Červen

Sibiřský Tygr si oběti nevybírá. Hlad, mráz a beznaděj zabíjejí bez rozdílu. Ochránci tohoto téměř vyhynulého druhu, kteří zasvětili život neohroženému boji s pytláky, se náhle ocitli před otázkou, na kterou zpočátku těžko hledali odpověď - zabít, či nezabít tygra? Příběh Johna Vaillanta se odehrává na pozadí drsné přírody a nemilosrdné společnosti. Kniha podle skutečného příběhu...

Kdo je bez viny, ať hodí kamenem - tak by se dala charakterizovat knižní prvotina pro dospívající čtenáře od Joanny Cannon. Obyčejnou britskou ulici zaskočí zmizení spořádané občanky. Rojí se různé konspirační teorie o vlivu veder na zmizení této ženy. Kamarádky Grace a Tilly tomu ovšem nevěří a vydají se podivnou událost vyřešit. Kurážná Grace spolu s hloubavou Tilly chodí od domu k domu a pátrají po indiciích. Inspirovány místním farářem začnou hledat Boha. Věří, že s jeho pomoci naleznou pohřešovanou ženu. Začíná se rozplétat komplikovaná síť lží a klamů. Každý v Ulici se snaží skrývat to, čím se liší od ostatních. Černé ovce a beránek boží - to je svérázný a krásně napsaný příběh z britského předměstí.

Hygge je dánský způsob, jak být šťastnější. Kniha Život zn. Hygge je román pro všechny čtenářky, které mají rády horkou čokoládu, intimní osvětlení a hřejivou deku, pod kterou se mohou začíst do knihy, která jim přinese pocit štěstí a pohody. Rosie Blake napsala zkrátka román do nepohody.

Ta druhá je výjimečný román o tajemstvích, vztazích a nutnosti zapomínat. Anna se řídila naučeným typickým vzorcem. Pořiď si byt, cihla bude mít hodnotu vždycky. Vystuduj, pracuj, vezmi si úvěr, cestuj, konzumuj, založ rodinu. Ovšem jistota všeho se hroutí ztrátou zaměstnání Annina partnera. Ekonomická krize, mateřství, izolovanost i sociální sítě, tajemství a konec všech tužeb - Marta Rojals svižným a osobitým stylem, se smyslem pro humor a skvělými dialogy ukazuje současnost i minulost jako přesné mechanismy, neúprosně se stahující kolem hlavní hrdinky, která se snaží něco udělat se svým životem.

Kniha O květině je zpovědníkem nejniternějších myšlenek a prožitků, které v tichu noci či brzkého rána svěřuje autorka Zuzana Maléřová svým posluchačům na rozhlasových vlnách. Úvahy a příběhy, které vysílá k lidem, mají vždy jeden společný motiv - hledání citového porozumění, spoluprožití dané chvíle, souznění i naslouchání, důvěrnost, hloubku.

Příběh je plný nezapomenutelných aktérů, mezi nimiž nechybí jizlivý velikán moderního umění, který obývá vedlejší dům, ani dychtivý gigolo, jehož nemůže odradit ani čtyřicetiletý věkový rozdíl. Nový román Maeve Haran vtipně a zábavně vyloží důvody, proč je dobré se jednou za čas tak trochu zbláznit. To jsou Italské radosti.

Horami na jihu Francie obchází vlk zabiják. Nejdřív trhá jen ovce, když ale zardousí první lidskou oběť, začnou krajem kolovat řeči o návratu vlkodlaka a zemi zachvátí strach zděděný po předcích. Sérii násilných úmrtí se pokouší přijít na kloub podivné trio: ovčák zvaný Bača, mladý Soliman s černou pletí a Pařížanka Camille, velká, věčně unikající láska komisaře Adamsberga. Komisař sice vstupuje do dění pozdě, ale jen a jen on může složitý případ vyřešit. Další případ komisaře Adamsberga v knize Muž naruby od Freda Vargase.

Na mokrém vysvědčení se mu neúprosně plazí želva, ale jeho strýc v něm brzy rozpozná delfína! Začnou s pravidelným tréninkem a semínko naděje ve skvostnou budoucnost pozvolna vyrůstá. Odhodlání a špetka troufalosti ho dovede za trenérem národního týmu, kde drze prohlásí: „Zaplavu čtvrt míle pod čtyři minuty!" Delfín z louže je úsměvný příběh svérázného plaveckého šampióna. Tomáš Bezrouk vzdává hold sportu jako takovému a odvaze jít si za svým snem nehledě na věk a navzdory všem překážkám.

Kniha Ondřeje Štindla je rozdělená do tří částí. Odehrávají se v různých historických obdobích a s různými hrdiny. Hrdinové jsou outsideři, kteří se nedokážou konfrontovat s většinovou společností a ani po tom zvlášť netouží. Román K hranici zkoumá hranice neustále - ať už jde o pomyslnou hranici sebeobětování; fyzickou, zadrátovanou hranici totalitního státu, či hranici duševní rovnováhy. Do jisté míry je kniha také o hledání středu, centra, hlubiny bezpečí.

Zahoďte veškeré školní představy o moudrém pánovi s plnovousem a hůlkou, jenž laskavě popisuje komické figurky malostranských obyvatel. V románu Srdce v kleci poznáte Jana Nerudu očima Otomara Dvořáka. Literárního velikána popsal jako mladého rebela, vzpurného darebáka a výtržníka, znalce pivnic a vináren, cynického ironika, vášnivého tanečníka, svůdce žen a prokletého básníka, jenž dlouho a bolestně hledal své místo v životě, jenž prožíval osudové a nešťastně končící lásky. Neruda se často pohyboval na tenké hraně mezi životem a smrtí, aby konečně našel svou cestu, která nejen obrazně, ale naprosto reálně mířila k hvězdám.

Ilustrátorka Catel a komiksový scenárista Bocquet jsou autoři komiksu Josephine Bakerová. Tanečnice a zpěvačka Josephine Bakerová byla první velkou černošskou hvězdou, inspirativní dámou a jedinečnou figurou, která se vepsala do historie. Za války se angažovala ve francouzském odboji a po ní bojovala také proti rasové segregaci. Od počátku dvacátého století až do smrti Josefíny Bakerové v roce 1975 sledujeme krok za krokem, téměř minutu po minutě dráhu té, jejíž život byl každodenním bojem v uměleckém horečnatém a neklidném životě.

Světoznámý malíř Marc Chagall vyrůstal v litevském židovském ghettu a to jej ovlivnilo na celý život. Muzikanti, chudinské figurky, židovští sousedé na střechách, krávy létající stejně jako vousatí rabíni, to všechno na jeho obrazech stoupá k nebesům. V knize před očima ožívají rázovité postavy malířových mladých let. Vypravme se spolu s ním do Petrohradu a posléze do Paříže, plné nových malířů, od Picassa až po Modiglianiho, kam ho přivedla jeho největší touha: malovat. Touha být svůj a ukázat svůj svět. Nahlédněte do malířovy duše a nechte se okouzlit jeho křehkostí, tesknou poezií. Chagallova autobiografie Můj život - Ma Vie není jen básnivou informací o jeho mládí, o začátcích jeho díla, ale je také doslova klíčem k jeho poetice, která je nadčasová.

zpět na výpis

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací