Leden

Jana Cíglerová ve svém Americkém deníku přináší osobní a neobvyklé postřehy z běžného života ve Spojených státech.  Autorka adaptující se na život mezi Latinoameričany na jihu USA popisuje každodenní situace vyplývající ze střetu kultur a poutavě líčí, jak řeší místní lidé různé životní situace známé i nám Čechům.

Karel Šíp je populární moderátor, skladatel a textař. Pod názvem Bavič sepsal příběh svého dosavadního života a nechybí v něm úsměvné, ale ani vážné momenty. Historky, vzpomínky i úvahy jsou doplněny fotografiemi, ale také písňovými texty a ilustracemi Jiřího Slívy.

Kniha Děti a svět pohádek nabízí rozbor světově známých pohádek z pohledu psychologa. Michal Černoušek zmiňuje psychologický význam vyprávění a četby a píše o tom, co se odehrává v mysli dítěte při čtení nebo poslouchání pohádek.

Pavel Mauer je známou a výraznou osobností české gastronomie, o jídle přemýšlí, píše, čte, jídlo hodnotí. Jeho glosy pravidelně vysílá rozhlasová stanice Radiožurnál – a právě Glosy Pavla Maurera o kultuře restaurací, jídelních rituálech i specifikách české a světové gastronomie vycházejí knižně.

Linda Goldmanová je zkušená poradkyně a terapeutka, ve své praxi pomáhá především dětem, kterým zemřel někdo blízký. Kniha Jak mluvit s dětmi o smrti nabízí ukázky rozhovorů s dětmi na téma smrti a věnuje se nejčastějším myšlenkám a pocitům, které v souvislosti s ní děti prožívají.

Wilbur Smith pokračuje v psaní rozsáhlé ságy o rodině Courtneyů. V knize Kobaltové nebe se opět setkáváme se Saffron Courtneyovou a Gerhardem von Meerbachem za druhé světové války. Saffron je britská špionka, Gerhard vysoký důstojník Luftwaffe, který se nacistům znelíbí a skončí v trestaneckém táboře. Po válce se Saffron angažuje v pátrání po spojeneckých vojácích, které během války zajali nacisté, a doufá také v setkání s Gerhardem.

Jana Černá je psycholožka a terapeutka pracující na porodnické klinice. Jak se psychicky připravit na těhotenství, porod i dobu po něm radí ve své knize Mateřský koučink. Efektivními koučovacími technikami učí ženy zvládat své emoce, poznat sebe samu a prožívat mateřství po svém bez vlivu okolí a sociálních sítí.

Ljudmila Michaljovna Pavličenková v roce 1941 opustila univerzitní studia, narukovala k pěchotě a brzy se zařadila mezi elitní sovětské odstřelovače. Coby členka sovětské delegace absolvovala v roce 1942 turné po zemích západních spojenců a americký tisk ji překřtil na „Paní smrt“. O všem otevřeně vypráví v rozsáhlé knize Paní smrt: Vzpomínky Stalinovy odstřelovačky.

Záhonky a zahrady mohou vzkvétat i ve městě, jen je třeba vědět, jak na to. Publikace Pěstujeme ve městě nabízí praktický návod k zakládání sousedských záhonků i celých komunitních zahrad. Návod dostanou i ti, kteří si chtějí vypěstovat jen soukromou balkonovou zahrádku nebo osadit malou předzahrádku.

Publikace Pozor, rodiče ve školce! je praktická příručka pro všechny, kdo v rámci své profese v mateřské školce pravidelně komunikují s rodiči dětí. Autorka Ulrike Lindner rozebírá komunikaci z pohledu rodičů, vysvětluje jejich obranné reakce na nepříjemná sdělení a také popisuje jednotlivé druhy rozhovorů. Čtenář dostane doporučení a návody, jak zvládat konflikty, kritiku a různé výjimečné situace.

Ruth Ware je britská autorka temných a dramatických klasických thrillerů. Její nejnovější kniha Smrt paní Westawayové  je působivý a čtivý thriller, zčásti také rodinné drama. Mladá Hal nemá rodinu, na živobytí si vydělává jako vykladačka karet. Obdrží záhadný dopis, ve kterém se dozvídá o nečekaném dědictví rozsáhlého majetku. O existenci rodiny dosud netušila a rozhodne se využít příležitosti. Co na tom, že rodina možná vůbec není její?

Nový román Kristin Hannahové Velká samota je působivá rodinná sága odehrávající se v drsné, ale překrásné aljašské divočině. Ernst Allbright se vrací z bojů ve Vietnamu domů jako jiný člověk. Rozhodne se, že se přestěhuje s celou rodinou na Aljašku a doufá, že se jim stane novým domovem. Dcera Leni i její matka však brzy zjistí, že v okolní divočině si musejí pomoct jen ony samy.

Viktorie se stala královnou Velké Británie a Irska krátce po svých osmnáctých narozeninách. Všichni ji považovali za nezralou a slabou dívku, kterou budou snadno ovládat. Brzy však zjistí svůj omyl. Strhující román Viktorie od Daisy Goodwinové líčí počátky vlády nejslavnější královny všech dob.

Vybrané kriminální případy z dvacátých až padesátých let minulého století vydal Emil Hruška pod názvem Vraždy v pohraničí. Případy z česko-německého pohraničí doplňují dokumentární dobové i současné fotografie.

Nora se po zjištění, že ji manžel podvádí a se svou milenkou čeká dítě, rozhodne odstěhovat z New Yorku do malého města a začít znovu. Do městečka se však časem přestěhuje také manžel se svou novou ženou a staré rány se otevírají. Když jsou bývalý muž a jeho manželka zastřeleni, Nora se stává hlavní podezřelou. Zatímco spím je napínavý debut americké autorky Renée Shafransky.

Samotná Agatha Christie se ocitne v hlavní roli románu Žena v Orient expresu. Chce zapomenout na své nevydařené manželství, pod falešným jménem tedy nastupuje do slavného Orient expresu a vydává se na Blízký východ. V průběhu cesty se nečekaně proplétají a rozvíjejí životní příběhy její a jejích spolucestujících. Lindsay Jane Ashfordová se při psaní svého příběhu inspirovala skutečných životem „královny zločinu“. 

zpět na výpis

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací