Červenec

Citlivý návod na to, jak přežít, když se vám všechno vymyká z rukou a zároveň příběh pro teenagery i pro dospělé o úzkosti, lásce a přátelství. John Green celý život bojuje s OCD (obsedantně kompulzivní poruchou), a proto se jeho další kniha Jedna želva za druhou věnuje tomuto tématu. Hlavní hrdinka knihy Aza neměla vůbec v plánu pídit se po tajemstvích uprchlého miliardáře Rusella Picketta, ale v sázce je sto tisíc dolarů a její nejlepší a nejstatečnější kamarádka Daisy se nemůže dočkat, až se společně pustí do vyšetřování. Aza se snaží být dobrou dcerou, skvělou kamarádkou a také schopnou vyšetřovatelkou. Zároveň však bojuje s úzkostí a myšlenkami, které ji pronásledují na každém rohu.

Jedna malá vesnice bez Facebooku, tři vraždy a sto padesát podezřelých - to je humoristický román od Romaina Puértolase Léto bez Facebooku. Mladá Afroameričanka, policistka Agatha, žije kdesi v Americe ve vesnici, ve které je rasismus na rozdíl od internetového připojení všudypřítomný. Má skromné přání vyšetřovat více, než jen úmrtí místní veverky. Zbývá ji jediné: podat si inzerát. Vražda v tomhle kraji je totiž jako Halleyova kometa. Člověk ji uvidí jen jednou za život, a to jen s pořádnou dávkou štěstí...

Ella vede dvojí život - ve dne je právničkou a v noci zpívá po klubech na Manhattanu. Má mladší sestru Charlottu, kterou si myslí, že dokonale zná. Když ji Charlotta oznámí, že vydává svou první knihu, je nadšena i za ní. Ovšem Charlotta zmizí a Ella začne pátrat s pomocí svého známého policisty. Čeká ji šokující zjištění. V sestřině románu se odráží její skutečný život a kterákoli z postav mužů - milenců - tak může být zapletena do jejího zmizení. Elle se zoufale snaží Charlotte najít a usilovně prochází seznam podezřelých, kteří odpovídají fiktivním postavám ze sestřina románu. Netuší ale, zda již není příliš pozdě na to, aby zachránila sestru, o níž se možná jen domnívala, že ji doopravdy zná... Román S naprostou jistotou napsal Adam Mitzner.

Hrdinky románu Běsa Běla a Sabina jsou jednovaječná dvojčata. Mimořádně silné vzájemné spojení, v němž vyrůstají, však rozleptají drogy a jen jedna ze sester nad nimi zvítězí. Jejich matka se od té doby utápí v sebelítosti a ztracenému dítěti věnuje většinu svých myšlenek a lásky. Druhá tak přichází nejen o své dvojče, ale i o matku. Souběžně kniha sleduje ukrajinského mladíka Vitalije, který se v dospělosti rozhodne odjet do vysněné země. V Praze se však zaplete s pasákem a obchodníkem s gastarbeitery, který jej připraví o všechny iluze. A pak se narodí jedno dítě, které osudy všech hrdinů propojí a přinutí je přehodnotit jejich představy o tom, co znamená být sestrou, matkou, ale i otcem... Dita Táborská napsala emočně nabitý existencionální román, v něm zachycuje hlubokou krizi identit.

Cizinec patří k základním textům moderní turecké literatury. Yakub Kadri Karaosmanoglu pojal svůj román jako tragickou výpověď o střetu elit rodící se revoluční turecké republiky a zaostalých nevzdělaných mas na venkově. Je to fascinující a mimořádně poutavý vhled do bolestného utváření národního vědomí, zarámovaný syrovými obrazy drsné anatolské stepi a brutality řecko-turecké války.

Batman, Spiderman a Superman mají konkurenci. Seznamte se s Miss Fifty - superhrdinkou, která krouží v zeleném flanelovém pyžamu nad  Barcelonou  a dohlíží na pořádek ve městě. Marta má padesát a zrovna ukončila sérii ozařování. Při posledním ozařování se však událo něco překvapujícího, Marta získala superschopnosti. Umí být neviditelná, má velmi bystrý sluch a umí létat. Neviditelná superhrdinka: Miss Fifty od Rosy Ribas má jako každý správný superhrdina svého úhlavního nepřítele a její tajnou zbraní je humor.

Když vás v zemi, kde jste se narodila, nechtějí, kam vlastně patříte? Jasmine de los Santos je tlačena svými filipínskými rodiči-imigranty, aby dosáhla maxima. Pilně studuje a tvrdě pracuje v naději, že dosáhne svého amerického snu. Je nadšená, když se dostane do finále Národní stipendijní ceny a připravuje se na cestu do Washingtonu, aby ji přijala. Vtom ale přijde domů úřední dopis, podle kterého jsou ona i její rodiče v zemi nelegálně. Jasminin svět se hroutí. Kým vlastně je? Američankou? Nelegálním přistěhovalcem? Něco mezi tím? Jasmine se rozhodne i tak cenu přijmout a odjíždí do hlavního města, kde se setká s Roycem Blakelym, hezkým synem republikánského kongresmana. Román Něco mezi tím napsala Mellisa De la Cruz.

zpět na výpis

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací