Duben

Jak omezit produkci odpadu, odmítnout zbytečný přebytek, začít žít udržitelně a zdravě radí kniha Bez obalu, první česká kniha o životním stylu zero waste. Autorka Barbora Tlustá radí, jak nakupovat v bezobalových obchodech, jak neplýtvat jídlem či jak zredukovat uměle vyráběnou drogerii a kosmetiku.

Gabriela Falcová humorně a s nadsázkou líčí příhody ze života vesnické učitelky v knize Diagnóza učitelka 2 – Úča na cestách, která volně navazuje na její dřívější knihu.  

Michal Vaněček napsal strhující příběh dvou bratrů, kteří svému umírajícímu otci slíbí, že uchrání rodinný mlýn a majetek. Skutečnými událostmi inspirovaný Mlýn je sociologická i historická sonda do historie naší země, děj je navíc doplněn autentickými úryvky z Rudého práva té doby.

Nebe v kleci je hluboký a zneklidňující příběh o lásce Johannese, mladého člena Hitlerovy mládeže a židovské dívky Elsy. Johannes zjistí, že rodiče ukrývají za falešnou zdí  židovskou dívku. Jednoho dne rodiče zmizí a Johannes je jediný, kdo o existenci dívky ví. Počáteční hrůza se mění v lásku a posedlost. Román Christine Leunensové se stal námětem pro film Králíček Jojo.

Pod společným názvem O trůn i o život vychází dva starší romány Jana Bauera Smrt na jazyku a K výšinám císařského trůnu. První román začíná příchodem uprchlého římského tribuna Coly di Rienzo, který chce získat Karla IV. pro podporu zamýšleného obnovení slávy Říma a sjednocení Itálie. Druhý román se odehrává v roce v roce 1354, kdy římský a český král Karel IV. chce svou kariéru završit jmenováním císařem.

Sharon J. Bolton se proslavila sérií knih s Lacey Flintovou, nyní vychází Rakvář, první díl zbrusu nové série. Policistka Florence Loveladyová se zúčastní pohřbu muže, řečeného „Rakváře“. Zdánlivě počestný majitel pohřební služby své oběti pohřbíval do vlastnoručně vyrobených rakví. Nyní však vše ukazuje na to, že opravdový vrah je stále na svobodě.

Vražda ve vlaku do Ballaratu je třetí kniha z krimi série Phryne Fisherová vyšetřuje. Nové dobrodružství neodolatelné soukromé vyšetřovatelky probíhá během výletu vlakem, kdy Phryne objeví brutální vraždu a okamžitě se pouští do vyšetřování. Detektivní příběh Kerry Greenwoodové se odehrává v Austrálii dvacátých let minulého století. 

zpět na výpis

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací