Únor

Kniha Běhej se psem je ucelený návod, který vás povede společným sportováním s vaším psem od štěněte až po první závody. Je určená pro všechny, kteří chtějí rekreačně sportovat s cílem zlepšit kondičku sobě i svému psovi. Užitečné informace v ní také najdou i ti, jejichž ambice sahají až k vrcholným soutěžím. Šimon Cipro jezdí a běhá se psy v zápřahu více než 10 let. Své zkušenosti předává v této knize dál.

Známy britský autor Mark Haddon napsal svou první povídkovou sbírku Pád výletního mola a rozhodně se s ní nudit nebudete. Ať už prožijete dobrodružný viktoriánský příběh, zabrousíte do žánru sci-fi, přehoupnete se do reality dnešního světa, nebo se zamyslíte nad morálním přesahem jedné z povídek, vždy budete ohromeni autorovým vzhledem a pověstným empatickým vcítěním, díky nimž se i vy stanete součástí vyprávění.

Česká klasika ve zdravém kabátku. To je kniha Hezky česky, hravě a zdravě. Česká kuchyně je pro hubnutí a zdravý životní styl naprosto nevhodná. Je příliš těžká, kalorická, hutná, mastná. Je ale opravdu nutné se vzdát skvělých receptů a klenotů naších babiček a nadobro je vyškrknout z ze svého jídelníčku? Odpověď zní ne! Petra Lamschová a Petr Havlíček upravili klasické české recepty tak, aby vyhovovaly všem zásadám zdravé stravy.

Rozlehlé lesy, temné jezero, mrazivé podnebí, drsní lidé, těžká bída, mizející víra, rodinná tajemství, smutné stáří, neumírající naděje. To vše představuje jeden rok života farářky Ingefrid, která právě na Dušičky přichází do odlehlého, nehostinného kraje západního Švédska, aby se vypořádala s dědictvím po své matce Myrten. Tu však nikdy nepoznala, protože byla vychovávána adoptivními rodiči. Román Stírací losy Kerstin Ekmanové je křišťálově čistý a zároveň neproniknutelný jako tmavé jezero.

Přemýšleli jste někdy nad tím, že byste namísto každodenních povinností odjeli pátrat po své rodinné historii? Snili jste někdy o tom, že byste nastoupili do vlaku jedoucího kamkoliv, kde nikdo nevyžaduje vaši neustálou pozornost? Pro Maribeth Kleinovou, úspěšnou matku, manželku a redaktorku časopisu, je to jediné řešení. Poté, co jí tělo vypoví službu a diagnóza zní infarkt, a poté, co při následném zotavování shledává, že navzdory jejímu zdravotnímu stavu na ni nejbližší okolí stále klade vysoké nároky, si sbalí jen to nejnutnější a uteče z domova v New Yorku do Pittsburghu, kde začne pátrat po své biologické matce. Někdy musíte podstoupit náročnou operaci srdce, abyste si uvědomili, že ještě vůbec nějaké máte... Znovu já od Gayle Formanové.

Praha počátku dvacátého století se může zdát poklidná a idylická, ovšem pod povrchem je to jinak. Sherlock Holmes má brilantní mozek - Eliáš Sattler má navíc dokonalý čich. Netradiční vyšetřovatel má čich na zločin- a to doslova. Citlivý nos mu umožňuje zachytit i stopy, které jinému uniknou. Satler se ujímá případů anonymních dopisů, ale zaplétá se do něj hlouběji, než by se mu líbilo. Skandál, smrt, zakázána láska, série obvinění- podaří se mu spirálu zločinu zastavit? Stačí se začíst do knihy Smrt má vůni inkoustu od Viléma Křížka.

Kámen a mouka jsou povídky tichého rock'n'rollu. Známý hudební publicista Vladimír Kouřil se poprvé čtenářům představuje jako prozaik. Příběhy zdánlivě spolu nesouvisející a přesto skládající obraz jednoho lidského života. V klidném tempu, jakoby jen nenápadně a na okraj dnešních dnů. Kouřilovy povídky podávají svědectví o snech a prožitcích celé jedné generace a vypovídají o naší zemi o v průběhu více než šedesáti let.

Nina ze všeho nejvíc na světě miluje knihy a každému dokáže doporučit tu nejvhodnější. Jenže knihovna, kde pracuje, je zrušena a introvertní dívka se najednou ocitá v tváři v tvář realitě. Jak to udělat, aby mohla dělat práci svých snů a našla přitom i sama sebe? Nina ze zaniklé knihovny zachrání spousty krásných knih a rozhodne se, že si koupí starou dodávku a začne v ní provozovat knihkupectví. Jediná k mání je ale ve Skotsku, a tak se hrdinka vydává na dlouhou a nesnadnou cestu ke splnění svého snu- a jakmile na ni vykročí, začnou se dít věci... Pojízdný krámek snů napsala Jenny Colganová.

Jak můžeme vědět, co je Nejlepší pro všechny, když sami být šťastní neumíme? Viktorova maminka Hana dostala roli v seriálu. Bere ji jako příležitost, jak vyřešit své problémy. Aby se mohla věnovat natáčení, přestěhuje chlapce k babičce na venkov. Kromě dramatického sžívání se s venkovem, sleduje román i další osudy Hany bojující se seriálovou rolí, s Viktorem, se svojí matkou i příležitostnými milenci. A rovněž příběh babičky, která si vedle Viktora začíná uvědomovat své slabosti a neodvratně přicházející stáří. A všichni přitom chtějí jeden pro druhého jen to nejlepší. Petra Soukupová s obvyklou podmanivostí svého vypravěčského umění na příběhu tří hrdinů ukazuje, jak těžké a často bolestné je klamat okolí a především sebe v zájmu toho, co je údajně nejlepší pro všechny.

Hory nejsou jen svahy, lesy, hřbety, srázy, vrcholy, v zimě sníh a mráz, v létě pastviny a zurčící potoky. Hory mohou dát návod, ukázat způsob, jak žít. Krok za krokem, v odměřeném čase: budoucnost je na vrcholu a minulost v údolí. Román Paola od Cognettiho je toho důkazem. Velké přátelství a také velké osamocení- to je román Osm hor.

Zdeněk Burian byl, je a vždy bude nezaměnitelnou ikonou; malířem našeho dětství. Je symbolem dobrodružství, romantiky a exotiky. Vstupte do světa jeho příběhů a fascinujících ilustrací - vůbec poprvé máte nyní možnost prohlédnout si je v jedinečné, nejvyšší možné technické kvalitě. Poznejte ranou tvorbu geniálního malíře, který dokázal dát příběhům duši. Monografii Dobrodružný svět Zdeňka Buriana tvoří povětšinou kompletní soubory ilustrací ke knihám z nakladatelství J. R. Vilímek a několika dalších nakladatelů z let 1921-1947. Výtvarný doprovod je uveden krátkou statí o autorovi i stručným obsahem knihy, aby čtenář měl lepší přehled, k jakému ději se ilustrace váží. Knihu sestavili Ondřej Müller a Rostislav Walica.

zpět na výpis

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací