Prosinec

Nině táhne na třicet, vystřídala už spoustu různých zaměstnání, ale stále to není to pravé. Když se kvůli rekonstrukci zavře restaurace, ve které pracuje jako servírka, naskytne se Nině šance odjet do Paříže a připravovat cukrářské kursy. Bude Cukrárna v Paříži konečně to pravé? Romantický příběh napsala Julie Caplinová.

Radkin Honzák ve své nové knize Holky to někdy nemaj lehký dokazuje, že náš život neřídí rozum, ale emoce. Jeho vyprávění s novinářkou Klárou Mandausovou o lásce, vztazích, zdraví a výchově doplňují příběhy deseti žen, se kterými život pořádně zacloumal a které se přesto dokázaly odrazit od samého dna.

Aleš Palán napsal bestseller o šumavských samotářích. Ve své další knize Jako v nebi, jenže jinak líčí setkání se samotáři na dalších místech Čech a Moravy, například v Chodsku, Bílých Karpatech nebo Beskydech. Rozhovory doplňují působivé fotografie Johany Pošové.

Naďa Horáková je populární autorka detektivních příběhů odehrávajících se v současnosti, ale také v dobách minulých. Jeptiška pro markraběte je další ze série příběhů Mocní a ubozí Markrabství moravského. Moravský markrabě Jan Jindřich si hledá po smrti své druhé ženy Markéty Opavské novou ženu a k tomu se v Brně začínají množit náhlá úmrtí…

Zkušený psychoterapeut a psychoanalytik Robert Lindner popsal ve své knize Padesát minut pět napínavých příběhů ze své vlastní terapeutické praxe. Poutavě líčí proces terapie, kdy  v jednotlivých příbězích střídá líčení terapie, líčení událostí z minulosti klientů i své odborné poznámky.

Židovský mladík Adolfo se v průběhu druhé světové války stal předním padělatelem dokladů pro francouzské hnutí odporu. Před jistou smrtí zachránil na 14 tisíc mužů, žen i dětí. Po válce tajně vyráběl falešné doklady pro potřebné – emigranty, uprchlíky, politicky angažované. Až v jeho 77 letech ho dcera Sarah přemluvila ke zveřejnění pamětí a poté Sarah Kaminsky sepsala příběh svého otce – padělatele pod názvem Padělatel Adolfo Kaminsky.

Příběh služebnice mnozí znají z televizního zpracování. Nyní vychází knižní předloha seriálu, který líčí pochmurnou představu budoucnosti Spojených států amerických, ve kterých se k moci dostává nemilosrdný klerofašistický režim. Z plodných žen se stávají služebnice, jejichž úkolem je jen rodit děti. Margaret Atwoodová byla za svou knihu odměněna Cenou Arthura C. Clarka.

Známí ekonomové a partneři Markéta Šichtařová a Vladimír Pikora vydali novou knihu S androidkou v posteli. V ní se věnují aktuálnímu společenskému dění, které nazývají pravým jménem – ať jde o zadlužování naší země, cenzuru sociálních sítí či zneužití umělé inteligence. Kniha radí, jak používat vlastní rozum a nenaletět polopravdám a mediální manipulaci.

Pavel Beňo napsal antimobbingovou příručku Šarmantní násilníci, ve které se zaměřuje na skutečné příběhy z praxe psychoantimobbingového poradce. Autor vysvětluje pojmy šikana, mobbing, bossing, věnuje se kyberšikaně, obtěžování a diskriminaci v zaměstnání i zneužívání moderních technologií. Kniha je určena nejen zaměstnancům a zaměstnavatelům, ale také jejich rodinným příslušníkům a odborníkům.

Elena Ferrante se proslavila svou ságou Geniální přítelkyně. Nyní vydává knihu Temná dcera, ve které se věnuje komplikovaným vztahům matek a dcer. Leda, profesorka anglické literatury, odpočívá na pláži v jižní Itálii. Nedávno se rozvedla, dospělé dcery jsou u otce. Setkání s mladou matkou a její dcerou v ní vyvolá temné vzpomínky na vlastní dětství a narušené vztahy k rodině i k sobě samé.

Dalibor Vácha ve svém románu Za svobodu líčí osudy československých legionářů ve Francii za první světové války. Autor sleduje příběh mladého sochaře Petra Michalce a jeho putování zákopy Francie, který patří k mnoha bezejmenným hrdinům, kteří se toužili dožít konce války.  

Petra Hůlová napsala knihu Zlodějka mýho táty, ve které se věnuje komplikovaným vztahům v rodinách se střídavou péčí. Desetiletý Miky klade své maceše za vinu, že ukradla jemu a jeho bratrům tátu. Na sociálních sítích naváže vztahy s vrstevníky se stejnými problémy, ale svou nenávistí a snahou situaci zvrátit ničí vztahy především sám sobě.

zpět na výpis

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací