Únor

Dvě ženy, dvě generace, jedno velké dobrodružství. Tak stručně by se dal popsat nový román anglické autorky Abby Williamsové Báječný čas života. Erin a Lydia jsou naprosto odlišné ženy, které od sebe navíc dělí dvě generace. Přesto je v těžké životní situaci, kterou právě obě prožívají, spojí přátelství, naleznou v sobě vzájemnou oporu a společně rozjedou plány do budoucna.

Kate Grangerová se po rozvodu vrací do domu svých rodičů na břehu Hořejšího jezera. Krátce po jejím příjezdu je ve vodě objeveno tělo zavražděné ženy a nemluvněte. Totožnost ženy nikdo nezná, jen Kate, která ji už několikrát spatřila ve svých snech. Autorkou mysteriózního thrilleru Dcery jezera, ve kterém nechybí směs romantiky, intrik a rodinných tajemství je Wendy Webb.

Sibiř, únor 1959. V mrazivé sněhové vánici uprostřed noci zmizí pod horou zvanou Hora mrtvých skupina devíti ruských vysokoškoláků. Do rána jsou všichni mrtví. Těla jsou znetvořena a nalezena daleko od tábora. I po několika letech jsou okolnosti jejich smrti stále velkou záhadou. Americký spisovatel Corey Smith se vydává po stopách expedice a je odhodlaný zjistit příčinu této tragické události. Autorem knihy inspirované skutečnou událostí je Jeremy Bates.

Hotýlek na Islandu je další knihou ze série Romantické útěky od známé autorky Julie Caplinové. Poté, co Lucy ztratí práci i přítele, spíše z nouze přijme místo manažerky malého, pomalu chátrajícího hotýlku na Islandu. Přes počáteční pochybnosti, nezdary a trapasy se rozhodne nevzdat se a z Polární záře vybudovat ten nejlepší romantický hotel na celém Islandu.

Píše se rok 1944 a „Den D“ se blíží. Špičková agentka britské tajné služby Felicity „Flick“ Clairetová má před sebou klíčový úkol – zničit německou telefonní ústřednu. Akce však skončí fiaskem. Pro splnění svého úkolu se Flick tedy rozhodne použít lsti. Po rychlém a náročném výcviku vytvoří tým žen, které se do německé ústředny dostanou jako uklízečky. Autor tohoto napínavého románu Ken Follet jim dal krycí jméno Kavky.

V knize Kočka, kam se podíváš, nás spisovatelka Radmila Tomšů opět zavádí do hotelu U devíti koček, kde žije kočka Rozárka se svými přáteli. V tomto humorně laděném příběhu nahlédneme na soužití lidí a koček pohledem našich čtyřnohých miláčků.

V květnu oslaví jedna z nejoblíbenějších českých hereček Jiřina Bohdalová 90. narozeniny a poprvé se rozhodla vyprávět o svém životě knižně. O tom, čeho si považuje ve své osmdesátileté kariéře, jak vychovávala dceru Simonu, proč nad ní držel ochrannou ruku Jan Werich nebo proč jí manželka prezidenta Novotného chtěla vystrojit svatbu s Radkem Brzobohatým, se dozvíme v knize Můj život mezi slzami a smíchem.

Pro ženy, které si umí vychutnat život v každém věku, přináší Marie Formáčková novou knihu Přešlé mrazem. Najdeme zde 11 různých příběhů jedenácti odlišných žen, jejichž životy se vzájemně prolínají. To, co je všechny spojuje, jsou muži. Soužití našich hrdinek nebylo s nimi vždy klidné a idylické, s pokročilejším věkem však zjišťují, že na lásku není nikdy pozdě.

Růže z Jericha. Mladá česká autorka Michaela Štěchová vtipnou formou vypráví o střetu dvou kultur v partnerském soužití. Na jedné straně energická Češka Magda žijící v Německu, na straně druhé pravidly islámu svázaný Egypťan Kareem. Dokáže se mladá dvojice přenést přes všechny kulturní i názorové rozdíly?

Vyšetřování vraždy staré ženy přivádí inspektora Toma Reynoldse do odlehlého kláštera na irském venkově. Zároveň vychází najevo, že případ může souviset s vraždou mladé matky, ke které došlo před více než třiceti lety. Jo Spain nás ve svém novém detektivním románu S naším požehnáním zavádí do nechvalně proslulého světa Magdalénských prádelen, kam se dříve posílaly „padlé ženy“.

Pavel Hrdlička přináší svým čtenářům další historický román s detektivní zápletkou. Děj knihy Úkol pro šaška začíná v středověké Praze, ještě před vypuknutím husitských válek. Král Václav IV. je svým bratrem Zikmundem zbaven vlády a uvězněn ve Vídni. Hlavní postava příběhu podrychtář Václav od Černého koně se s pomocí králova šaška Kotrmelce a bývalých biřiců vydává do Vídně, aby se pokusil krále osvobodit.

V knize Vatikán: Odhalené hříchy Svatého města nám autor Václav Miko odkrývá některá tajemství, kterými je toto posvátné místo odjakživa obklopeno. Praní špinavých peněz vatikánské banky a částečná spolupráce s mafií. Případy dětí sexuálně zneužitých katolickými kněžími. Otrocká práce žen z azylových domů, na které dohlížely jeptišky. To vše jsou fakta, která jsou v knize popsána a doložena.

Díky anglické autorce Sophie Hannah se k nám se svolením dědiců vrací nejznámější postava Agathy Christie, puntičkářský detektiv Hercule Poirot. Tentokrát se ocitá v luxusním útočišti bohatých a urozených a jeho nesnadným úkolem je vyřešit Vraždy na Ledňáčkově vrchu.

Téma koronavirové krize se dostává už i na stránky některých nových románů. Marta Kučíková nám úsměvnou formou popíše, jak prožívala pandemii česká rodina v podhůří italských Dolomit. Z mého severoitalského deníku se také například dozvíte, co zaručeně pomáhá proti začínající rodinné ponorce, proč italští otcové raději chodí na nákup pěšky nebo proč ani v tomto těžkém období nepropadli Italové panice.

Na dvůr císaře Rudolfa II. přijíždí astrolog a astronom Johannes Kepler. Setkává se nejen s dalšími osobnostmi této doby jako je Tycho Brahe, ale především s dívkou Vestonií, do které se bezhlavě zamiluje. Zajatec osudů – dcera magistra Kelleyho je dramatický příběh plný vášně, intrik a nečekaných zvratů. Jaromír Jindra ve své knize velice věrohodně zachycuje magickou atmosféru rudolfínské Prahy.

Cestujete rádi na vlastní pěst? Máte rádi svobodu a dobrodružství? Nebojíte se opustit svou komfortní zónu a žít na šesti metrech čtverečních? Inspirací vám může být příběh Foresta Trenze a jeho partnerky Barbory Masaříkové, kteří si splnili svůj velký sen tím, že začali žít Život v dodávce. Poté, co předělali staré auto na obytné, vyrazili i se svým psem Samuelem za ročním dobrodružstvím po Evropě a severní Africe.

zpět na výpis

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací