Březen

Sport se doposud nedokázal vypořádat s dopingem. Mads Drange ve své knize Cena vítězství přibližuje moderní historii dopingu, ale také různé dopingové prostředky – jak byly vyvinuty, jak se používaly a jakým způsobem ovlivňovaly a dosud ovlivňují výkony sportovců.

Thriller plný napětí a zvratů nabízí britská autorka Elly Griffithsová. Clare Cassidyová je učitelka angličtiny, která se specializuje na gotického autora R. M. Hollanda a o zločinech v jeho díle přednáší denně. Když je ale zavražděna její kolegyně a u těla nalezen lístek s citátem z povídky R. M. Hollanda, její skutečný život se začíná prolínat s příběhem autora. Deníky cizince nabízí propojení současného příběhu s životem viktoriánského autora hororových povídek.

Dvacet minut na vsi je kniha povídek historika Jiřího Padevěta, která čtenáře zavádí mezi obyčejné lidi obce Lidice žijící své běžné životy plné radostí i starostí. Krátké příběhy jsou psány s něhou a křehkostí, čtenáře překvapí závěrečné věcné shrnutí prostých historických faktů.

Clive Wynne ve své knize představuje Jedinečný svět psích emocí. Renomovaný odborník čtenáře seznamuje s výsledky svých výzkumů a pozorování a dospívá k závěru, že psi mají určitý druh emoční inteligence, který jim umožňuje vycházet s lidmi a cítit lásku.

Salon Hany Podolské bývá spojován s luxusem a elegancí, mnohým je znám především z populárních filmů pro pamětníky. Osudy slavného salonu a jeho personálu  v padesátých letech líčí Lucie Hlavinkové v románu Kdo šije u Podolské?

Jeremy Clarkson je známý především jako moderátor televizního pořadu Top Gear a nyní The Grand Tour. Je také autorem mnoha knih, jeho nejnovější počin se jmenuje Necháte mě domluvit? a opět nabízí vtipné a nekorektní komentáře současného dění.

Kniha Není známého polského autora Mariusze Szczygiela nabízí literární reportáže a fejetony. Tématem těchto příběhů jsou nejen různé druhy ztrát, které shrnuje pod pojmem „není“, ale také to, co zůstává, tedy nostalgie či smutek. Autor vypráví o dramatickém životě české básnířky Violy Fischerové, o albánském malíři, jehož díla nebyla za komunismu ta správná či o polském sochaři, jehož díla příliš provokují.

Slavný léčitel Jan Mikolášek sepsal své paměti již v padesátých letech minulého století, ale dlouhá desetiletí nemohly vyjít. Mezi pacienty bylinkáře patřil mimo jiné Hitlerův tajemník Martin Bormann, arcibiskup Josef Beran či prezident Antonín Zápotocký. Paměti přírodního léčitele inspirovaly filmaře, film Šarlatán s Ivanem Trojanem v hlavní roli vstupuje právě do kin.

Uznávaný mentální kouč a sportovní psycholog Marian Jelínek vysvětluje okolnosti, které rozhodují o vítězích, radí, jak se připravovat pro dosažení co nejlepších výsledků a jak se nevzdávat. Kniha Vnitřní svět vítězů nabízí také příběhy světových i českých vítězů.

zpět na výpis

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací