Leden

Po přečtení této knihy si uvědomíte, co vše je důsledkem neustálého srovnávání se. Srovnávání, zabiják vašeho sebevědomí aneb Jak se srovnat sám se sebou napsala psycholožka a koučka Katarína Szabados Filasová. Právě srovnávání stojí na pozadí mnoha problémů, především nízkého sebevědomí a vnitřních nejistot.  Autorka vám poradí, jak odhalit mechanismy vštípeného srovnávání, jak se nenechat v různých situacích svazovat očekáváními druhých i vlastními představami.

Jak neplýtvat potravinami? Jitka Rákosníková napsala Recyklovanou kuchařku, ve které radí, jak využít základní domácí suroviny beze zbytku. V knize najdete 40 receptů české i světové kuchyně, díky kterým  můžete zužitkovat opravdu všechno - pečivo, maso, luštěniny i brambory. Autorka také radí, jak suroviny správně uchovávat a zpracovávat. Publikace je bohatě doplněna fotografiemi.

Jitka Novotná je redaktorka a moderátorka České televize, známá je ale především z Českého rozhlasu, kde na stanici Dvojka uvádí pravidelný cyklus rozhovorů se známými muži. Pro svou publikaci Stříbrný vítr vybrala 15 nejzajímavějších rozhovorů s významnými osobnostmi současného českého kulturního i vědeckého života. Zpovídané muže představuje především po stránce profesní, ale také osobní – jsou to Josef Koutecký, Václav Hudeček, Jiří Dvořák, Rudolf Křesťan, Jan Spálený, Josef Veselý a mnozí další.

Simon Mawer je znám především jako autor knihy Skleněný pokoj. Ve své nové knize Pražské jaro se opět vrací do Československa do období šedesátých let, a to se strhujícím románem o době nových myšlenek a nadějí. Na pozadí příběhu mladých studentů z Oxfordu sledujeme politické události odehrávající se v tehdejším Československu.

Finský spisovatel Tommi Kinnunen ve své nové knize Vystrkov píše příběh devítileté Heleny, slepé dívenky, kterou rodiče pošlou z rodného městečka do školy pro nevidomé v Helsinkách. Postupně se učí znát pachy, zvuky, poznává život ve velkoměstě. O čtyřicet let později se za ní přistěhuje její synovec a oba poznávají, že toho mají společného více, než se na první pohled zdálo.

Přátelství čtyř kamarádek z internátní školy skončí, když jedna z nich záhadně zmizí. To se píše rok 1950. O šedesát let později se novinářka Fiona rozhodne napsat reportáž o rekonstrukci školy. Na pozemku bývalého internátu se však najde mrtvola a Fiona se s pomocí přítele policisty pouští rozkrýt dávné tajemství z minulosti. Román Zlomené duše americké spisovatelky Simone St. James je napínavé čtení plné lásky, přátelství a pomsty.  

V románu Všechno je jenom dvakrát českého autora Michala Přibáně se hlavní hrdina, novinář Pavel Klimeš, na prahu středního věku rozvádí, ztrácí rodiče a snaží se najít nové životní cíle. Vzpomíná na své kamarády, s nimiž trávil léto na chalupě a vzpomíná na dávného známého, který se dříve přiznal ke spolupráci se Státní bezpečností. Pavel známého v novinách odsoudí, po letech se však k případu vrací a objevuje s odstupem času jisté pochybnosti.

zpět na výpis

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací