Říjen

Ve vlaku z Londýna do Yorku střílí neznámý muž na ženu, která mu naštěstí unikne. Dva dny nato padá mladá cyklistka z kola, protože někdo natáhl přes cestu lanko. Následuje výstřel a žena zůstává ochrnutá po celém těle. Oběti vůbec nic nespojuje, přesto se na ně střílelo ze stejné zbraně. Policistku Kate Linvillovou tlačí čas, pachatel nepřestává zabíjet. Nakonec se i ona sama ocitá ve smrtelném nebezpečí, když se jí podaří odhalit strašlivé tajemství. Detektivní román Bez viny napsala známá německá autorka Charlotte Linková.

Osmiletá Beth je po matčině smrti umístěna do sirotčince. V cizím prostředí si najde dvě únikové cesty, které se rychle stávají závislostí - uklidňující pilulky a tajné šachové partie s místním správcem. Talent a geniální intuice zavedou Beth do světa luxusu a velkých šachových turnajů. Daní za tento svět výjimečných je však ztráta dětství a pocit osamělosti. Autorem strhujícího románu Dámský gambit je Walter Tevis.

Ve svém autobiografickém románu Dítě gulagu vypráví Yuri C. Feynberg o svém dětství stráveném za ostnatým drátem v trestaneckém táboře na Sibiři, kde jeho matka pracovala jako lékařka. V dospělosti vynikl v sovětských speciálních jednotkách, přežil trestní stíhání v Sovětském svazu a musel překonat nejednu osobní tragédii.

Historický román Dvojí ortel od Jany Pažoutové se odehrává v českých zemích v polovině 17. století. Život kdysi zámožného měšťana Vojtěcha Kamarýta skončil před čtyřmi lety, když ztratil celou svou rodinu, majetek i čest. Jednoho dne se však zcela náhodně setká se ženou, která je až neuvěřitelně podobná jeho zemřelé manželce. Opravdu se události, které vedly k jeho pádu, odehrály tak, jak si doposud myslel?

Hororový román Hlasy v bouři, jehož autorkou je Darcy Coates, vypráví o ženě jménem Clare, která se po sněhové bouři ocitá uvězněná s tajemným mužem na odlehlém starobylém sídle. Záhy začne vídat tajemnou postavu a pojme podezření, že dům skrývá temná tajemství a ona se v něm neocitla náhodou. A pak se jí začnou vracet vzpomínky.

Kniha Jany Bernáškové Jak přežít svého muže vypráví o mladé herečce Lucii, která se po mateřské dovolené vrací ke své herecké kariéře. Setkává se však s běžnými strastmi svobodných matek a ocitá se v různých situacích, které se snaží řešit s vtipem a nadhledem. Lucii na její životní cestě doprovázejí její potrhlé kamarádky a také její vnitřní hlas, kterému říká Šedivka.

Mladá žena je nalezena mrtvá ve svém bytě na okraji Stockholmu. Do vyšetřování se pouští inspektorka Vanessa Franková, která se však nemůže zbavit dojmu, že řešení nebude tak snadné, jak se zpočátku zdá. Vražda další mladé ženy ji dává za pravdu. V hledáčku policie se ocitá digitální síť sdružující muže, kterým se říká incelové. Spojuje je touha po pomstě na ženách, které jim každým pohledem vyjadřují pouze své opovržení. Až se incelové rozhodnou svou pomstu uskutečnit, bude ve hře spousta životů. Autorem thrilleru Krysí král je Pascal Engman.

Kamilin život je v troskách. Manžel jí u večeře oznámí, že se asi zamiloval do jiné, pak v klidu dojí a odejde. Za pár dní jí policisté domů přivedou patnáctiletou dívku - manželovu dceru z prvního manželství, které Kamila tajně přezdívá Příšera. Ty dvě se sedm let nesnášely, teď se však budou muset spojit a najít způsob, jak spolu vyjít. Zdá se, že nakonec najdou mnohem víc. Knihu Matka s ručením omezeným napsala Uljana Donátová.

Oceán mezi námi od britské autorky Gill Thompson je poutavý román inspirovaný skutečnými událostmi. Vypráví příběh chlapce, kterého za 2. světové války jako pětiletého sirotka poslala britská vláda s dalšími dětmi do Austrálie kvůli jejich bezpečí. Později ale jeho adoptivní matka zjistí, že vše je úplně jinak a že chlapec žádným sirotkem není. Má mlčet nebo říct pravdu a riskovat ztrátu chlapce, kterého přijala za vlastního?

Grace přijíždí v srpnu 1939 do Londýna a sní o novém životě. Skončí však jako pomocnice v malém zaprášeném knihkupectví a o knihách neví vůbec nic. Časem ale četbě dočista propadne a příběhy, které se na stránkách knih odehrávají, odvádějí její pozornost od stále hrozivější situace. Když jednou v krytu vyděšená sousedka požádá Grace, aby četla nahlas, stanou se z toho pravidelná čtenářská setkání, která pak pokračují i v prostorách knihkupectví. Autorkou románu Poslední knihkupectví je Madeline Martinová.

Román Propast české autorky Jitky Ludvíkové vypráví příběh tří sester. Lída je učitelka a má těsně před svatbou. Klára čeká druhé dítě. Nejmladší Linda je umělkyně. Každá je úplně jiná, ale už od dětství drží spolu. Věří, že to tak bude navěky, ale stačí jedna zakázaná láska, jedna nehoda a všechno je najednou jinak.

Psychologický thriller První chyba od Sandie Jonesové vypráví příběh Alice, která se po tragické smrti manžela opět provdá a je šťastná. Má dvě skvělé děti, úspěšnou firmu a nejlepší kamarádku Beth. Vše se změní, když začne mít pocit, že se děje něco divného, že jí je manžel možná nevěrný. Začne pátrat po důkazech. Skutečnost je však mnohem horší než si vůbec umí představit.

Příběh knihy Španělský slib od Karen Swan se odehrává ve dvou časových rovinách - během španělské občanské války v 30. letech 20. století a v současnosti. Jeden z nejbohatších španělských mužů umírá. Jeho rodina s ohromením zjišťuje, že chce celý svůj majetek darovat mladé ženě, o které nikdy neslyšeli. Co je zač a co ty dva spojuje? Na povrch pomalu začíná vyplouvat šokující minulost jedné prominentní španělské rodiny.

V knize Petra Macka Vždycky upřímná Jiřina Bohdalová popisuje oblíbená herečka své zásadní životní okamžiky, hlavně ale dává slovo svým blízkým a přátelům. O Bohdalce a pro Bohdalku k jejím 90. narozeninám se tak rozpovídali třeba Simona Stašová, Jiří Suchý, Josef Somr, Viktor Preiss, Zlata Adamovská a mnoho dalších.

Žárlivost a jiné povídky je sbírka napínavých povídek od známého autora severské krimi Jo Nesba. Nevěra se nevyplácí a nakonec vždycky vyjde najevo. A když se vášeň proplete se žárlivostí, k pomstě zbývá už jen krůček.

Bez obav jezdit metrem nebo výtahem. Dobře se vyspat. Užít si klidnou dovolenou bez strachu o své zdraví. Takový život mají lidé trpící panickou atakou málokdy. V hlavě si vytváří katastrofické scénáře a běžné úkoly můžou představovat nepřekonatelnou překážku. Spisovatelka Alžběta Bublanová ve svém deníku popisuje, jaký je její Život s panikou a jak se s ní stále učí žít.

zpět na výpis

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací