Červen

Spiklenci obruče a kladiva se jmenuje nová kniha oblíbeného českého autora historických románů Jana Bauera. Bratrstvo obruče a kladiva zbudovalo za vlády krále Václava IV. uprostřed Dobytčího trhu na Novém Městě pražském kapli Božího těla z prostředků bohatých měšťanů. Po upálení Jana Husa se v tajném spolku sdružili Husovi přátelé a příznivci a řídili se Husovými myšlenkami a usilovali o reformu církve a nápravu společnosti.

Ildar Dadin podrobně vypráví o svém pobytu v neblaze proslulém pracovním táboře IK-7, kam byl odsouzen na tři roky za svůj protest proti ruské zahraniční politice a válce na Ukrajině. Poměry v táboře vylíčí své ženě v tajném dopise a jeho zápisky se později objeví na internetu. Do všeho se vloží zahraniční tisk a Ildar Dadin je proti veškerému očekávání propuštěn. Křik mlčení vypovídá o neutěšeném stavu lidských práv v Rusku a zdejší politické situaci.

Barbora Vajsejtlová je autorkou dětských knih, ale také fejetonů v ženských časopisech. Právě na základě fejetonů vznikla kniha Mami, přidej! o překonávání krize středního věku.

Lisa Daleová si hraje v parku se svou malou dcerou na schovávanou. Ella ale během hry zmizí beze stopy. Hledá ji rodina i policie, sama Lisa se pustí do pátrání na vlastní pěst. Čeho jsou lidé schopni, když ztratí své milované, vypráví příběh Před pikolou za pikolou britské spisovatelky Lindy Greenové.

Třetí román mladé české prozaičky Viktorie Hanišové se jmenuje Rekonstrukce. Malá Eliška vyrůstá u své tety, protože přišla tragicky o rodinu. Její matka zabila čtyřletého mladšího bratra Elišky a poté spáchala sebevraždu. Do té doby vedli obyčejný život, nenašel se žádný dopis na rozloučenou, nikdo neví, proč matka tak hrůzný čin spáchala. Eliška se v dospělosti rozhodne zjistit, co její matku k takovému kroku vedlo…

Poutavý historický thriller Prokletá minulost Pamely Hartshorne se odehrává v Anglii na konci šestnáctého století. Mary je šťastně vdaná za bohatého kupce a vede spokojený život, který je ovšem založen na lži a podvodu. Mary není tou ženou, za kterou se vydává a její  pečlivě vybudovaný život se začne hroutit, když ji dostihne minulost.

Fejetony a povídky s trefnými postřehy ze školního prostředí Tajnosti sborovny napsala oblíbená česká autorka a dlouholetá učitelka Naďa Horáková. Příběhy učitelů a žáků pobaví a prozradí to, co obvykle zůstává za zdmi školy skryto.

Ulrich Alexander Boschwitz zaznamenal ve svém románu Cestující zážitky z vlastního mládí v Německu. Židovský obchodník Otto Silbermann je v listopadových dnech roku 1938 vyhnán z domova. S kufříkem peněz nasedá do vlaku a zatímco doufá, že se mu podaří uprchnout do zahraničí, cestuje po Německu. Setkává se s uprchlíky i nacisty, pozoruje dění kolem sebe a podává tak svědectví o kruté realitě, která v té době panovala.

Kristýna Palténová začala běhat, když se začalo v jejím životě všechno hroutit. Stala se z ní ultramaratonská běžkyně a rozhodla se svým běháním bořit předsudky a sbližovat lidi. Vydala se tedy napříč Íránem a o svém putování napsala knihu. Doběhnout strach je příběh ženy, která sama přeběhla Írán.

Podbrdské ženy Jany Poncarové líčí nelehké osudy tří generací žen v podhůří Brd. Příběh začíná krátce po první světové válce, kdy se Emilka po svatbě stěhuje na statek svého manžela. Musí se starat o statek i syna s tchánem, ale přichází těžká nemoc a umírá. Její dcera Jana již vyrůstá jen s otcem a doufá, že vlastní dceři Johaně se podaří osvobodit další generace žen v rodu.

Extravagantní francouzský herec Gérard Depardieu ve své otevřené autobiografii Prostě je to tak vypráví o svém dětství, bouřlivém dospívání i o tom, jak se stal hercem. Čtenář získává v průběhu hercova vyprávění možnost dívat se na svět jeho očima.

13 exekutorských příběhů sepsal pod názvem Obchod s neštěstím na základě svých bohatých zkušeností Jiří Tůma. Často drsné historky odhalují, kam až se může člověk vlastní vinou i nešťastnou náhodou dostat. V závěru každé kapitoly autor vysvětluje, ve které chvíli udělal postižený chybu a dává rady, jak se exekucím vyhnout.

Uprostřed kanadské divočiny se odehrává děj thrilleru Město ztracených kanadské spisovatelky Kelley Armstrong. Casey Duncanová spolu s místním šerifem vyšetřuje vraždy ve městě Rockton, které je útočištěm pro různé ztracené existence. Casey zjišťuje, že ne všichni sem utekli před nebezpečím, ale často sami představují hrozbu.

Jan Vavřík se ve své knize Případ Kláry P. inspiruje skutečným případem. Psycholog František Langmaier chce se svou profesí končit, osloví ho ale jeho osudová pacientka s žádostí o pomoc její přítelkyni. Seznamuje se s Terezou, jejíž dcera Klára je ve vězení a jejíž závislost zničila Tereze manželství i kariéru. Langmaier se snaží pomoci matce najít cestu zpět ke své dceři.

zpět na výpis

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací