Listopad

Achilleova píseň je historický román na motivy starořeckého mýtu o hrdinovi Achilleovi a jeho druhu Patroklovi. Autorkou je americká spisovatelka Madeline Millerová.

Historický román Ano, můj pane od Františka Niedla se odehrává ve 14. století a je úvodní knihou plánované historické série. Můžeme se zde letmo setkat s postavami známými ze série Rytíři z Vřesova. Ondřej z Rohatce se vrací z Itálie, kde se zúčastnil tažení kralevice Karla Lucemburského a kde sice získal rytířské ostruhy, ale ztratil přítele. V Čechách na něj čeká dar v podobě hrádku na Křivoklátsku. To, že zde konečně nalezne klid, je ovšem jen iluze.

Román české humanitární pracovnice Hany Hindrákové Bouře nad savanou vypráví příběh mladé novinářky Nory, která se při záchraně keňského chlapce dostane na stopu vraždící sekty Mungiki. Spolu s kolegou Paolem se i přes výhružky vydává po stopách keňských zločinců a riskuje vše pro ty, o nichž netuší, jestli jsou ještě naživu.

Román Dívka, která utekla z Osvětimi od americké autorky Ellie Midwoodové je inspirovaný osudem Maly Zimetbaumové, která se pokusila o nemožné - utéci z přísně střeženého tábora smrti. Jako tlumočnice SS využívala svoji pozici k tomu, aby zachránila tolik životů, kolik bylo v jejich silách. V táboře se sblížila s politickým vězněm Edwardem, se kterým si slíbila, že  spolu utečou nebo spolu zemřou.

Jak to vypadá, když otec se dvěma malými dětmi zůstane zavřený na několik měsíců doma, protože venku je vyhlášen stav nouze a lockdown? O tom, že i v takové situaci je důležité neztrácet smysl pro humor, nás ve své knize Karanténa s moderním fotrem přesvědčí Dominik Landsman.

Wolfgang má tajnou přítelkyni. Než na tuto skutečnost ale manželka narazí, omylem ho zabije. Jako správná žena kriminalisty ví, že teď musí všechno vzorně očistit a uklidit. A hlavně vymyslet, jak to vysvětlí jeho matce a kolegům v práci. Autorkou románu plného černého humoru Manžel musí zmizet je Cathrin Moeller.

Na opuštěném statku zemře v den výročí Hitlerova narození několik lidí. Jde o zločin s rasistickým podtextem nebo o snahu vytvořit falešnou stopu? Na dětské krizové centrum zazvoní uprostřed noci dezorientovaný chlapec. Tvrdí, že mu někdo vyměnil rodinu za cizí lidi. Mizení od Jiřího Březiny je další z řady detektivních románů s hlavním hrdinou Tomášem Volfem a jeho kolegyní Evou Černou.

Píše se rok 1993. Na bratrově rozlučce se svobodou se Mallory Blessingová seznámí s Jakem McCloudem. Jejich vztah zpočátku vypadá jen jako krátká letní romance. Nakonec však přetrvá dlouhá léta - jejich manželství, děti i politickou kariéru Jakeovy manželky. Až do okamžiku, kdy se Mallory dozví, že umírá a požádá svého syna, aby McClouda kontaktoval. Román pro ženy Na viděnou příští léto napsala americká autorka Elin Hilderbrand.

Nalezenec od Stacey Hallsové je historický román o lásce a tajemství, které změnilo osudy dvou žen. Londýn, 1754. Šest let poté, co zanechala svou nemanželskou dceru Claru v londýnské nemocnici, se Bess Brightová vrací, aby získala své dítě zpět. Obává se ale, že Clara mezitím zemřela. Poslední věc, kterou by čekala, je slyšet, že si před lety dceru již vyzvedla. Kdo vzal její dítě a proč?

Román Oheň naděje americké autorky indického původu Shobhy Rao vypráví příběh o přátelství dvou dívek pocházejících z chudých poměrů současné indické vesnice, kde žena nemá žádnou hodnotu. Nezáleží na tom, jestli je to sestra, manželka nebo matka. Tam je žena otrokyně.

Paříž je vždycky dobrý nápad od Jenn McKinlayové vypráví romantický příběh třicetileté Američanky Chelsea, kterou zaskočí rozhodnutí jejího otce znovu se oženit. Aby se s tím srovnala, ale také aby změnila svůj život a našla své staré já, rozhodne se vrátit do Evropy, na místa, kde před sedmi lety byla šťastná a zamilovaná.

Detektivní psychothriller Poslední tah od americké autorky Mary Burton nám představuje agentku FBI Kate Haydenovou. Nový případ ji přivádí do San Antonia, kde se před lety sama stala obětí násilí. Brutální vražda připomíná zločiny sériového vraha s přezdívkou Samaritán. Jenomže Kate už Samaritána zatkla. Buď se tedy dopustila osudového omylu, nebo jeho práci někdo napodobuje.

Thriller Prasklina britské autorky Sharon J. Bolton se odehrává na odlehlém ostrově Jižní Georgie poblíž Antarktidy. Felicity se rozhodne přijmout práci na tamní výzkumné stanici, protože je přesvědčena, že jedině tam bude v bezpečí. Utíká nejen před svou minulostí, ale především před mužem, kterého kdysi milovala. Jenomže Freddie ví, že se Felicity na ostrově skrývá. Právě vyšel z vězení, kde si odpykával trest za vraždu a je rozhodnutý najít Felicity za každou cenu.

Lakšmí v sedmnácti letech utekla od násilnického manžela do Džajpuru, kde se stala nejžádanější tatérkou henou a důvěrnicí bohatých klientek. Zatímco poznává tajemství ostatních, ta svoje odhalit nesmí. Do cesty se jí po letech postaví manžel a přivede s sebou její mladší sestru, o které dosud nevěděla. Vše, o co Lakšmí usilovala, je najednou v ohrožení. V románu Tajemství na kůži indicko-americké autorky Alky Joshi můžeme nahlédnout do společnosti, ve které se tradice střetává s moderním světem.

Dějiny jsou plné událostí, které se, vědě navzdory, nepodařilo doposud uspokojivě vysvětlit. Záhadné archeologické nálezy, podivné záznamy v kronikách a také tajuplné okamžiky v životě některých proslulých osobností naznačují, že minulost je daleko více vzrušující, než si vůbec dovedeme představit. Známý český záhadolog Arnošt Vašíček nám představuje svou novou knihu Záhady na dosah ruky.

Že je olympijský vítěz Emil Zátopek fenomenální běžec ví asi každý. Ale co jeho osobní příběh, známe jej? Kniha s výstižným názvem Zátopek sleduje jeho vzestupy i pády a zachycuje i temnější rysy jeho povahy. Poznejme příběh sportovní legendy, jež dosáhla nemožného. Knihu napsal Jiří W. Procházka podle filmového scénáře Davida Ondříčka, Alice Nellis a Jana P. Muchowa.

zpět na výpis

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací