odkaz externí fotoalbum knihovny

 

© Městská knihovna Kopřivnice

Historie kurzů A3VK ve školním roce 2015/2016

Skončil 14. ročník Akademie třetího věku v Kopřivnici


Zimní semestr

Zimní semestr nabídl čtyři studijní témata:

 

Na co můžeme být hrdi: Optimistická procházka českými dějinami – Mgr. Ladislav Cvíček (36 posluchačů)

Jeden z nejoblíbenějších lektorů Akademie třetího věku pan magistr Ladislav Cvíček si tentokrát pro posluchače připravil přednášky s historickou tématikou. V rámci svých přednášek se snažil vyzdvihnout vždy to pozitivní na daném období českých dějin – zmínil se o významných osobnostech té doby, o rozvoji vzdělanosti či kulturním životě. Každá přednáška byla doplněna bohatým výběrem literatury, která je v knihovně k dispozici a kterou si každý zájemce mohl hned zapůjčit.

 

 

 

Astronomie – Hvězdárna Valašské Meziříčí (27 posluchačů)

Astronomové z hvězdárny ve Valašském Meziříčí se zabývají bohatou přednáškovou činností. Pro posluchače Akademie si připravili povídání o základních astronomických pojmem a tématech – o prvních významných astronomech, o sluneční soustavě, o hvězdách a kometách, o různých technikách pozorování… Téma o astronomii bylo doplněno putovní výstavou pro veřejnost o sluneční soustavě, která byla po dobu jednoho měsíce ke shlédnutí v čítárně knihovny.

 

 

Přednášky doplnila výstava Sluneční soustava pro širokou veřejnost:

 

 

Setkání s výtvarnými technikami II. - Mgr. art. Anna Georgiadu (11 posluchačů)

Lektorka Anna Georgiadu si pro zájemce z řad seniorů připravila další lekce zabývající se různými výtvarnými technikami. Absolventky kursu si opět vyzkoušely, jak malovat akvarelovými, vodovými či temperovými barvami, dvě lekce byly věnovány malování olejovými barvami. Každá z lekcí byla věnována určitému výtvarníkovi, posluchačky se poté jeho díly mohly inspirovat při vlastní tvorbě.

 

 

Jako i v loňském roce, práce účastnic kurzu jste mohli zhlédnout na jejich výstavě:

 

 

Virtuální univerzita třetího věku – Dějiny oděvní kultury II. (30 posluchačů)

Virtuální univerzita třetího věku nabídla pokračování populárních Dějin oděvní kultury. Lektor ing. Petr Tylínek posluchače vždy stručně seznámil s daným historickým obdobím a poté představil styly odívání v období od baroka až do přelomu 19. a 20. století.

 

 

Závěrečný seminář virtuální univerzity se konal v Doloplazech u Olomouce. Po oficiální části s předáváním pamětních listů a výkazů o studiu zástupcům přítomných konzultačních středisek se posluchači přesunuli k doprovodnému programu do Olomouce. Naše absolventky si jako doprovodný program zvolily návštěvu kostela svatého Mořice, kde o největších varhanech (slavný nástroj Michaela Englera) ve střední Evropě popovídal varhaník Karel Martínek a doprovodil své povídání také ukázkami hry na nástroj. (10 účastnic)

 

 

Letní semestr

Letní semestr také nabídl čtyři studijní témata:

 

Jak pečovat o zdraví – MUDr. Mořic Jurečka (36 posluchačů)

Posluchači tématu Jak pečovat o zdraví pana doktora Jurečky si mohli již s předstihem zvolit témata jednotlivých lekcí. Na základě jejich přání potom lektor připravil osm přednášek – o psychosomatických onemocněních, o vhodné výživě v seniorském věku, o vlivu stresu na zdraví, ale také o kloubních či metabolických onemocněních nebo alergiích na potraviny. Každá přednáška byla vždy rozdělena na dvě části – v první pan Mořic Jurečka seznámil posluchače s danou problematikou, v druhé části dostaly prostor dotazy seniorů. Hojně navštěvované přednášky se setkaly s příznivým ohlasem a senioři projevili zájem o pokračování tématu v budoucnu.

 

 

 

Dějiny fotografie – Mgr. Pavel Dvořák (14 posluchačů)

Vedoucí Lašského muzea v Kopřivnici pan magistr Pavel Dvořák si připravil osm přednášek o historii fotografie. Posluchači se dozvěděli o prvních fotografických metodách, o prvních fotografiích a fotografech. Všechny přednášky byly doplněny bohatou obrazovou dokumentací a pan lektor měl také na každou přednášku připraveny zajímavé publikace o dějinách fotografie. V rámci svých přednášek se věnoval také rozvoji české a československé fotografie a zmínil nejznámější české a slovenské fotografy. Poslední přednáška proběhla netradičně v prostorách aktuální výstavy Lašského muzea.

 

 

 

Trénování paměti – Lucie Kazlepková (7 posluchačů)

V rámci kursu trénování paměti se posluchači naučili základní mnemotechniky: kategorizaci, strategii prvního písmene nebo akrostikum, ale také se dozvěděli, jak si zapamatovat tváře a jména, jak si zapamatovat libovolně dlouhé číslo nebo dlouhý seznam na nákup. V lekcích se věnovala pozornost procvičování základních kognitivních funkcí a trénování krátkodobé paměti.

 

 

 

Kurs Trénování paměti začal jako obvykle přednáškou v rámci Národního týdne trénování paměti, případní zájemci stále měli možnost se na kurs přihlásit.

 

 

 

Dějiny oděvní kultury III. - Virtuální univerzita třetího věku (31 posluchaček)

Již potřetí se posluchačky virtuální univerzity seznamovaly s dějinami oděvní kultury. Tentokrát se přednášky zabývaly obdobím od počátku 20. století až do 90. let 20. století. Lektor ing. Petr Tylínek se vždy zabýval nejen odíváním, ale celkovou historickou a společenskou situací ve světě, která měla na způsob odívání nemalý vliv – například 1.a 2. světová válka, období hippies a podobně. Lektor zmínil také nejznámější módní návrháře a módní salóny. Na závěr semestru si vždy posluchači vybírají téma dalšího semestru, tentokrát si posluchačky zvolily téma „Genealogie. Hledáme své předky“.

 

 

Závěrečný seminář virtuální univerzity tentokrát pořádalo konzultační středisko v Třanovicích u Frýdku Místku. V průběhu oficiálního programu zástupci přítomných konzultačních středisek převzali pamětní listy a indexy pro absolventy letního semestru. Doprovodný program byl opravdu bohatý – část našich posluchaček si vybrala exkurzi na Žermanickou přehradu a navštívila přehradní hráz s výkladem místního vodohospodáře. Poté posluchačky shlédly plastiky v místním sochařském parku. Druhá část posluchaček navštívila továrnu Hyundai Motors Manufacturing Czech. Na začátku exkurze návštěvnice shlédly instruktážní film, poté vláčkem projely některé provozy továrny. Na závěr byl prostor také pro rozličné dotazy, a to nejen o samotné výrobě, ale také o pracovních podmínkách nebo požadavcích na zaměstnance. (23 účastnic)