Březen

Rádi bychom věřili, že nevíte, co je Prázdnota. Je však možné, že s vámi byla ještě dřív, než se u vás objevila. A potom- jak sama říká- s vámi zůstane napořád. Komiks s minimálním počtem slov přesto se silným příběhem o samotě, prázdnotě a ztrátě. Autorkou je Marianna Sztyma.

Jak být dobrou mámou, když si neumíte poradit sama se sebou? Sylvii, Kamile a Alici život naložil na cestu pořádný batoh starostí. Otcové jejich dětí nejsou také zrovna ideální. Jeden feťák, další rocker, třetí workoholik. I oni nejspíš hledají své odpovědi. Jak být dobrým tátou, když jste dítě vlastně nechtěl? Nebo když se bojíte, že budete jako váš otec? To by rád věděl osmatřicetiletý Patrik, rocková hvězda, která podle ostatních má naprosto všechno. Ponořte se do příběhu o přátelství, naději a také o tom, že život není vždycky tak marný. Zvlášť když do něj vstoupí děti. Provařená a Simona Votyová.

Will Gompertz předkládá anekdotický pohled na to, co si představujeme pod pojmem umělecká tvorba či tvůrčí způsob života. Kniha není návodem jak odhodit dosavadní rigidní a nudný způsob existence a napodobit slavné protagonisty umělecké bohémy. Spíše se zaměřuje na příběhy nebo tvůrčí akce, které mají doložit, že svět kreativní svobody nabízí nečekané postupy a boří některé myšlenkové bariéry. Text je doprovázen řadou ilustrací a hravých koláží, které mají Gompertzovo tvrzení podpořit. Zkrátka - Přemýšlej jako umělec... a prožij kreativnější a plodnější život.

Raskovice. Místo, kde byste mohli žít i umřít. Monika dostává příležitost učit na zdejší základní škole. Šťastné chvíle však blednou pod tíhou nočních můr a podivných okolností. Město sužuje démonická bytost prahnoucí po krvi a utrpení. Není zvyklá prohrávat, tentokrát však narazila na důstojnou soupeřku. To jsou Otrávené duše od Petra Švece.

Nemůžete najít klíče, zapomínáte jména nebo se vrátíte domů z nákupu a zjistíte, že jste to nejdůležitější zapomněli koupit? S těmito problémy se čas od času setká každý z nás. Poslední studie ukazují, že se to netýká jen lidí středního věku, seniorů, ale že tyto problémy mají i mnozí dvacátníci. Kniha Dva týdny pro mladší mozek přináší návod, jak lze za pouhé dva týdny vybudovat návyky, které posilují kognitivní schopnosti a pomáhají oddálit, či dokonce odvrátit stárnutí mozku. Gary W. Small na základě vědeckých objevů dokázal sestavit praktické strategie, které pomáhají chránit zdraví mozku.

Podtitul mangy Město světel od Inio Asany by klidně mohl znít Příběhy obyčejného šílenství na japonský způsob. I přes zajímavou obálku s létajícím autobusem zkříženým s galérkou se totiž nejedná ani o fantasy, ani o sci-fi, ale o velmi civilní mangu. Město světel je normální japonské sídliště. Jeho obyvatelé pracují, baví se, chodí do školy, žijí a umírají. Vlastně, poslední dobou skutečně spíše umírají, protože počet sebevražd je tu neúměrně vysoký. Skrývá snad toto přívětivé sídliště bez ohledu na své jméno nějaké temné tajemství?

Slovo důchodkyně vyvolává mnohé představy, a ne všechny jsou příjemné. Rychle prchající čas, vysedávání v čekárně u lékaře, v lepším případě mnohdy až únavné hlídání vnoučat a nahrazování funkce rodičů. Marcela Mlynářová v knize  Důchodkyně nestřílejte živě a poutavě přibližuje jinou, svou verzi ženy po šedesátce, která je babičce na plný úvazek značně vzdálená. Zbavená pout stereotypního zaměstnání, nikdy nekončícího zajišťování chodu domácnosti, nevděčné výchovy dětí a manžela, který si pod tlakem zbytku mízy našel (podle autorky bohudík) mladší ženu, má čas na sebe i na své záliby, je vyzbrojena šarmem i elegancí, a především díky životním zkušenostem schopností vnímat svět kolem sebe s humorným nadhledem. Autorčiny úsměvné a s lehce provokujícím sarkasmem podané příhody věrohodně potvrzují, že není podstatný věk, ale přístup k životu.

Příroda je plná překvapení: listnaté stromy působí na rotaci Země, jeřábi sabotují výrobu šunky ve Španělsku a jehličnaté lesy umí přivolat déšť. Autor bestsellerů o přírodě Peter Wohlleben nám umožňuje ponořit se do neprobádaného světa a popisuje úchvatnou souhru světa rostlin a zvířat: jak se vzájemně podmiňují? A co se stane, když něco tento jemně vyvážený systém naruší? Na základě nejnovějších vědeckých poznatků a desetiletí vlastních pozorování nás nejznámější německý lesník opět uvádí v úžas. Fascinující vhledy do tajuplného universa to je Tajná síť přírody.

Pouť z banky k buddhismu do Bhútánu, která Emmě Slade změnila život. Emma byla vysoce postavenou analytičkou velké investiční banky, když byla na služební cestě v Jakartě unesena z hotelu a vzata jako rukojmí. Myslela si, že měla velké štěstí, když ve zdraví vyvázla, ale v průběhu následujících týdnů a měsíců se finanční trhy výrazně propadly a Emma byla náhle bez práce, bez peněz a navíc se nedokázala zbavit traumatu. Její pohled na život se zásadně změnil a ona se pustila na duchovní cestu, objevila léčivou sílu jógy a odcestovala do Bhútánu, kde začala žít mírumilovný duchovní život. Inspirující pravdivý příběh Emmina života Volnost se všemi extrémy: vyčerpávající práce, cestování, duchovno, buddhismus, vztahy a hlavně základní otázka - co to znamená žít smysluplný život?

Velkolepý zámek ve Versailles byl za svou dlouhou existenci svědkem mnoha milostných dobrodružství, jejichž aktéry byly často i korunované hlavy, zejména však Ludvík XV., který za svůj život proslul mimořádnou zálibou v hezkých ženách. Ve výčtu jeho milenek sice většinou figurují slavné osobnosti jako Madame de Pompadour či Jeanne du Barry, avšak ještě před jejich příchodem uchvátila královo srdce pětice sester ze zchudlé aristokratické rodiny de Mailly. Román Sestry z Versailles od Sally Christie, v jehož vyprávění se střídá všech pět sester, nabízí nejen historická fakta, ale i mnohdy šokující vhled do nevázaného života na francouzském královském dvoře 18. století.

Kniha Žila jsem s oddaným komunistou představuje vysoce hodnotnou memoárovou literaturu, která odkrývá mnohé z našich nedávných dějin, především společenské a politické poměry v Československu padesátých a šedesátých let. Autorka má schopnost přesvědčivě a působivě vykreslit atmosféru doby, prostředí, vnitřní pohnutky a charaktery lidí. Líčení osobních osudů, rodinných a mezilidských vztahů se pojí s pronikavými obecnými vhledy na společenskou situaci, a zejména na zvrácenost komunistické ideologie. Přesto paměti Žo Langerové nejsou uplakanou zpovědí ženy, které svět ublížil...

zpět na výpis

Co jsou cookies?

Textové soubory, které internetové stránky ukládají na váš počítač nebo mobilní zařízení v okamžiku, kdy tyto stránky začnete využívat. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preferencí (např. přihlašovací údaje, jazyka, velikost písma a jiné zobrazovací preferencí), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a přeskakovat z jedné stránky na druhou.

Dalším používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s ukládáním souborů cookies. Více informací Méně informací