Srpen

Bolí vás hlava, záda nebo v krku? Co dělat? Zůstat v klidu doma, zavolat lékaři nebo rovnou vyrazit na pohotovost? V knize A co když umírám? jsou představeny nejčastější příznaky a také návod, jak v daném případě postupovat. Autoři Christopher Kelly a Marc Eisenberg nás provází nejrůznějšími obtížemi celého těla.

Ursula Poznanski a Arno Strobel v knize Anonymita představují komisaře Daniela Buchholze a jeho kolegyni Ninu Salomonovou. Jejich první společný případ je dovede na stopu internetového fóra. Členové mohou navrhovat potencionální kandidáty a následně o nich také hlasovat, vítězové jsou předem odsouzeni k smrti.

Jak peníze ovlivňují náš vztah k životu? Máte s partnerem společné finance? Máte výčitky, když si koupíte nějakou maličkost jen pro sebe? Kniha Cena lásky je určena především ženám, ale nejen jim. Americká autorka Susan Forward odhaluje nevědomé mechanismy, které nás nutí nekontrolovaně utrácet peníze či podkopávají naše partnerské i ostatní vztahy.

Elizino tajemství líčí každodenní boj o přežití v koncentračním táboře v Osvětimi. Elizu čekala těžká volba – buď žít jako řadová vězenkyně v hrozivých podmínkách, nebo výměnou za snesitelnější podmínky pracovat v táborovém nevěstinci. Polský spisovatel Dominik W. Rettinger napsal působivý román líčící drsné podmínky táborového života i fungování esesáckého veřejného domu.

Václav Žďárský působil na konci života jako farář Československé církve husitské. Pro špatný kádrový profil nebyl kdysi přijat na vysokou školu, nastoupil tedy na brigádu do pardubické chemičky, kde nakonec pracoval dlouhých 21 let. Ve své čtivé novele Chemička, má láska vypráví o různorodých lidech, se kterými se při své práci setkal.

Peter May napsal Karanténu již před patnácti lety. Tenkrát se s ní nikdo nedokázal ztotožnit a knihu mu odmítli vydat. Autorův popis Londýna jako epicentra celosvětové pandemie a šíření chřipkového viru je totiž hrozivě prorocké. Na dodržování zákazu vycházení musí dohlížet armáda a na staveništi, kde má vyrůst nouzová nemocnice, jsou nalezeny ostatky zavražděného dítěte.

Pavla Smetanová žije se svou rodinou na Korfu od roku 1998. Přibližuje nám klidná místa i rušná letoviska, tajné pláže i zákoutí hlavního města. Korfu s Pavlou Smetanovou můžeme objevovat autem i lodí a poznáme ho jinak než většina turistů.

Hrdinou nové knihy Jana Klímy je teoretický fyzik Aleš Král, který přichází do redakce časopisu Kosmické listy. Po dobu jednoho roku pak zveřejňuje vlastní sci-fi povídky. Kniha Kosmické listy líčí život redakce, ale také s nadhledem a humorem čtenáři představuje různá futuristická zařízení, jako je stroj na sny nebo generátor dobré nálady.

Olin Jurman ve své nejnovější knize Legionáři – Všechno bylo jinak líčí neobyčejný příběh legionáře Jana Vlčka. Čtenář je svědkem jeho přechodu z Ukrajiny přes celou Sibiř až do Vladivostoku, stejně tak poté zpět na Povolží. Autor přibližuje snahu použít naši dobrovolnickou armádu k bojům za cizí zájmy, stejně tak zachycuje přerod negramotného mladíka v sebevědomého legionáře.

Chcete žít bez velkého množství věcí kolem sebe, zato s více zážitky? Právě pro vás je určena kniha Kláry Haunerové Méně mít, více žít – Najděte si vlastní cestu k minimalismu. Kniha je inspirací pro každého, kdo chce žít jinak než dosud. Často stačí jen zredukovat věci kolem nás a srovnat si priority.

Místa ve tmě je soubor dvanácti povídek Lidmily Kábrtové. Jejími hlavními postavami jsou výhradně ženy různého věku, jejichž osudy se navzájem lehce prolínají, a to i s odstupem několika desítek let. Častým námětem povídek je manipulace a podřízenost.

Jaké to je sednout v 64 letech poprvé na motorku a objet půlku světa? Margot Flügel-Anhalt se vydala z malé vesnice v severním Hesensku na Pamírskou dálnici ve Střední Asii. Na cestě strávila 117 dní a ujela 18 064 kilometrů, projela 18 zeměmi. Svou cestu plnou těžkých pádů i technických poruch popsala v knize Přes hranice a dokazuje, že volnost nezná slovo věk.

Elena Ferrante je známá především svou tetralogií Geniální přítelkyně, ale je autorkou i mnoha dalších románů. Redakce Guardianu jí po dobu jednoho roku posílala různé náměty a otázky k zamyšlení. Kniha Příležitostné nápady obsahuje všech dvaapadesát sloupků, které po dobu jednoho roku vycházely. Svými ilustracemi je doplnil italský umělec Andrea Ucini.

Jaromír Jindra svou knihou Případ šíleného tambora čtenáře zavádí do malebného kraje jižních Čech v první polovině sedmnáctého století. Jaké byly zločiny bývalého vojenského bubeníka a zběha Lukáška? A co Klárka, obviněná z travičství nebo kovářova manželka Magdalena, která se rozhodla pomstít krutou smrt svého muže? Vzpomínky na průběh soudních případů zaznamenal pomocník budějovického kata.

Populární salesiánský kněz Ladislav Heryán vyrostl v dělnické rodině na Ostravsku, ale vystudoval tři vysoké školy v Římě. Má blízko k salesiánům i k undergroundu, vystupuje na rockových festivalech s kytarou v ruce. Výrazná osobnost českého veřejného života se ve čtivém a zajímavém rozhovoru U Božího mlýna se svými pocity i motivy svěřuje Josefu Beránkovi.

Osudovou lásku spolu prožívají majitel knihkupectví Max a talentovaná houslistka Hanna. Bohužel jim okolnosti nepřejí, protože žijí v Německu v roce 1931 a Hanna je židovka. Po válce Hanna netuší, co se s Maxem stalo a zcela se oddá hudbě. V jiné době ji však stále pronásleduje minulost a osud její životní lásky. Jillian Cantorová napsala melancholicky laděný příběh o jedinečné lásce dvou lidí.

zpět na výpis

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací