Červenec

Atomka je poslední díl pentalogie Francka Thillieze s ústřední dvojicí vyšetřovatelů Lucií Henebelleovou a komisařem Sharkem. Ve sněhem pokrytých Alpách hledají vraha novináře. Stal se obětí sériového vraha, kterého sám odhalil? Stopy je zavedou na kliniku specializující se na využití hypotermie při operacích srdce.

Režisérka a tanečnice Miřenka Čechová vychází ve své próze Baletky z vlastních zkušeností a deníkových zápisků. Baletky jsou navenek usměvavé a dokonalé a tak je také vidí publikum. V zákulisí jim předpisový úsměv spadne, protože každodenně zažívají baletní dril a jsou odbornicemi na používání projímadel a zvracení, aby si udržely váhu. Kniha je nelítostným obrazem studií na Taneční konzervatoři v Praze 90. let.

Nejnovější kniha Olgy Tokarczukové, nositelky Nobelovy ceny za literaturu, obsahuje deset překvapivých a nepředvídatelných povídek. Bizarní povídky se odehrávají každá v úplně jiném čase i prostoru – v Asii, v současném Švýcarsku i ve Volyni v období vpádu švédských vojsk.

Oblíbená autorka Marcela Mlynářová přichází s novým titulem Dvakrát dole, jednou nahoře. Opět v něm originálním způsobem vypráví o svých neuvěřitelných příhodách a dobrodružných cestách. Svérázným smyslem pro humor dokazuje, že nezáleží na věku, ale je vždy nutné hledat na všem to dobré a nevzdávat se.

Jiří Anderle ve svých knižních vzpomínkách popisuje Hradčany a Nové Město jako magické místo spjaté s českou historií. Na Hradčanech prožil 25 let svého života a vidí je v docela jiné podobě než běžní turisté. V knize nás malíř také seznamuje s osudy zdejších obyvatel a vyprávění doprovází soubor kreseb vytvořených speciálně pro tento účel.

V současné době vedle sebe často žijí tři i čtyři generace se zcela odlišnou životní zkušeností. Jak se vzájemně chápat na pracovišti i doma, jak si naslouchat a zahodit zbytečné předsudky radí Monika van den Berg.

Emma pracuje jako moderátorka v rádiu, ale i vysněná práce se časem stane rutinou. Setkání s úspěšným spisovatelem ji naučí vnímat svět kolem sebe jiným pohledem. Naučte se tančit v dešti je příběh Véronique Maciejak o tom, že štěstí je třeba jít někdy naproti.

Navždy a den je román předcházející pozdějšímu slavnému románu Iana Fleminga Casino Royale. Na hladině u Marseille je nalezen mrtvý agent 007, musí tedy nastoupit nový, ten nejlepší. Anthony Horowitz píše o začátcích Jamese Bonda, nejslavnějšího špiona na světě.

Jean-Jacques Sempé je francouzský humoristický kreslíř, u nás známý především jako autor ilustrací k sérii knih Reného Goscinnyho o malém Mikulášovi. Je ale především autorem kreslených vtipů a příběhů. O venkovanech je kniha, ve které si bere na paškál venkovany a jejich styl života.

Jiří Hájíček je dvojnásobný držitel ceny Magnesia Litera. V jeho novém románu Plachetnice na vinětách sedmačtyřicetiletá Marie tráví léto u své sestry v Českém Krumlově. Chce urovnat vztahy se svou sestrou i rodiči. Potkává mladičkého knihkupce Filipa a jejich začínající románek dýchá atmosférou horkého července.

Ariana Neumann se narodila ve Venezuele v rodině úspěšného podnikatele. Až po smrti otce se dozvěděla pravdu o jeho mimořádném osudu. Otec pod falešnou identitou utekl před nacisty z okupované Prahy, aby se vyhnul transportu, podruhé se rozhodl pro emigraci po únorovém puči v roce 1948. Ani manželce, ani dceři nikdy neřekl, odkud pocházel a jak se opravdu jmenoval. Kniha Pod svícnem tma je doplněna bohatým obrazovým materiálem.

Hlavní postavou románu Přeběhlík je mladý voják wehrmachtu Walter Proska, který dezertuje k Rudé armádě. Siegfried Lenz napsal napínavý a strhující příběh, který otevírá téma dezerce, v Německu po druhé světové válce tabuizované. Text byl objeven v autorově pozůstalosti a vyšel až dva roky po jeho smrti, v roce 2016.

Hlavními protagonisty románu Přítel z domova jsou dva svérázní staříci George a Paul. Stále otrávený George od života už nic nečeká, osud vždy dobře naladěného Paula je spjat s předválečným Československem a jeho odhalení je pro ostatní šokující. Poutavé vyprávění o stáří, smrti, lásce i přátelství napsala Veronika Doskočilová.

Kniha Rašín vznikla na základě stejnojmenného dvoudílného televizního filmu. Zachycuje úsek ze života Aloise Rašína v období od útoku na následníka trůnu v roce 1914 do atentátu na tohoto významného „muže 28. října“ v roce 1923. Příběh osobní autoři kombinují s cennými historickými fakty, důležitými pro pochopení událostí, které předcházely vzniku samostatného Československa. Na knize se spolupodíleli režisér a scénárista Jiří Svoboda a producentka Marča Arichteva.

Známý salesiánský kněz, biblista a vysokoškolský pedagog Ladislav Heryán ve své nové knize Sami na této zemi? uvádí desítky příběhů ze svého působení. Dotýká se nejrozmanitějších lidských osudů a vyzývá k otevřenosti a vstřícnosti vůči Boží přítomnosti kolem nás.

Přední český investigativní novinář Radek Kedroň se ve své nové knize Sněžím! Deník bílé mafie zaměřuje na rozkrytí machinací a korupce v českém zdravotnictví, konkrétně popisuje kauzu ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého. Skvěle napsaná kniha se čte jako detektivní thriller a dokonale rekonstruuje, jak mafie v českém zdravotnictví fungovala.

Thomas Perry je mistrem akčního žánru. Ústřední postavou jeho nového románu Starej chlap je Dan Chase, sympatický šedesátník a úspěšný investor, který si užívá odpočinku. Nic ale není takové, jak se zdá - před pětatřiceti lety pracoval ve vojenské výzvědné službě a nyní ho vypátrali libyjští agenti a on se musí dát na útěk přes celé Spojené státy.

Virginia Woolfová patří k nejvýznamnějším představitelům literárního modernismu. V eseji Tři Guineje z roku 1938 se myšlenkově vyrovnává s hrozbou války a s otázkou, jak se má s danou situací vyrovnat žena. Vlastní pokoj je text přednášek z roku 1928, pronesených na anglických dívčích školách, a řadí se ke klasickým dílům feministického myšlení.

Jak probíhá komplikovaná záchrana v odlehlých a vysokých horách Ruska, Střední Asie nebo Himalájí? Vrtulníkem, na koni nebo pěšky, z nadmořských výšek 5000, 6000 nebo 7000 metrů nad mořem. Michal Kleslo přibližuje, jak probíhá Záchrana na střeše světa.

Z lásky k Praze je čtivě napsaná autobiografie Gena Deitche. Významný americký filmař Gene Deitch spoluvytvářel dějiny československého animovaného filmu. V roce 1959 byl proti své vůli vyslán do Prahy navázat kontakt s československými animátory. Osudové setkání s českou producentkou pobyt držitele Oskara z roku 1961 v zemi protáhlo až do dubna letošního roku, kdy v 95 letech zemřel.

zpět na výpis

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací