Březen

Na dolním toku Volhy, kde nacházeli domov němečtí emigranti, žije i učitel němčiny Jakob Bach. Místní statkář Grimm ho požádá, aby jeho sedmnáctiletou dceru Kláru učil německy. Lekce se konají za zvláštních okolností - dívka má zakázáno dívat se na cizího muže, proto musí být ukryta za paravánem. Zcela odlišní, osamělí lidé se do sebe s postupem času zamilují. Guzel Jachina ve svém příběhu Děti Volhy líčí jejich lásku na pozadí historických událostí, které s sebou přináší nástup bolševiků k moci.  

Kniha Dívka, žena, jiné britské autorky Bernardine Evaristové sleduje osudy dvanácti britských žen na strastiplné životní cestě během uplynulého století. Nebojácná farmářka, lesbická feministka, úspěšná bankéřka, přísná učitelka nebo žena v domácnosti s poporodní depresí… Každá z nich je jiná, a přesto mají jedno společné – touhu.

Byli jste někdy na dovolené s cestovní kanceláří? Staral se o vás delegát? Jak se vám líbil? Příběh Jitky Herzánové ukazuje, jak vypadá Dovolená očima delegátky. Autorka barvitě líčí příhody, při nichž dovolenkáři nechápou, že delegátka tu není jen pro ně a že mají volat jen tehdy, když je to opravdu důležité. Dává tak nahlédnout pod pokličku profese delegátů, o nichž se většina domnívá, že jezdí k moři a ještě za to dostanou zaplaceno.

Stačí chvilka nepozornosti a život se obrátí naruby. O tom se přesvědčila i pracující matka Sára. Jednoho dne spěchá do práce a při řízení hledá v tašce telefon. Na chvíli se přestane dívat na cestu. Skřípění brzd a ve vteřině se její život zastaví. Kvůli poranění mozku ztratí pojem o tom, co má po své levé straně. Lisa Genova představuje ve své knize Levá strana světa emotivní příběh o nalezení spokojenosti i v těch nejtěžších okamžicích života.

Lucii Výbornou známe především z rozhlasu a televize. Kromě moderování se s oblibou věnuje také své velké lásce – horám. Ve své nové knize Mezi světy nás zavede do mrazivé Antarktidy, na vrcholky hor nebo na dalekou Havaj. Bude nám vyprávět o místech 4 000 metrů nad zemí, která ji přirostla k srdci, o okamžicích na hranicích bytí a nebytí nebo o poctě lidem, kteří v jejím životě zanechali svou nesmazatelnou stopu.

Americká autorka Georgia Hunter přichází s historickým románem podle skutečného příběhu Měli jsme štěstí. Rodina Kurcova se snaží vést normální život. Píše se však rok 1939 a válka přichází i do jejich města. Kurcovy čeká dramatický útěk ze země, pracovní lágry i každodenní skrývání židovské identity. I v beznadějných situacích však existuje něco silnějšího než nacistický teror: nezdolná vůle přežít a znovu se setkat se svými nejbližšími.

Osudný okamžik britské autorky Rebeccy Thornton vypráví napínavý příběh o nečekané nehodě, zdánlivě neškodné lži a nedozírných následcích. Sára má hlídat syna své nejlepší přítelkyně. Když ho ale na chvíli ztratí z dohledu, vyleze chlapec na sloup a spadne. Tato tragédie se však neobejde bez následků. Má říct Sára pravdu a ztratit kamarádku nebo lhát a udržet si ji? Rozhodne pro druhou možnost, čímž zpečetí svůj osud.

Jan Bauer přichází s novým historickým románem Papežova dcera. Hlavní hrdinkou je krásná Lucrezia Borgia, o které si Římané tajně šeptají, že má poměr se svým bratrem i otcem. Poprvé ji provdají ve třinácti letech, její milenec i druhý manžel jsou zavražděni. Má v tom Lucrezia prsty nebo je opravdu tak nevinná, jak vypadá?

V psychologickém románu Past řeší Magda Váňová zákulisí manželského trojúhelníku. Doktorka Kailová ví, že její muž má milenku, ale až na jeho pohřbu zjistí, že má i devítiletého syna Víta, svého jediného dědice. Tato skutečnost přinutí obě ženy jednat. Začnou žít ve společné domácnosti a do svých sporů o dědictví vtáhnou příbuzné i přátele. A pro malého Víta se ženský svět stává pastí.

V knize Pití: příběh lásky vypráví autorka Caroline Knapp o svém dvacetiletém boji s alkoholem. Poprvé se Caroline napila ve 14-ti letech. Ve veřejném životě byla úspěšná, inteligentní, sebevědomá žena a uznávaná redaktorka, v tom soukromém se propíjela do zapomnění. Její až děsivě upřímné vzpomínky odhalují nejedno rodinné tajemství. Je to ale především milostný příběh plný vášně a zlomených srdcí, zrady a touhy.

Podivuhodné příhody Ingrid Winterové je bláznivá komedie o tom, co se stane, když se vám život rozpadá pod rukama. Ingrid se nic nedaří, nemůže prodat dům, manželství ztratilo jiskru, nerozumí si s kolegy na univerzitě. Ten pravý chaos však nastává ve chvíli, kdy je proti své vůli vybrána jako členka diplomatické delegace, která odjíždí do Ruska navázat vědeckou spolupráci s tamní univerzitou. Autorkou je norská spisovatelka J. S. Drangsholt.

Milá a vtipná óda na romantické komedie, to je kniha Ráda tě poznávám od Rachel Wintersové. Může se člověk zamilovat stejně jako ve filmu? To se pokouší zjistit Evie, která začne v Londýně pracovat jako filmová asistentka. Aby svému klientovi, který prochází tvůrčí krizí, pomohla dopsat scénář, začne se seznamovat s náhodnými muži přesně tak, jak se to děje v romantických filmech.

Strhující psychothriller od Briana Freemana  vypráví o úspěšné autorce bestsellerového thrilleru Sama proti všem, která ztratila během půl roku téměř všechny své nejbližší. Teď žije sama, ukrytá v domě v lesích poblíž kanadských hranic. A právě tam se jednoho večera objeví chlapec, který tvrdí, že je pronásledován. Jak je možné, že se jeho osud v mnohém podobá příběhu hlavního hrdiny jejího románu?

Nová kniha známé astroložky Olgy Krumlovské přináší příběhy, jež se skutečně staly autorce nebo lidem, kteří se jí se svými neuvěřitelnými zážitky svěřili. Setkání s tajemnem vypráví příběhy o zázračném uzdravení, o snech, které varovaly, nahlíží do minulých životů nebo přináší vize blízké budoucnosti.

8. května 1923 proběhne slavnostní zahájení Jubilejní výstavy v Göteborgu. Na místě je mladá novinářka Ellen i policista Nils. Zpráva o tom, že na výstavě vystoupí i Albert Einstein se svou přelomovou přednáškou, spustí nevídanou vlnu antisemitismu. Velká výstava od Marie Hermanson je netradiční román, který okouzlí svou magickou atmosférou.

Příběh o naději a přežití Volání hvězd od Emmy Donoghue. Zpustošené Irsko - nejprve válkou a pak epidemií španělské chřipky. Julie Powerová pracuje jako zdravotní sestra v dublinské nemocnici na oddělení pro nemocné nastávající matky. Nemocnice se však potýká s velkým nedostatkem personálu. I přesto se všichni snaží s co největší lidskostí pečovat o nemocné pacientky. Mnohé z nich kvůli pandemii ztrácejí, zároveň však přivádějí na svět nový život představující naději.

zpět na výpis

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací