Květen

Děda a Noah si povídají na lavičce. Pod lavičkou rostou hyacinty, stejné, jaké děda kdysi pěstoval pro babičku. Děda s Noahem si můžou povídat úplně o všem. O všech otázkách života, závažných i nicotných. Při rozhovorech s vnukem si děda vždycky vzpomene, jak se zamiloval do babičky a jak o ni pak přišel. Zatím ji pořád vidí před sebou, a děsí se dne, kdy si ji už nebude schopný vybavit. Cítí, že jeho svět se mění. Proto by rád zůstal tady na lavičce s Noahem, kde je stále ještě obklopuje silná vůně hyacintu. Jenže zachytit vzpomínky je čím dál těžší a oba se musejí naučit to nejtěžší: rozloučit se. Fredrik Backman v knize A každé ráno je cesta domů delší a delší líčí boj stárnoucího muže o zachování nejdražších vzpomínek.

Půvabný příběh o malém štěněti, které se ocitá bez matky v tichu zimního lesa kdesi ve Švédsku. Probouzí se v něm lovecký pud, díky kterému nakonec překoná nástrahy divočiny. Pes je mimořádně působivá novela o přírodě, o silách a jejích věčných zákonitostech, o samotě, strachu, smrti, ale také o důvěře a vůli žít... Autorce Kerstin Ekmanové se v díle podařilo zachytit drsnou krajinu a život ostatních zvířat žijících v lese.

V knize Příběhy pilota Pirxe vytvořil světoznámý autor science fiction Stanisław Lem jednu ze svých nejzajímavějších postav: snílka toužícího po kosmických objevech, který si díky svému nekonvenčnímu myšlení dokáže poradit v konfrontacích se stroji i lidmi. V devíti povídkách se tak Pirx musí vypořádat například s vesmírnou lodí, jejíž havárie by způsobila katastrofu nesmírných rozměrů, nebo s robotem, který se změnil v nelítostného zabijáka.

Umírání není konec světa. Tak by se dala charakterizovat kniha Poslední dny Rabbit Hayseové od autorky Anny McPartlinové. Život není jednoduchý a Rabbit si to uvědomuje. Považuje se za šťastlivce, i přes vážnou diagnózu ví, že musí bojovat až do posledního dechu. Rabbitin hluboce dojemný příběh je vyprávěn s vtipem a přivede čtenáře k silné katarzi.

Nezadaná žena vlastně není problém. Nezadaná žena s dítětem už takový menší problém je. Ale když jsou ty ženy čtyři a dětí celkem šest - asi chápete, jak vypadá skutečný průšvih. A pokud navíc všechny tyhle ženy touží najít životní lásku, je lepší vzít nohy na ramena a počkat, až to vzdají. Teprve potom se možná začne rýsovat schůdné řešení... to je kniha Druhá naděje od Petry Vernerové.

Jste zvědaví, jaké to je pracovat pro jednu z největších leteckých společností Blízkého východu, měsíčně navštívit pět kontinentů a dostávat za to výplatu? S knihou Veronika v Dubaji nahlédnete za závěs kuchyňky a pod pokličku práce letušky. Ať už se rozhodujete, jestli je tahle práce to pravé, či sníte o životě v oblacích nebo Vás prostě jen zajímá, proč při vašem letu došlo kuře a co se může stát, když si nezapnete pás, je tahle knížka určena právě vám. Knihu o svém životě letušky napsala Veronika Klesnilová.

Frank Marr, dnes soukromé očko, dříve elitní vyšetřovatel kriminálky ve Washingtonu D. C. Přemíra stresu z náročné práce, kterou léčil stále delšími lajnami kokainu, ho stála místo a dnes je tam, kde je. Totiž před domem jednoho drogového gangu, který chce vyloupit a zdarma si tak opatřit pořádnou zásobu koksu. K jeho překvapení však v domě nalézá uvězněnou mladou dívku, která ho prosí o pomoc. Tím však celý příběh pouze začíná, někde totiž ještě je druhá dívka a policie již hledání vzdala. Jednou policajt, navždy policajt, v sázce je nevinný život a Frank rozjíždí vlastní pátrací akci v nejhorším kriminálním podsvětí obchodníků s drogami a bílým masem. Druhá dívka od Davida Swinsona je ponurý detektivní román ze současného Washingtonu. Jakmile se dostanete do světa bývalého policisty Frankieho Marra, nikdy nebudete chtít odejít.

Stoneovi jsou klasická americká rodina - dcera, matka a otec. Dcera studuje, matka je učitelka a otec je malíř. A nijak nevybočuji z průměru. Jejich poklidný rodinný život však končí v okamžiku, kdy Trixie oznámí, že ji její bývalý kluk znásilnil. Desátý kruh roztáčí kolotoč událostí, který kromě ničivého vlivu na vzájemné vztahy všech zúčastněných přináší i spoustu otázek. Autorka Jodi Picoultová sepsala příběh, který nemusí být jednoznačně černobílý.

Novinář Viljar Ravn Gudmundsson je opět chtě nechtě zatažen do dramatického případu. Jednoho rána mu zavolá jeho sedmnáctiletý syn - je vyděšený a potřebuje pomoc. Na soukromém mejdanu předešlou noc se dal dohromady s dívkou svých snů. Vzbudil se vedle ní a chvíli nemohl být šťastnější... jenže dívka je mrtvá. Geir Tangen v románu Srdcerváč rozvíjí mezi řádky téma hledání identity, užívání drog a toho, jak těžké je dospívání.

Viktor, dramaturg kina Obzor, má sklony k melancholii, trpí nespavostí a touží natočit velký film. Jeho žena Elena, krásná a věčně optimistická učitelka jógy, má svého muže ráda, ale na jedné premiéře potká někoho, kdo ji zcela okouzlí. Do příběhu vstupuje Oskar, kuchař, který ve volném čase venčí cizím lidem psy a má s nimi zjevně své záměry. Vztahy se komplikují a počet vražd zatím narůstá. Jak s tím vším souvisí tajemný Pan Z., který ve své podzemní skrýši provádí věci, které se nesmí dostat na povrch? V magické atmosféře plné snů, nadějí ale také osobních selhání, podvodů a provinění se rodí drama, které změní životy všech. Nora Eckhardtová má z filmového prostředí bohaté zkušenosti, jež ovlivnily téma její knižní prvotiny. Neotřelá kniha Sen letící želvy ukáže, jak je důležité umět odlišit život od filmu.

Jsou dva třicátnici - Tom je Američan a Jena je Angličanka. Navzájem se neznají až do chvíle, kdy jim oběma dojde tajemný mail. Jedno krátké rande odhalí, že tajemný přítel měl pravdu - nespojí je sice láska jako blesk z čistého nebe, ale o to upřímnější, pomalu a křehce se rodící hluboký cit... Příběh, který jste už hodněkrát četli, řeknete si. Ale kdepak! Tajemným dohazovačem je Aidan, umělá inteligence a s nápadem svést je dohromady mu pomáhá Aisling, obdobný program v ženském vydání. Do hry ovšem vstupuje třetí umělá inteligence, která má za úkol je vymazat. Tahle zlá mysl se rozhodne vymazat i Toma a Jenu... možná i celé lidstvo. Štěstí pro lidi je knižní balíček obsahující dva milence, dvě robotické inteligence, osud lidstva v sázce a velká nálož zábavy k tomu. P. Z. Reizin a jeho verze lásky pro 21. století.

Přítelkyně je psychologický thriller s prvky hororu a klasické detektivky. Autorka Michelle Francesová rozehrává na malé ploše komorní příběh matky, syna a jeho přítelkyně. Laura má zdánlivě všechno, co si může přát. Úspěšnou kariéru, bohatého manžela a pohledného syna Daniela. Ten se jednoho dne seznámí s Cherry a bezhlavě se do ní zamiluje. Objevila se tahle okouzlující dívka v Danielově životě náhodou? Jaká tajemství skrývá? Aby Laura ochránila svůj vztah se synem, uchýlí se k nestoudné lži, která bude mít pro všechny nedozírné následky.

zpět na výpis

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací