Duben

O tom, že se v hlubinách paměti skrývají ty nejtemnější vzpomínky, nás přesvědčí Michael J. Malone ve své knize Absence zázraků. Matka Johna Dochertyho prodělala mrtvici a John musí prodat dům, aby mohl zaplatit za její péči. Při třídění věcí na půdě najde důkaz, že měl staršího bratra, který zmizel, když byl John ještě malý. Toto odhalení donutí Johna rozpomenout se na traumatické události z dětství a přivede ho na cestu, která mu navždy změní život.

Čajovna v Tokiu je již šestou knihou ze série Romantické útěky od známé autorky Julie Caplinové. Fiona je nadšená fotografka, píše cestovatelský blog a už dlouho touží po cestě do Japonska. V momentě, kdy vyhraje čtrnáctidenní cestu do Tokia, má pocit, že se jí splnil sen.

V knize Deník zvěrolékaře: Můj život nejen se zvířaty vypráví doktor Jaroslav Morávek s nadhledem, vesele i méně vesele o tom, co vše za svůj život zažil se zvířecími i lidskými pacienty. Jeho profesní život veterináře začíná v Kouřimi, pokračuje přes zážitky ve vojenské službě, kde musel léčit i lidi, až do odchodu na zasloužený odpočinek.

Po nacistické invazi v roce 1939 se rozhodne Eva poslat svou malou dceru z Prahy pryč a to i za cenu, že už ji nikdy neuvidí. Malé Miriam se v Londýně ujímá dobrovolnice Pamela, jejíž vlastní syn narukuje do RAF. Kniha autorky Gill Thompson Dítě na nástupišti je inspirována skutečným útěkem tisíců židovských dětí z nacisty okupované Evropy ve vlacích Kindertransport do Londýna.

Pomluvte sousedy dřív, než pomluví oni vás. To radí britská autorka Abbi Waxman ve svém humorně laděném románu pro ženy Drbny z předměstí. Zavádí nás do čtvrti, kde by mohli všichni žít poklidným a spokojeným životem. Pokud by se však na základě jedné odhalené nevěry nezačaly předměstím nekontrolovatelně šířit drby a pokud by nebyla všude spousta nebezpečně upřímných dětí, které toho prozradí více, než je rodičům milé.

Manželé Leeovi, kteří se přestěhovali z Číny do Spojených států, po narození dcery Sylvie zjistí, že si její výchovu nemohou dovolit. Pošlou ji tedy na devět let k babičce do Holandska. Po návratu domů na ni kromě rodičů čeká i mladší sestra Amy. Když se Sylvie, coby mladá žena, dozví, že její babička umírá, odletí za ní do Holandska, ze kterého se již ale nevrátí. Amy se vydává po jejich stopách, netuší však, že ji zdaleka nezná tak dobře, jak si myslela. Autorkou románu Hledání Sylvie Lee je Jean Kwoková.

Knihkupectví poslední naděje od Emily Blaine nás zavádí na poklidný francouzský venkov, kde plachá Sára provozuje své ne příliš prosperující knihkupectví. Ke zvratu v jejím životě dojde ve chvíli, kdy k sobě vezme výbušného herce Maxima, aby si zde ve vší tajnosti odpracoval veřejně prospěšné práce.

Marta Guzman svůj nový cestopis Latinos aneb Má dvě srdce napsala za pouhých 27 dní. Popisuje zde každodenní život, svět a atmosféru Latinské Ameriky - Brazílie, Bolívie a Paraguaye. Zaznamenává mnoho svých dobrodružství, setkání s místní kulturou i sdílení svých cest se zajímavými lidmi.

Slovenská spisovatelka Adriana Macháčová ve své nové knize Miluju tvé lži zobrazuje dramatické vztahy několika navenek harmonických rodin. Kateřina najde po smrti babičky v zaprášeném kufru dopis od otce, kterého nikdy nepoznala. Věří, že setkání s otcem, které plánuje, konečně zlomí její neradostný osud. Boris Klen ji pozve na večírek, kde chce nalezenou dceru představit své snobské rodině a některým spolupracovníkům. Všechno však dopadne jinak, než si Kateřina vysnila.

V dubnu 2016 se Vojtěch Lavický a jeho přítelkyně Mirka vydávají Na motorce kolem světa. Následující téměř dva roky je jejich stroje unášejí krajinou vstříc novým zážitkům. Od pouští Íránu, přes velehory střední Asie až do země vycházejícího slunce. Kolem solných plání, inckých památek a zasněžených vrcholků And až do zemí kávy, kakaa a rumu.

Řím konce 60. let 20. století, atmosféra Felliniho Sladkého života. Tak vypadá Poslední léto ve městě od Gianfranca Calligaricha. Třicátník Leo tráví celé dny tím, že se potuluje po římských ulicích a vysedává po kavárnách. Nemá žádnou stálou práci ani přátele, má pouze pronajatý byt a ojeté auto. Významnou roli v románu hraje i samotný Řím, od kterého Leo očekává splnění svých snů. Namísto toho na něj čeká jen tvrdá realita.

Nejnovější román Ellen Marie Wisemanové Sběratelka sirotků se odehrává v období španělské chřipky. Svět oslavuje konec Velké války a netuší, že se na něj valí další hrozba v podobě epidemie. Chřipka dolehne i na Filadelfii, kde žije třináctiletá německá imigrantka, jejíž otec se stále nevrátil z války domů. Město se ocitá v karanténě a lidé začínají nosit masky, za nimiž skrývají nejen strach z nákazy, ale někteří také své temnější úmysly.

V městečku Miracle Creek dojde k výbuchu experimentálního léčebného zařízení, při němž zahyne žena a malý chlapec. Kdo neštěstí zavinil? Matka autistického syna, která už se o něj nechtěla starat nebo majitelé zařízení, kterým by pomohly peníze z pojistky? Nebo snad demonstranti odsuzující experimentální léčbu? Kniha Smrtící zázrak od Angie Kimové se dočkala několika ocenění za nejlepší debut roku.

Kniha Tata a jeho syn obsahuje sedmnáct autobiografických povídek, v nichž divadelník a literát Arnošt Goldflam vzpomíná na svého svérázného otce. S humorem sobě vlastním zachycuje autor zejména padesátá a šedesátá léta minulého století, tehdejší Brno a atmosféru nově nastoleného komunistického režimu i situaci jedné židovské rodiny.

Peter May představuje svůj nový detektivní román Tichá smrt, který se tentokrát odehrává na slunečném andaluském pobřeží. Na pomoc španělské policii přijíždí sice geniální, ale svérázný skotský detektiv John Mackenzie. Dokáže společně s policistkou Cristinou dopadnout vraha dříve, než řekne své poslední krvavé slovo?

V prosluněném australském Queenslandu žijí zástupy krásných a úspěšných lidí. Obyčejný úředník Andy Newman k nim však rozhodně nepatří a rozhodne se skoncovat se svým životem. Jednoho dne však začne dostávat anonymní dopisy. Pisatel mu v nich posílá příběhy neznámých, navzájem propojených lidí, které ho nutí vzpomínat na jeho vlastní neradostný život. Kdo a proč mu dopisy posílá? Podaří se mu Andyho přesvědčit, že jeho existence není zbytečná? To se dozvíme z románu Zeměmíry české autorky Nikoly Valové.

zpět na výpis

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací