale přitom stále pátrá, co se stalo Wyattově sestře, která měla velkou slabost právě pro pampelišky. Psychologický thriller Ve tmě jsme všichni stejní napsala Julia Heaberlin.    

V cestopisném příběhu Z Brna za sklenkou portského aneb 3600 kilometrů po svých popisuje Ondřej Herzán svou pěší cestu z Brna do Porta. Zažije při tom nádherné chvíle i okamžiky velké samoty, setkání s lidmi, která potěší i ze kterých zamrazí. Napadnou ho věci, které předtím úspěšně vytěsňoval. Hlavně ale bezpečně a bez jediného hraničního razítka dojde z předpolí Brna až na předpolí Západu.

Zmrazené zlato je šestou knihou ze série úspěšných švédský krimithrillerů s Tomem Stiltonem a Olivií Rönningovou, jejichž autory jsou manželé Rolf a Cilla Börjlindovi. Na konci horkého léta je v tající sněhové kapse na severu Švédska nalezeno tělo muže, zastřeleného před mnoha lety. Vrtulník s Olivií kvůli bouři v horách havaruje. Olivia je odříznuta od okolního světa, ale nevzdává se, přestože v horách není sama. Pravdu o mrtvém chtějí odhalit anebo skrýt i jiní lidé. S pomocí svého kolegy Toma zjišťuje, že zavražděný muž se stal obětí přes půlstoletí starého tajemství.

zpět na výpis

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací