Leden

Italský spisovatel Domenico Starnone ve svém románu Důvěrnosti líčí nezvyklý vztah středoškolského učitele a spisovatele Pietra Velly a jeho bývalé studentky Teresy. Kdysi spolu prožili vášnivý vztah a sdělili si navzájem kompromitující informaci. Důvěrnost je tmelícím prvkem, ale také zbraní…  

Technologie jednadvacátého století se neustále vyvíjí a mezi nejdůležitější schopnosti, bez kterých se dnes neobejdeme, patří schopnost kvalitně nakládat s informacemi a kriticky myslet. Jak neztratit rozum v nerozumné době, o předsudcích i falešných iluzích píše Petr Nutil.

Jak žít ekologicky? Ve stejnojmenné knize najdete spoustu nečekaných i praktických otázek a odpovědí. Je elektromobil skutečně ekologický? A je vůbec ekologické mít domácího mazlíčka? Máme používat ručníky papírové nebo prát látkové utěrky? A jsou vratné kelímky opravdu zelenější než ty jednorázové? Georgina Wilson-Powell nabízí ve své knize mnohá zelená řešení.

Ian Graham je slavný válečný korespondent, který se po druhé světové válce rozhodne pátrat po válečných zločincích. Především se snaží najít ženu, které se říkalo Lovkyně a která měla na svědomí mnoho lidských životů. Spojí síly s poručicí sovětského letectva Ninou Markovovou, které se podařilo střetnutí s obávanou nacistkou přežít. Autorkou napínavého a působivého bestselleru je americká spisovatelka Kate Quinn.

Laura Woodová ve svém romantickém příběhu Nebe ze zlata navozuje atmosféru románu Velký Gatsby. Hrdinkou románu je sedmnáctiletá Lou, kterou vždy lákala krása nedalekého opuštěného panského sídla. Chodí si do sídla tajně číst, ale její návštěvy ukončí návrat majitelů. Brzy se s nimi spřátelí, ale časem zjistí, že má rodina svá temná tajemství.

Kniha Kate Atkinsonové Neuzavřené případy zaujme jak čtenáře detektivek, tak milovníky psychologických románů. Hlavní postavou je Jackson Brodie, soukromý detektiv, který ve své praxi většinou jen sleduje nevěrné manželky. Bezprostředně za sebou se ale objeví tři zdánlivě nesouvisející případy, které se nečekaně začnou vzájemně prolínat.

Syrové a věcné vyprávění amerického kněze Waltera J. Ciszeka S Bohem v Rusku je svědectvím o poměrech v sovětských věznicích a sibiřských pracovních táborech. Walter Ciszek se narodil v rodině polských emigrantů a po vstupu k jezuitům přijal misii ve východní Evropě. V roce 1940 byl zatčen Rudou armádou a následujících 23 let strávil ve vězení a pracovních táborech.

Lenka Klicperová je zvyklá na reportáže z válečných zón – Sýrie nebo Somálska. V březnu 2020 se hranice uzavřely a ona zjistila, že „frontová linie“ nastala přímo v českých nemocnicích. Se svou kolegyní Markétou Kutilovou začaly objíždět covidová centra českých nemocnic, jezdily s týmy odběrových sanit, trávily s lékaři a sestrami spoustu času a byly S lékaři v první linii. Knihu doprovází spousta působivých reportážních fotografií.

Kniha Útěk do divočiny se stala předlohou pro slavný film Seana Penna. Jon Krakauer jde ve stopách mladíka Alexe Supertrampa, který se sám a pěšky vydal do aljašské divočiny. Rozdal své peníze i veškerý majetek a vydal se hledat dobrodružství. Jeho tělo bylo nalezeno o čtyři měsíce později. Autor knihy hledá motivy mladíkova rozhodnutí i důvody jeho tragické smrti a předkládá napínavý příběh o lidské touze po životě v souladu s přírodou.

Tenisový trenér Vincent se dozví nepříjemnou diagnózu – v průběhu čtyř týdnů přijde o zrak. Jak se s takovou prognózou vyrovnat? Vincent nachází útěchu v domě svého dědečka na venkově, kde se seznamuje s místními lidmi a uvědomuje si sílu ostatních smyslů. Všechny barvy noci belgické autorky Karine Lambertové je působivý příběh o odhodlání, rodinných poutech a lásce.

Jiří Peňás napíše každý týden do časopisu Týdeník Echo cestopisný článek. Výpravy pro blízké i vzdálenější líčí putování autora především po naší vlasti, ale vycestoval také do Polska, Maďarska či Rakouska. Kostelíky, kašny, rodné domky významných osobností – to vše autor objevuje při svém skromném putování vlakem a za nízký peníz.

Jak procestovat svět s minimálními náklady? Jak se dá levně cestovat a přitom poznat celý svět? O své zkušenosti se podělí zkušená cestovatelka Kateřina Ostrá, která sama navštívila desítky zemí. Dosud psala internetové cestopisy, nyní své zkušenosti a zážitky popsala také v knize Za kačku.

zpět na výpis

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací