Duben

Román Nebeské komando české autorky Anny Strnadové vychází ze skutečného životního příběhu. Malý Gustav Lindermann přichází v útlém věku o matku a pošlou ho na převýchovu do ochranovny, kde paradoxně prožije nejhezčí roky svého života. Jeho poručník ho ovšem přihlásí k německé národnosti, proto je po vypuknutí druhé světové války poslán bojovat za Říši.  

Maisie se kdysi vzepřela svému násilnickému manželovi, zůstala sama na výchovu svých dvou dětí a při tom se starala o matku s pokročilou demencí. Role hlavy rodiny se přirozeně ujal starší syn Jeremy, ale nikdo netušil, že má svá vlastní tajemství. Od jeho smrti uplynulo právě dvacet let a Maisie se chystá o své zkušenosti promluvit před plným přednáškovým sálem. Nová kniha irské autorky Anny McPartlinové se jmenuje V klubíčku štěstí.

V příběhu české autorky Jany Knitlové dojde k setkání čtveřice dávných spolužaček. Jedna z nich náhle umírá a okolnosti její smrti vyvolají jisté pochybnosti, další se tedy pustí do pátrání na vlastní pěst. Detektivní příběh Pátý list čtyřlístku je o tom, že minulost nás vždycky dostihne a ne vždy se dá zapomenout na to, co se nám v životě nepovedlo.

Karel Šíp je znám především jako moderátor oblíbeného zábavného pořadu, jako textař a hudebník, je ale také spisovatel. Ve své nové knize Karneval paměťových buněk vtipně a s nadhledem představuje témata, která ho zajímají a o kterých debatuje s hosty ve své talkshow. Kniha je doplněna vtipnými ilustracemi Jiřího Slívy.

Švédská autorka Lina Wolffová za svůj román Na ostří jazyka získala nejprestižnější švédské literární ocenění a vyvolala mezi čtenáři senzaci. Šestatřicetiletá Ellinor si podá inzerát a seznámí se s literárním kritikem Calistem. Rozvíjí se román o psaní románu, který se řadí k nejpozoruhodnějším dílům současné světové feministické literatury.

Český rozhlas Dvojka vysílá již od roku 2016 oblíbený rozhlasový cyklus Historie českého zločinu a nyní vychází příběhy z archívů také knižně. Čtrnáct skutečných příběhů čerpá z dobových zapomenutých soudních a policejních spisů a přináší pohled na proměnu zločinu od dob, kdy ještě neexistovala daktyloskopie až do doby DNA a kyberprostoru internetu.

Známá ekonomka a publicistka Markéta Šichtařová napsala pravdivý příběh ženy, která byla oficiálně prohlášena za psychicky nemocnou a rok strávila v psychiatrické léčebně. V průběhu hospitalizace jí zkorumpované úřady odebraly syna. Předmluvu ke knize Ukradený syn napsal významný český psychiatr Prof. MUDr. Cyril Höschl.

zpět na výpis

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací