Září

Oakley Ford je známý hudebník a celebrita, syn slavných rodičů. Na první pohled má všechno, co si může přát. S jeho hudební kariérou to ale jde z kopce a soukromý život se hroutí, bulvární plátky si libují v psaní o všech jeho malérech a aférách. Oakleyho manažeři najdou zdánlivě jednoduché řešení, se kterým mu má pomoci jeho nová – a falešná - přítelkyně. Vaughn Bennettová tuto roli přijme, protože její rodina nutně potřebuje peníze. A Oakley nabízí slušný plat. Vaughn se tedy snaží přetrpět bulvární novináře na každém kroku i divoké a povrchní hollywoodské večírky a hraje zamilovanou partnerku celebrity. Nezamiluje se doopravdy… nebo ano?  Rozuzlení se dozvíte v knize Něco skutečného od autorské dvojice Erin Watt.

Je možné, aby se Češka stala dokonalou japonskou manželkou? Hlavní hrdinka knihy Deník japonské manželky se zamiluje na studiích do svého spolužáka z Japonska. Po letech studií s ním odcestuje do Tokia, stane se matkou jeho syna a snaží se zapadnout do odlišného kulturního prostředí a sžít se s manželovou rodinou.  Autorka knihy Veronika Ageiwa popisuje své vlastní zkušenosti ze života v hlavním japonském městě.

Julian Barnes je významný anglický prozaik a novinář. Jeho druhý román Než potkala mě napsal již v roce 1982, ale v češtině vychází poprvé. Hlavní postavou románu je profesor historie Graham Hendrick, který žije se svou ženou ve spokojeném manželství, dokud nepotká pohlednou Ann. Svůj život obrátí naruby, rozvede se se svou ženou a ožení se s Ann. Nový život vypadá idylicky, dokud se do jejich společného štěstí nezačnou vkrádat pochybnosti. Profesor začíná bádat v minulosti své ženy a ovládají ho emoce, jaké dosud neznal.

Dívky beze jména je román založený na skutečných osudech. Autorka Martha Hall Kelly se zaměřila na osudy tří žen, které se proplétají během druhé světové války i po ní. V poválečné Paříži žijí tzv. ravensbrüčtí králíci, tedy vězeňkyně koncentračních táborů, na kterých němečtí lékaři prováděli lékařské experimenty.  Ty, které přežily, potřebují pomoc, ale také se musí vyrovnat se ztrátou svých nejbližších a s výčitkami a nenávistí vůči svým trýznitelům. Dívky beze jména je silný příběh o těch, kteří zvěrstva páchali i o jejich obětech, je to příběh o životní síle i naději.

Kniha Další dítě v rodině se věnuje problematice vývoje vztahu mezi dětmi a rodiči, zvlášť vztahovými problémy po příchodu dalšího sourozence. Kniha radí, jak chránit mladší a jak zároveň podporovat starší děti. Autorka Catherine Dumonteil-Kremer působí jako výchovná a rodinná poradkyně a pedagožka. Má nejen bohaté profesní zkušenosti, ale sama je matkou tří dětí. Autorka poskytuje rady, jak zvládat náročné situace každodenního života, jaké hranice dětem nastavovat a zda do konfliktů sourozenců zasahovat či nikoliv. V knize se věnuje také vztahům v nově utvořených rodinách, tedy ve skupinách sourozenců rozvedených a nově sezdaných rodičů.

Mladá antropoložka Sofia žije se svou nevyléčitelně nemocnou matkou Rose a bezvýsledně se snaží najít příčinu její nemoci. Již je unavená z jejich nářků a stížností, proto Sofie společně s matkou odcestují do Španělska za doktorem Gomézem, který používá velmi zvláštní léčebné metody. I pro něj je Rosina nemoc záhada. Krize mezi matkou a dcerou se stupňuje a Sofie nalézá útěchu v pomíjivé milostné aféře. Román Horké mléko anglické autorky Deborah Levy je o síle ženy a řeší otázky potlačovaného hněvu, svůdnosti hypochondrie i nadužívání farmaceutik a zároveň oslavuje snahu žít naplno.

zpět na výpis

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací