Srpen

Krkonoše a jejich podhůří jsou plné pozůstatků lidské činnosti. Jejich příběhy jsou spjaty s osudy konkrétních lidí a specifickým vývojem oblasti. Kniha Zmizelé a mizející Krkonoše představuje zaniklé či přestavěné krkonošské boudy, památky lidové architektury, zaniklá či chátrající šlechtická sídla nebo církevní památky. Je věnována také technickým památkám, jako jsou mlýny, papírny či textilky a sklárny.   

Kniha Ochutnávačka amerického autora V. S. Alexandra je inspirována příběhy obyčejných německých žen v průběhu 2. světové války. Magda Ritterová se stala jednou z patnácti žen, které ochutnávaly Hitlerovo jídlo. Děj je zasazen do bezprostřední blízkosti Hitlera, který se obával otravy ze strany Spojenců nebo zrádců. Autor se volně inspiroval životem skutečné Hitlerovy ochutnávačky.

Barbara Coudenhove-Kalergi je první dáma rakouské žurnalistiky. Jako pražská Němka patří k těm, které byli na konci 2. světové války vyhnáni do Německa. Coby novinářka se zúčastnila zásadních událostí v regionu střední Evropy, jako zpravodajka u nás prožila sametovou revoluci. Ve své knize Doma je všude bilancuje vlastní osud i pohled na dějiny.

Nový román slovenské spisovatelky Jany Benkové nese název Simonino tajemství. Simona je novinářka, která se se svým manželem Oliverem vrací z pracovního pobytu ve Spojených státech. Oba zjišťují, co vše se doma změnilo a dozví se o tajemných čipech, které se lidem dávají pod kůži. Simoně se celá věc nezdá a rozhodne se pustit do vlastního pátrání.

Martina a Lenka jsou dvě sestry, kterým se po náhlé smrti matky život změní od základů a rozjede se koloběh nečekaných událostí a zvratů. Sestry se musí s nečekanou situací vyrovnat a rozhodnout, která z nich zůstane v domě po zemřelé matce… Dům v podhradí je příběh o dávných skrytých tajemstvích, napsala ho Jaroslava Černá.

Cara Hunter je autorkou skvěle napsaného psychologického dramatu, které udrží čtenáře v napětí až do samotného konce. Když osmiletá Daisy Masonová zmizí z večírku pořádaného na zahradě jejich rodičů, rozjede se intenzivní pátrání. Inspektor Adam Fawley ví, že v devíti případech z deseti je pachatelem Někdo blízký, proto věnuje zvláštní pozornost rodině – matce, otci i bratrovi malé Daisy. Nikdo nic neví, všichni však mají na událost vlastní názor…

Kniha Michaely Škultéty Život a jiné nesrovnalosti nabízí čtenáři svět plný vtipu, radosti a harmonie, ale také malých nezdarů a překvapení. Kniha je složena z krátkých facebookových statusů a stručné texty mapují autorčin běžný život. Život plný prožitků z cestování, sportování i čtení, péče o rodinu a děti i práce překladatelky.

Otomar Dvořák je známý autor historické literatury. Jeho nová kniha Zločin štábního strážmistra líčí osudy českého četníka v Táboře, který v době německé okupace zastřelil odbojáře a po válce je za tento čin jako vlastizrádce odsouzen na doživotí. V téměř detektivním příběhu autor popisuje pátrání četníkova vnuka, který se snaží tajemnou historii rozřešit.

Kniha Dítě v síti se zabývá výchovou a vzděláváním dětí v současné době expanze informačních technologií. Poskytuje praktický a jednoduchý návod, jak zamezit tomu, aby  děti upadly do digitální závislosti, jak umět „vypínat“ a zůstat offline a jak se smysluplně při současných možnostech vzdělávat.

Rok delfínů je nový román Sarah Larkové odehrávající se na Novém Zélandu. Laura se vždycky chtěla stát mořskou bioložkou, proto když dostane nabídku zúčastnit se výzkumu života velryb a delfínů na Novém Zélandu, rozhodne se ji přijmout. Lauřiny děti jsou již samostatné a s manželem se navzájem odcizili, nic jí tedy nebrání poznávat zcela jiný svět a možná potkat i novou lásku...

Martin milovaný otec zemře a zanechá po sobě dopisy, které psal jisté Angličance. Marta se rozhodne odjet do Anglie a zjistit více a odhalit, kdo byla otcova tajná přítelkyně. Díky dopisům poznává příběh, který se stal za druhé světové války. Román Ztracené dopisy od Sarah Mitchelové je příběh o tajemstvích a bolestivých rozhodnutích.

Děj nového románu Diane Chamberlainové Nutné lži se odehrává v Severní Karolíně před padesáti lety, v době rasových nepokojů. Autorka sleduje osudy dvou mladých žen, které se ocitají na zdánlivě opačných koncích společenského žebříčku – Ivy Hartové, která v patnácti letech osiří a musí se starat o svou sestru i babičku, a Jane Forresterové, sociální pracovnice, která odhaluje tajemství malé farmy Hartových.

zpět na výpis

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací