Květen

Den, kdy jsme se potkali je silný příběh o zakázané lásce dvou mladých lidí. Jamie a Stephanie se potkají na uměleckém kursu a od první chvíle ví, že patří k sobě. Oba jsou však zadaní a nechtějí svým blízkým ublížit. Rozhodnou se tedy zůstat jen přáteli a každý rok spolu prožít jeden výjimečný den. Roxie Cooperová je autorkou čtivého psychologického románu o romantické a nenaplněné lásce.

Jak vypadá běžný den hasiče? A co se děje v jeho hlavě při zásahu? Roman Kutálek napsal osobní zpověď profesionálního hasiče na základě svých zkušeností a skutečných událostí z let 2001 až 2018. Knihu Hasiči doplňují působivé černobílé fotografie.

Respektovaný historik a znalec husitské doby Petr Čornej představuje ve svém obsáhlém a podrobném díle nejslavnějšího českého vojevůdce Jana Žižku. Životopis vychází u příležitosti 600. výročí husitské revoluce a autor se snaží porozumět vnitřnímu světu Jana Žižky a  zároveň navázat a doplnit dřívější monumentální autobiografii Josefa Pekaře.  

Jan Jelínek se narodil v roce 1940 a jen díky odvaze otce neskončila jeho židovská maminka v koncentračním táboře. Prvních pět let života byl „ukrývané dítě“. Kniha Jizvy na duši líčí hrůzy války, ale také nelehké poválečné období a období komunistické diktatury. Text je doplněn autentickými texty soudobého tisku i studiemi historiků a statistiků.

Divadelní a filmová slovenská herečka Zuzana Kronerová je oblíbená také mezi českými diváky. Rozhovor s ní vedl Ján Štrasser a dcera slavného otce nás přesvědčuje, že je Optimistka z přesvědčení.

Jan Cimický je známý psychiatr, ale také oblíbený autor kriminálních románů. Jeho nejnovější kniha nese název Paroháč a vypráví o psychiatrovi, kterému do ordinace přijde atraktivní fitness trenér, řešící problémy se svou milenkou. Doktor začne mít podezření, že by tou milenkou mohla být jeho žena. Vše se zkomplikuje, když je trenér nalezen mrtev.

Slečna pokladní je knížka plná vtipných a výstižných zážitků a postřehů, které jejich autorka Nina Hořínová pravidelně zveřejňuje na svém Twitteru. Jaké to je pracovat denně za kasou v supermarketu? Co všechno práce pokladní obnáší? Delší příběhy, které se na Twitter nevešly, ale i některé další najdou čtenáři v této knížce.

Atticus je znám především uživatelům Instagramu, kde má více než milion fanoušků. Nyní postupně jeho dílo vychází knižně, druhá sbírka básní dostala název Tma mezi hvězdami. Krátké básně jsou stejně jako na sociální síti doplněny působivými černobílými fotografiemi.

Děj nového románu Pavla Hrdličky Žebrákova pomsta se odehrává ve středověké Praze, v červenci 1401. Praha se nachází v obležení vojsk moravského markraběte Jošta a za dramatických událostí dojde k otevření městských bran. Hlavním hrdinou je podrychtář Starého Města pražského Václav, který dostane za úkol vypátrat zrádce.

Fredrik Backman je autor nejen knih, ale pravidelně píše také sloupky do švédského denního tisku či blog. Umí mistrně a se smyslem pro humor zpracovat nelehká a závažná témata. Příkladem může být jeho nová kniha Životní terno, přibližující téma blízké smrti.

zpět na výpis

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací