Listopad

Problém fejetonisty není vejít se do rozsahu 2800 znaků s mezerami, ale najít ten správný námět pro fejeton. Ivan Kraus sice nikdy nepsal fejetony pravidelně, ale často zaskakoval za kolegy. V knize najdete výběr těch nejzajímavějších fejetonů pro Lidové noviny.

Jaroslava Černá je známá nejen jako autorka románů ze současnosti, ale především  historických románů. Její nová kniha Doktor Jesenius líčí dramatický životní příběh geniálního lékaře a vědce Jana Jesenia, jeho život na dvoře Rudolfa II. a také okolnosti jeho smrti z rukou kata Mydláře v roce 1621.  

Ptáte se, jak ptáci poznají, že se blíží bouře, i když my o ní zatím nemáme ani ponětí? A jak najdou cestu do tisíce kilometrů vzdálených míst? Ukazuje se, že i ptáci používají mozek, který je výkonností na úrovni primátů. Genialita ptáků je často až zarážející. Jennifer Ackerman cestovala po celém světě a sesbírala své nejnovější poznatky do velmi zajímavé knihy.

Herec je čtivě napsaný příběh s téměř detektivní zápletkou a nečekanými zvraty. Hlavním hrdinou knihy Josefa Kubáníka je Jan, známý a slávou zkažený herec. Jednoho dne mu z neznámého čísla přijde smska a on si začne dopisovat s vtipnou Martinou. Nezávazná konverzace se ale brzy změní v napínavou psychologickou hru.

Jak jíst, abychom mohli dobře žít i v seniorském věku? Jednoduché a zdravé recepty pro seniory je první ze série tří knih pro seniory, po kuchařce se bude ještě jednat o zdravotní cvičení a cvičení mozku. Vladimíra Havlová a Alexandra Jirkovská sepsaly nejvhodnější recepty i rady, jak jíst, abychom nejedli málo ani moc.

Anne Jacobsová přichází s novou rodinnou ságou, tentokrát z prostředí kaváren. Kavárna u Anděla je strhující příběh jedné kavárenské dynastie na přelomu 20. století. První ze série Nová doba líčí období po druhé světové válce. Kavárna U Anděla zůstala ušetřena a mladá Hilda chce jako před válkou rodinný podnik učinit místem pro významná setkávání.

Louky kdysi pokrývaly rozsáhlá území, dnes je to jen žalostných několik procent. Jan Haft zve čtenáře své knihy Louka: Vábení do tajuplného světa na objevitelskou cestu do světa pestrobarevných rostlin, květin i bzučícího hmyzu.

Mezi Terstem a Istanbulem je publikace českých a bulharských historiků pod vedením Jana Rychlíka,  ilustrující historii balkánských národů ve 20. století. První polovina knihy je věnována propojeným osudům národů bývalé Jugoslávie, a to jak za druhé světové války, tak za konfliktů po rozpadu Jugoslávie. Druhá polovina knihy dokumentuje dějiny Albánie, Rumunska, Bulharska, Řecka a Turecka.

Kniha Moravské a slezské závody a okruhy připomíná bohatou motoristickou minulost na Moravě. Právě Morava a Slezsko byly v minulém století silným regionem v oblasti silničního motorismu. Autor Jiří Wohlmuth se věnuje historii a technice motocyklových závodů celý život.  

Elena Ferrante je světoznámá autorka ságy Geniální přítelkyně. Nyní přichází s novým a podmanivým románem z Neapole, ve kterém vyvrací mýtus šťastné rodiny. Hlavní hrdinkou knihy Prolhaný život dospělých  je dospívající Giovanna, která se setkává se lží, přetvářkou i spletitými rodinnými vztahy.

Knihu Příběh Mount Everestu napsal předseda Výboru pro Mount Everest Sir Francis Younghusband v roce 1926 jako materiál, ve kterém vysvětluje tragédii britské expedice na Mount Everest v roce 1924. Líčí v ní ale také úspěchy tří expedic z let 1921, 1922 a 1924. I v dnešní době se jedná o velice zajímavé čtení.

Jiří Padevět je známý spisovatel, nakladatel, historik a také držitel řady literárních ocenění. Ve své nové knize Republika přibližuje naše moderní dějiny mezi lety 1918 až 1990. Prostřednictvím 73 povídek vypráví o chvílích, které jsou z hlediska dějin nepodstatné, ale jsou naprosto zásadní pro ty, kteří je prožívali.

Dva židovští bratři se potkávají až po sametové revoluci, do té doby o sobě neměli tušení. Starší mladšímu vypráví příběh svého života. Shalom, má lásko je skutečný příběh profesora Aarona Kugelsteina a jeho rodiny, který napsal Jan Žáček.

Hailee vyráží na dobrodružnou cestu napříč Amerikou a cestou se zastaví na hrobě svého dávného známého Jespera. Seznámí se tady s šarmantním Chasem, Jesperovým kamarádem a spolužákem. Ale láska v jejím původním plánu nebyla. Strmý pád je dojemný i tajemný příběh německé autorky Biancy Iosivoni.

Román arménské spisovatelky Narine Abgarjanové líčí život v horské kamenné vesničce Maran kdesi v Arménii. Její obyvatelé jsou podivíni, kteří věří v kouzla a nadpřirozeno. Tři jablka spadlá z nebe je román, který popisuje arménskou historii 20. století, ale zároveň je nadčasovým obrazem koloběhu života, kde láska vítězí nad smrtí.

Kněz Zbigniew Czendlik si na svou lanškrounskou faru pravidelně zve zajímavé hosty a z jejich rozhovorů vzniká pořad České televize Uchem jehly (2). Hosté vypráví o svém životě i životních zkušenostech a kariérách. Ve druhé knize rozhovorů si autor povídá například s Danem Bártou, Ladislavem Špačkem, Janem Krausem nebo Helenou Třeštíkovou.

Stephen King přichází s děsivým, dramatickým, ale především velice čtivým psychothrillerem Ústav. Uprostřed noci jsou zavražděni rodiče malého Luka, ten se po únosu probudí v Ústavu. Dokáže se výjimečně nadaný chlapec zachránit a zvítězit nad zlem?

Manželé Mark a Melissa jsou pracovně vytížení, najmou tedy chůvu Jade. Časem ale zjistí, že jejich Vzorná chůva se chová podezřele a v domě se začínají dít divné věci. Sheryl Browneová napsala mrazivý psychologický thriller, který vám nedá spát.

První lásku si pamatujeme celý život. Souhlasíte? Další z antologií Česká povídka pod názvem Zamilované povídky obsahuje povídky populárních českých autorů. Boris Dočekal, Michal Viewegh, Irena Hejdová i Petr Šabach píší o kráse i úskalích mladé lásky.

Kniha Život v utajení jsou fascinující paměti agentky CIA Amaryllis Fox o výcviku a nasazení v elitní tajné operační jednotce CIA. Kniha je upřímnou výpovědí o osmi letech pronásledování nebezpečných teroristů, ale také o narození dcery během práce v utajení nebo o přátelství a spletitých lidských vztazích.

zpět na výpis

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací