Prosinec

Marek Epstein je znám především jako scénárista – napsal mimo jiné scénáře k filmům Václav, Osmy, Ve stínu či Anděl páně 2. Přispívá také pravidelně do souborů povídek edice Česká povídka. Jeho kniha Dravec je příběh o mateřské lásce, o ztrátě rodinného štěstí a veškerých iluzí. Je to ale především silný lidský příběh o domácím násilí, kdy oběť si nechce chybu partnera připustit, násilník jí není schopen zabránit a dítě musí v průběhu několika týdnů dospět o několik let.

Český ráj je novela Jaroslava Rudiše o současných mužích. Parta chlapů se setkává pravidelně v sauně za městem. Neoslovují se žádnými jmény a mohou tady být opravdu svobodní a těmi, kým jsou.

Karl Ove Knausgård ve čtvrtém díle své série Můj boj líčí rok svého života v malé vesničce na severu Norska, kde se stal v pouhých osmnácti letech učitelem. Tanec v temnotách popisuje vzpomínky na rok strávený na odlehlém místě, kde vládne příroda a netypické mezilidské vztahy a kde roste autorova náklonnost k alkoholu i únava z práce, která ho netěší.

Kniha Sourozenci bez rivality vám poradí, jak zabránit věčným sporům mezi sourozenci, jak s dětmi komunikovat, abychom v nich nepodporovali sourozeneckou žárlivost, jak děti naučit se dělit se sourozenci a jak dát dětem najevo, že je máme rádi stejným dílem. Autorky Adele Faber a Elaine Mazlish jsou zkušené dětské psycholožky a ve své knize využívají své osobní zkušenosti i zkušenosti ze spolupráce se stovkami rodin.   

Nová kniha Blanky Hoškové Dietnikum je o tom, že všechno nemusí být tak dokonalé, jak na první pohled vypadá. Hrdinky příběhu jsou tři sousedky žijící v krásných upravených vilkách na předměstí. Jsou naprosto rozdílné, možná právě proto se spřátelí a v kritické situaci jsou ochotné navzájem se vyslechnout a podat si pomocnou ruku.   

zpět na výpis

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací