Červenec

Autobiograficky laděný román Cesta nikam polského autora Józefa Mackiewicze vypráví o přátelství dvou mladých intelektuálů, Karola a Pawla. Ti se musí vzdát svých úspěšných kariér, protože odmítají spolupracovat s právě nastoleným sovětským režimem. Oba muži se začnou živit prací v lese či povoznictvím. Stačí však jeden okamžik, kdy jeden z přátel sleví ze svých zásad a z hlubokého přátelství se stává nenávist a pohrdání.

Psychologický thriller Dívka A od britské autorky Abigail Dean vypráví příběh o týraných sourozencích. Mladá právnička Lex se vrací z New Yorku do Velké Británie, aby převzala dědictví po matce. Ta zemřela ve vězení, kde si odpykávala trest za týrání svých dětí. Pro Lex je tento návrat a oživení dávných vzpomínek nejen velké trauma, ale i příležitost jak se jednou provždy vyrovnat s temnou minulostí.

Dobrodruh Lukáš Matějček v částečně autobiografickém románu Dobrodruh z paneláku vypráví o tom, jak v osmnácti vyrazil z Ostravy poprvé do světa. Stopoval do Íránu, kde ho už po pár hodinách okradli a zavřeli do vězení. Překážky překonal, po návratu odmaturoval a brzy nato odletěl na půl roku do Nepálu učit děti angličtinu. Pak se přesunul do Indie a právě ta mu změnila život. Spřátelil se s výrobcem kožených doplňků, se kterým později založil úspěšnou módní značku.

Dům na konci cesty je detektivní román české autorky Veroniky Černucké. Již poosmé se setkáváme se soukromou vyšetřovatelkou Tarou. Přítelkyně z dětství ji pozve do domu svého podivínského otce, protože se obává, že někdo z blízkých brzy zemře. Po příjezdu Tary opravdu začnou umírat lidé a podezřelí jsou téměř všichni. Kdo dokáže vymyslet tak rafinované zločiny, se kterými si neví rady dokonce ani Tara?

Román Idol je příběh o vášnivém vztahu, který vznikl mezi osamělou Liberty a divokým Killianem. Jejich milostný vztah začal tak, že ho Liberty našla ležet na své zahradě namol opilého. Umyla ho a uložila do čisté postele, aniž by tušila, že to je Killian James, frontman nejslavnější rockové kapely a idol žen. Autorkou tohoto milostného románu je Kristen Callihan.

V malé kavárně v centru Kábulu svedl osud dohromady pět žen z jednoho důvodu - aby pomáhaly jedna druhé i všem ostatním. Návrat do kavárničky v Kábulu je volné pokračování Kavárničky v Kábulu a setkáme se s již známými postavami i s novými tvářemi. Deborah Rodriguezová věrně vykresluje místa a poodhaluje tváře současných afghánských žen.

Humoristický román Od mamuta k modelce je příběh o ženě v nejlepších letech, která se rozhodne k razantnímu kroku - ať se děje cokoli, zhubne a bude krásná! Autorka Barbora Walterová Benešová věnuje tuto knihu lidem, kteří nejsou spokojeni se svým vzhledem a ujišťuje všechny, že to vážně jde.

Plán zněl jasně: Z domova do Španělska pěšky! Kniha Od oltáře do Santiaga aneb na svatební cestu pěšky zachycuje tragikomický příběh novomanželů Jany a Lukáše Hanušových, kteří se rozhodli strávit přes 3 300 kilometrů a 103 dní pouze spolu. Tento cestovní deník nám dává příležitost nahlédnout současně do hlavy muže i ženy a uvědomit si jak rozdílné tyto světy můžou být.

Píše se rok 2025. Lauren žije se svou rodinou v jedné z posledních bezpečných čtvrtí Los Angeles. Za zdmi tohoto střeženého území se její otec a hrstka dalších pokouší zachránit poslední pozůstatky civilizace rozvrácené drogami, nemocemi, válkou a nedostatkem vody. Po náhlé ztrátě rodiny i domova je Lauren nucena vydat se se skupinou uprchlíků na nejistou cestu. Během obtížné poutě v ní vyklíčí převratná myšlenka, která může zachránit lidstvo. Kniha Podobenství o rozsévači afroamerické spisovatelky Octavie E. Butlerové patří mezi nejvýznamnějších dystopické romány.

Kniha Pohraniční pitaval: kriminální případy z let 1920-1963 volně navazuje na knihu Vraždy v pohraničí. Autor Emil Hruška popisuje kriminální případy, ke kterým došlo v česko-německém pohraničí a dává je do společenských a politických souvislostí té doby. Kniha je vybavena mnoha fotografiemi, většinou dosud nepublikovanými.

Francouzská botanička Rose přijíždí poprvé do Japonska, aby se zde seznámila s poslední vůlí svého otce, se kterým se nikdy nesetkala. V otcově domě v Kjótu poznává celou řadu jeho přátel, především pak jeho asistenta Paula. Ten ji provádí po zenových zahradách a buddhistických chrámech postavených podle otcových plánů. Cesta za poznáním japonské kultury se pro Rose stává nejen cestou poznání otcovy osobnosti, ale především cestou k sobě samé. Autorkou románu Růže sama je Muriel Barberyová.

Toulavé kočky z Homsu je skutečný příběh švédské novinářky, která kvůli ochraně rodiny hlavního hrdiny Sámího píše pod pseudonymem Eva Nourová. Kdyby Sámí nevyrůstal v jednom z největších syrských měst uprostřed válečné vřavy, mohlo být jeho dětství jako každé jiné. Na samotné dětství má sice šťastné vzpomínky, ty však silně kontrastují s hrůzami režimu Bašára Asada a probíhající občanské války.

Historická romance s fantastickými i politickými prvky Vítr to ví vypráví příběh Anne, která se vrací do rodného Irska rozptýlit popel svého milovaného dědečka. Přemožena vzpomínkami i žalem se nečekaně ocitne v roce 1921. Irsko v té době je však nebezpečné místo a lidské životy jsou díky válce za nezávislost opět v ohrožení. Anne musí přistoupit na nebezpečnou hru a přijmout identitu ženy považované za mrtvou. Podaří se jí najít cestu zpět? Autorkou románu je Amy Harmonová.

Když se Emma rozhodne, že ten den vynechá posilovnu, netuší, jak osudové rozhodnutí to bude. Doma najde svou spolubydlící znásilňovanou přítelem, jehož rodina je napojena na místní mafii. Musí se rychle rozhodnout, zda zavolá zkorumpovanou policii nebo vezme spravedlnost do vlastních rukou. Když si vybere druhou možnost a zmáčkne spoušť, ví, že bude potřebovat pomoc. Jediný, kdo přichází v úvahu, je nejlepší přítel jejího zavražděného bratra - chladnokrevný zabiják Carter Reed, který má pro Emmu slabost a udělal by pro ni cokoliv. Knihu Vražedné pouto napsala americká autorka Tijan.

Violette Dušičková je správkyní hřbitova na malém francouzském městečku. Návštěvníci hřbitova i místní obyvatelé denně přicházejí povykládat a posedět nad šálkem kávy do jejího služebního domku. Violettin život plyne v pravidelném rytmu každodenních důvěrných zpovědí a smutných i úsměvných vzpomínek, s nimiž se jí návštěvníci svěřují. Violette všechny vyslechne, ale svůj vlastní příběh nosí ukrytý hluboko v sobě. Přijde však den, kdy se všechno od základu změní. Román Vyměnit vodu květinám napsala francouzská spisovatelka Valérie Perrinová.

Oblíbená česká autorka Hana Whitton přichází s novým historickým románem Zdislava z Lemberka. Krásná a urozená Zdislava nemá o nápadníky nouzi, ona ale hledá vztah založený na opravdové lásce. Její cestu zkříží Havel z Lemberka, který její city opětuje, ovšem jednoho dne bez vysvětlení zmizí. Zdrcená Zdislava nechce věřit, že by Havel zradil její důvěru, ale nejistota ji sžírá jako jed.

zpět na výpis

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací